Läkemedelsverket

Ett år sedan första vaccinet mot covid-19 godkändes

Dela

Den 21 december 2020 klubbade EU-kommissionen det formella godkännandet av vaccinet Comirnaty från Pfizer/Biontech. Detta efter rekommendation från den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA. Bara några dagar senare började vaccinet användas i Sverige, och idag har över 80% av svenska folket vaccinerats med minst två doser vaccin mot covid-19. Med dagens besked om Nuvaxovid finns snart fem godkända covidvacciner för användning på den svenska marknaden, liksom flera läkemedel för vården att använda vid behandling av covid-19.

Att ett säkert och effektivt vaccin mot covid-19 kunde tas fram på mindre än ett år är ovanligt. Inte minst var det storskaliga globala samarbetet avgörande i detta, liksom att forskningen på tidigare coronavirus hade pågått sedan lång tid tillbaka. Myndigheternas granskning gick också snabbare eftersom man använde sig av löpande granskning av inkomna data istället för att invänta all dokumentation från företaget innan man påbörjar utredningen. Granskning och utvärdering av covidvaccinerna sker gemensamt inom EU och hålls ihop av den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA.

- Läkemedelsverket har haft och har fortsatt en viktig roll i det europeiska samarbetet. Vaccinerna mot covid-19 är ett viktigt verktyg i bekämpningen av pandemin, inte minst när det gäller att förebygga svår sjukdom och död. Vi arbetar fortsatt intensivt med att utvärdera såväl nya vacciner samt läkemedel för behandling vid covid-19, säger Björn Eriksson, generaldirektör på Läkemedelsverket.

Alla godkända covidvacciner har innan godkännandet testas på tiotusentals individer i stora kliniska studier. Vid varje godkännande görs en omsorgsfull utvärdering av dessa data, där läkemedlets effekt och säkerhet bedöms utifrån att nyttan med vaccinet överväger de eventuella riskerna. Idag har över fyra miljarder människor i världen fått minst en dos vaccin mot covid-19.

- Fram till idag har vi haft fyra godkända covidvacciner att tillgå inom EU. Det är två mRNA-vacciner och två vektorvacciner. Idag rekommenderar EMA att ytterligare ett vaccin godkänns. Detta är ett proteinbaserat vaccin och därmed kommer snart tre olika typer av vaccin att kunna användas, säger Charlotta Bergquist, vaccinsamordnare vid Läkemedelsverket.

Efter EU-kommissionens godkännande övervakas vaccinen noggrant och omfattas av flera uppföljningsinsatser som specifikt gäller covid-19-vacciner. Utöver de lagstadgade regelbundna uppdateringarna som krävs är företagen skyldiga att tillhandahålla månatliga säkerhetsrapporter och att genomföra studier för att övervaka säkerheten och effektiviteten hos vaccinerna när de används av fler människor. Myndigheterna kommer också att genomföra ytterligare studier för att övervaka effekterna av vaccinerna.

- Tack vare den massiva ansträngningen från företag, sjukvård, akademi och myndigheter i att ta fram vacciner och läkemedel mot covid-19 kan världen stå bättre rustat ifall nya typer av coronavirus skulle dyka upp, samt vara bättre förberedda på en eventuell ny pandemi, avslutar Björn Eriksson.

Relaterad information

Samlad information om covidvaccin

EMA recommends Nuvaxovid for authorisation in the EU

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

Läkemedelsverket
Läkemedelsverket
Dag Hammarskjölds väg 42, Box 26
751 03 Uppsala

https://lakemedelsverket.se/

Läkemedelsverket arbetar för att patienten, hälso- och sjukvården samt djursjukvården får tillgång till säkra och effektiva produkter och att de används ändamålsenligt och effektivt. Läkemedelsverkets vision är att vara en ledande kraft i samverkan för bättre hälsa.

Följ Läkemedelsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Läkemedelsverket

Allt vanligare att små barn skadas allvarligt av propplösare24.11.2022 09:13:59 CET | Pressmeddelande

Antalet samtal från sjukhus med allvarliga fall där små barn har fått i sig starkt frätande propplösare har ökat de senaste åren. Detta visar samtalsstatistik från Giftinformationscentralen, som uppmanar föräldrar att förvara en av hemmets farligaste produkter oåtkomligt för barn. Det starkt frätande ämnet skadar slemhinnan och kan leda till livshotande skador på luftvägar och matstrupe.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum