Bookmark Förlag

Ett av historiens viktigaste vittnesmål

Dela

NATTEN av Elie Wiesel är ett oersättligt vittnesmål från förintelsen. Boken, som sålts i över tio miljoner exemplar, har inte funnits i tryck på svenska på mer än tre decennier. Nu ger Bookmark förlag ut den i nyöversättning, med nyskrivet förord av Alice Bah Kuhnke. Återutgivningen sker i en tid när vi håller på att förlora de sista överlevarna och kommer att uppmärksammas med en programkväll på Forum för levande historia.

Elie Wiesel (1928–2016) överlevde förintelsen och ägnade resten av sitt liv åt att arbeta mot våld, förtryck och rasism. Han skrev över fyrtio böcker, varav Natten är den mest kända och citerade. För sina böcker och sitt arbete mottog han flera stora utmärkelser, såsom Nobels fredspris, Wallenbergmedaljen och Amerikanska presidentens frihetsmedalj. 

Natten skildrar den katastrof som kan bli resultatet av att makten hamnar i fel händer. På smärtsamt återhållsam prosa beskriver Elie Wiesel nazisternas hänsynslösa övergrepp och den fruktansvärda vardagen i koncentrationsläger.

”Läs Natten! Läs den igen … Berätta för andra om det du läst”, skriver Alice Bah Kuhnke i förordet som belyser bokens betydelse för vår samtid. Nyöversättningen av André Borchert innehåller text som saknats i äldre utgåvor och boken är kompletterad med ett efterord av författaren.

”Det här är en självbiografi som bör läsas av alla generationer”, säger förlagschef Claes Ericson, ”såväl för sitt litterära värde som för den viktiga historia den förmedlar.” 

Den 7 oktober bjuder Bookmark förlag tillsammans med Forum för levande historia in till en programkväll under rubriken Vikten av vittnesmål. Kvällen omfattar bland annat uppläsning ur Natten av skådespelaren Lennart Hjulström, en personlig reflektion av överintendent Ingrid Lomfors och paneldebatt med förläggaren Svante Weyler och författaren Steve Sem-Sandberg.

För anmälan till programkvällen på Forum för levande historia OSA via: www.levandehistoria.se/natten

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Ladda ned bild
Omslagsdesign: Elina Grandin
Omslagsdesign: Elina Grandin
Ladda ned bild
WIESEL Elie © Opale Basso Cannarsa
WIESEL Elie © Opale Basso Cannarsa
Ladda ned bild
Ladda ned bild

Länkar

Om

Bookmark Förlag
Bookmark Förlag
Kungsgatan 58
111 22 Stockholm

http://www.bookmarkforlag.se/

Förlaget för kräsna bokälskare.

BOOKMARK FÖRLAG är ett av Sveriges yngsta och starkast växande allmänutgivande förlag. Vi fokuserar på unika och dramatiska titlar som är svåra att lägga ifrån sig, och har såväl svenska som utländska författarskap. 

Följ Bookmark Förlag

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Bookmark Förlag

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum