Region Norrbotten

Ett attraktivt Norrbotten, kompetensutmaningen, kommunernas förändrade roll – det här händer idag på Norra Scen

Dela

Norra Scen i Almedalen är ett gemensamt initiativ av Region Norrbotten och LKAB. I dagens program finns seminarier av Region Norrbotten, LKAB och Luleå kommun.

Mer information finns på Program Norra ScenFör att se det här innehållet från www.norrbotten.se måste du ge ditt medgivande sidans topp.- Utveckla Norrbotten. Där kan du också följa de livesända seminarierna.

08:00–08:45 Ett attraktivt Norrbotten – idag och i framtiden

Arrangör: Region Norrbotten

Vad skulle få fler investerare, talanger och världens bästa el- och digitalexperter att flytta till polcirkeln? Hur gör vi för att bilden av norra Sverige ska bli mer inkluderande och attraktiv så att fler känner att Norrbotten är den plats där just jag kan växa och verka.

Utökad information om evenemanget:
Norra Sverige växer och utvecklas i snabb takt. Frågan är hur vi tillsammans löser det enorma kompetensbehov och bostadsbehov som uppstår? Hur lockar vi nya invånare samtidigt som vi inte glömmer de befintliga.

Medverkande:
Peter Larsson, nationell samordnare, Näringsdepartementet
Cathrine Norberg, prorektor, Luleå tekniska universitet
Janus Brandin, regional utvecklingsdirektör, Region Norrbotten
Jonas Olsson, vd, Svensk Industridesign
Frank Hojem, kommunikationsdirektör, SEB
Helena Godotter Karlberg, moderator

09:00–10:30 Århundradets kompetensutmaning i norra Sverige

Arrangör: LKAB

Hur lockar vi 100 000 supertalanger till norra Sverige - hur får vi rätt människor att vilja bli en del av den gröna industriomställningen? Hur utvecklar och säkrar vi den kompetens som behövs nu och i framtiden? Och hur skapar vi samhällen där de vill leva?

När omställningen i norra Sverige fortsätter måste vi få högutbildade människor, inte minst kvinnor, från resten av Sverige, Europa och världen att välja att flytta till Norrbotten för att leva och arbeta där. Och vi måste skapa samhällen som är attraktiva för dem att bo i. Samtidigt som vi ser till att kontinuerlig kompetensutveckling sker både bland nya och befintliga medarbetare. Vilka utmaningar för detta med sig, och vilka krav ställs på dem som ska se till att detta blir verklighet? Hur ska samspelet mellan näringslivet, offentlig sektor och akademin formas för att möta de akuta behoven?

Medverkande:
Petter Lundgren, vd, Clockwork
Anders Lindberg, presschef, LKAB
Lorents Burman, kommunalråd, (S), Skellefteå kommun
Anna Malmström, Senior Consultant/Green Tech, Novare Executive Search
Pär Weihed, prorektor, Luleå tekniska universitet
Chana L Svensson, grundare, MindDig
Anna Hynynen, prospekteringsgeolog, LKAB
Mats Lindström, seniorkonsult, Novus
Karin Hübinette, moderator

15:30–16:30 Att bli drabbad av tillväxt – kommunens förändrade roll i skenet av norra Sveriges tillväxt

Arrangör: Luleå kommun

Skenet av de investeringar som sker i norra Sverige ställer nya krav på kommunen att fortsätta leverera samhällsservice men samtidigt leverera förutsättningar för snabb tillväxt. Hur kan kommuner rusta sig så att samhällsutvecklingen håller samma takt som den gröna omställningen i industrin kräver?

Utökad information om evenemanget:
Vi har lärt oss mycket på kort tid, men vill även blicka utåt och lära oss av andra. Bidra till vår förflyttning från drift, förvaltning och underhåll till utveckling i takt med tillväxten på totalen. Luleå kommun bjuder in samhällsbyggare, myndigheter och kommuner till en tillväxt-workshop för nya relationer och delad kunskap.

Om Norra Scen

Norra Scen är ett gemensamt initiativ av Region Norrbotten och gruv- och mineralkoncernen LKAB. Tillsammans med en lång rad aktörer med koppling till regionen så som Luleå tekniska universitet (LTU), North Sweden European Office, Swedish Space Corporation, Luleå kommun, Norrbotniabanan och branschorganisationen Svemin skapas en gemensam arena för diskussioner kring den gröna industriomställningen, samhällsutvecklingen och relaterade kompetensutmaningar.

Kontaktpersoner

Nils-Olov Lindfors (C)
Regionråd
070-380 00 44, nils-olov.lindfors@norrbotten.se

Anders Lindberg
Presschef, LKAB
072-717 83 55, anders.lindberg@lkab.com

Olivia Rännar (Att bli drabbad av tillväxt – kommunens förändrade roll i skenet av norra Sveriges tillväxt)
Luleå Business Region
070-353 03 80, olivia.rannar@luleabusiness.se

Om

Region Norrbotten
Region Norrbottenhttps://www.norrbotten.se/

Region Norrbotten arbetar för dem som bor och verkar i Norrbottens län. Vi styrs av invånarna genom allmänna politiska val. Region Norrbotten är länets näst största arbetsgivare. Vi har cirka 6 500 anställda, varav de flesta arbetar inom hälso- och sjukvården.

Region Norrbotten bedriver hälso- och sjukvård, tandvård, regional utveckling och kultur. På så sätt skapar vi förutsättningar för en god livsmiljö här i Norrbotten.

Följ Region Norrbotten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Norrbotten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum