Stiftelsen Skansen

Ett annorlunda 1700-tal - en förhandsvisning i samband med 125-årsjubileet på Skansen

Dela

Välkomna att få en förhandsvisning av ett annorlunda 1700-tal och information om jubileumsfirandet när Skansen fyller 125 år.

Henrica Tottie. Foto: Skansen
Henrica Tottie. Foto: Skansen

Tottieska gården har genomgått en transformation. Tack vare att en brandtrappa kunde byggas in på ett smidigt sätt har det blivit möjligt att öppna övervåningen för visningar. Här har hantverkare återuppväckt gamla tekniker för att göra vackra trädetaljer, föremålsantikvarier har läst bouppteckningar och konservatorer har rengjort målningar och väggpaneler så att man kan se hur de såg ut 1773 då huset var klart för inflyttning.

De sobra gråskalor som vanligen visas i miljöer från 1700-talet finns inte här. Istället är det färgsprakande, tapeterna går i rosa och blåbärsblått, väggpanelerna är i kubansk mahogny och cederträ. 1773 byggde familjen Tottie gården och nu får vi se hur det såg ut i ett dåtida burget borgarklasshem. 

Vi börjar på gården med en kopp varm soppa, och får en presentation av jubileumsdagarna. Sen öppnas portarna till huset och ansvariga för renoveringen visar upp olika faser i ombyggnationen, berättar om hur huset kommer att användas, och om inredning, dräkter, sedvänjor mm. 

Datum: 7 oktober

Tid: 12.00

Samling: Tottieska gården, Stadskvarteren

Anmäl om du vill komma till Christina Hamnqvist, 0729 - 83 79 55, mail: christina.hamnqvist@skansen.se

Bilder

Henrica Tottie. Foto: Skansen
Henrica Tottie. Foto: Skansen
Ladda ned bild

Om

Stiftelsen Skansen
Stiftelsen Skansen
Box 27807
115 93 Stockholm

08-442 80 00 vxlhttp://www.skansen.se/sv

Skansen är världens äldsta friluftsmuseum. Det grundades 1891 av Artur Hazelius för att visa hur människor bott och verkat i Sverige under äldre tid. Cirka 150 byggnader har flyttats hit från hela Sverige. I djurparksdelen visas skandinaviska vilda djur och på en del av gårdarna tamboskap. Skansen-Akvariet har exotiska djur. Dessutom finns här scener, restauranger, lekparker och butiker. Varje år kommer cirka 1,4 miljoner gäster till Skansen.

Följ Stiftelsen Skansen

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Stiftelsen Skansen

Påsk på Skansen - marknad, pyssel och traditioner20.3.2018 07:00Pressmeddelande

Påsken firas med påsktraditioner i hus och gårdar, en påskmarknad full av hantverk, slöjd och påskgodis och med musik i Seglora kyrka, Älvrosgården och Missionshuset. I Skogens hus påskpysslas det hela påsklovet och på skärtorsdagen är det fri entré för alla barn som kommer klädda som påskkärringar och påskgubbar. Nytt för i år är att det finns kombibiljett för Junibacken och Skansen under påsklovet och fram till och med 15 april.

Kaffekassa hjälper berguvar i skärgården22.2.2018 10:28Pressmeddelande

Alla som druckit kaffe på Skansens Restauranger under parollen, "Visste du att Berguven föredrar kaffe latte" har varit med och bidragit till Skansens insamlingsprojekt för berguvarna. När kaffekassan räknades i slutet av året uppgick den till hela 140.000 kronor! -Det kommer att räcka en bra bit i vårt berguvsarbete, efter att i 30 år ha satt ut berguvar är det nu dags att göra en inventering av berguvar i Stockholms skärgård för att se vilken effekt utsättningen haft, säger Tomas Frisk som är chef för den zoologiska avdelningen på Skansen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum