TT Nyhetsbyrån

”Ett barn blir till” fyller femtio

Dela

I oktober 1965 gavs fotografen Lennart Nilssons bok ”Ett barn blir till” ut för första gången. Bildserien, som i delar publicerats i Life Magazine i april samma år, kom att öppna dörren till en tidigare dold värld. På Galleri Kontrast pågår pop up-utställningen ”LENNART NILSSON – THROUGH LIFE AND TIME” den 1-4 oktober. Utställningen innehåller både kända, och kanske för många mindre kända, verk av fotografen och görs i ett samarbete mellan Lennart Nilsson Photography, TT Nyhetsbyrån och Galleri Kontast för att uppmärksamma 50-årsjubileet.

Originalutgåvan av Ett barn blir till från 1965. Foto: Leif Blom/TT
Originalutgåvan av Ett barn blir till från 1965. Foto: Leif Blom/TT

Det hyllade verket ”Ett barn blir till”, en handbok för blivande föräldrar, illustrerad av mästerfotografen Lennart Nilsson, fyller 50 år i oktober 2015. I april 1965 publicerades delar av bildserien i Life Magazine under titeln ”Drama of Life Before Birth” och blev en milstolpe i tidningens historia. Hela deras upplaga sålde slut inom några dagar. Fem utgåvor har gjorts av boken och den har getts ut i ett tjugotal länder. Bildserien inspirerade till en opera på La Scala, ingick i en musikal på Broadway och blev Nilssons internationella genombrott.

Sju år tog arbetet att färdigställa den första utgåvan. Allteftersom medicinsk och teknisk forskning gjort framsteg har också boken uppdaterats med nya bilder. En rad fotografiska tekniker har använts genom åren, såsom endoskopi, ljusmikroskopi och makrofotografering. De svepelektronmikroskopiska bilderna, som färglagts av fotografen Gillis Häägg, kom att publiceras i 1990 års upplaga av boken då forskningen också gjort det möjligt att fotografera själva befruktningen och vår allra första tid.

TT Nyhetsbyrån, i samarbete med Lennart Nilsson Photography, anordnar pop up-utställningen ”LENNART NILSSON – THROUGH LIFE AND TIME” på Galleri Kontrast i Stockholm. Utställningen innehåller verk från boken ”Ett barn blir till”, men också bilder från hans tid som fotojournalist från 1940-talet och framåt och pågår den 1-4 oktober.

Anne Fjellström från Lennart Nilsson Photography och styvdotter till den idag 93-årige Nilsson, säger så här om utställningen:

- Det är fantastiskt roligt att Lennarts livsverk uppmärksammas på det här sättet. Galleri Kontrast är ju ett fotogalleri med inriktning på fotojournalistik och det är ju i den världen som han har verkat sedan fyrtiotalet innan han började sitt pionjärarbete i den vetenskapliga bildens värld.

- Jag skulle ändå vilja säga att Lennart främst är en stor berättare, och historien om hur ett barn blir till är en av de största och mest fascinerande. I utställningen vill vi visa några av dessa bilder fokus ligger framförallt på historien om vår tillblivelse.

Om Lennart Nilsson

Lennart föddes i Strängnäs 1922 och påbörjade sin karriär som fotojournalist i mitten av 1940-talet. Han betraktas som en pionjär inom vetenskapsfotografin och anses vara en av världens främsta fotografer, mångfaldigt prisbelönad för sina arbeten. Han hade ett specialavtal med bildtidningen Life Magazine och har publicerats internationellt i ett flertal tidningar som Paris-Match, Stern och National Geographic. ”Ett barn blir till” blev startskottet på hans bana som vetenskapsfotograf med fokus på ”att göra det osynliga synligt”. Utöver bilder inifrån människokroppen har han också, under tiden, gjort en rad bildserier med naturen som motiv.

Nyckelord

Kontakter

Anne Fjellström
Lennart Nilsson Photography
anne@lennartnilsson.com
0735310699

Sophia Schyman
Marknadskoordinator TT Nyhetsbyrån
sophia.schyman@tt.se
0702976799

Bilder

Originalutgåvan av Ett barn blir till från 1965. Foto: Leif Blom/TT
Originalutgåvan av Ett barn blir till från 1965. Foto: Leif Blom/TT
Ladda ned bild
Lennart Nilsson. Foto: Claudio Bresciani
Lennart Nilsson. Foto: Claudio Bresciani
Ladda ned bild
Ladda ned bild

Om

TT Nyhetsbyrån
TT Nyhetsbyrån
Katarinavägen 15
105 12 Stockholm

08 692 26 00http://www.tt.se
I nästan hundra år har TT varit först med det senaste, och i dag är vi en mångfacetterad medieproducent som både servar mediebranschen med nyheter och säljer bild, video och grafik till företag, myndigheter eller organisationer. TT Nyhetsbyrån äger försäljningsrättigheterna över hela världen till Lennart Nilssons bilder.

Följ TT Nyhetsbyrån

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från TT Nyhetsbyrån

Utredning om trakasserier på TT klar5.12.2017 15:17Pressmeddelande

För några veckor sedan tillsattes en extern utredning om hur TT Nyhetsbyrån hanterat uppgifter om sexuella trakasserier inom företaget. Detta sedan flera tidigare medarbetare på TT, i samband med #metoo-kampanjen, vittnat om både trakasserier och bristande stöd från TT:s sida. Utredningen har genomförts av arbetsrättsjurist Maria Hagberg Forss, som har fått sina direktiv av TT:s SJF-klubb och huvudskyddsombud. Utredningen är nu klar och slår bland annat fast att flera kvinnor utsatts för sexuella trakasserier av en medarbetare på TT. Trakasserierna har bland annat bestått av ovälkommen beröring, grovt språkbruk samt sexuella inviter och anspelningar. Händelserna ligger ett antal år tillbaka i tiden. Utredningen slår också fast att de åtgärder TT vidtagit inte varit tillräckliga och kritiserar flera formella fel i processerna (utredningens sammanfattande punkter finns listade nedan). ‑Det är bra att dessa fall nu genomlysts och det är tydligt att vi som arbetsgivare har mycket att lära

TT Nyhetsbyrån köper den anrika bildbyrån IBL21.11.2017 15:22Pressmeddelande

IBL har sedan starten på 60-talet en väletablerad position på marknaden, både i Sverige och utomlands. Kunderna är främst dagstidningar, veckopress, magasin och bokförlag. TT Nyhetsbyråns bildaffär växer och i och med uppköpet erbjuds kunderna ett ännu bredare och bättre bildarkiv. De bästa svenska och utländska bildleverantörerna samlas på ett och samma ställe. IBL är ett familjeägt företag med kontor i Ängelholm och Stockholm. Det grundades 1965 och ägs av bröderna Lars och Nils Modie. 2015 köpte IBL upp bildbyrån All Over Press vilket stärkte bolagets position inom segmenten veckopress och magasin. · Vi välkomnar IBL in i vårt bolag, säger Jonas Eriksson, vd och chefredaktör på TT Nyhetsbyrån. Tillsammans med IBL:s expertis och deras otroliga bildbank ska vi nu fortsätta att utveckla vårt bilderbjudande till befintliga och nya kunder, fortsätter Jonas Eriksson. · Vi känner oss väldigt trygga med att nu tillsammans med TT Nyhetsbyrån kunna utveckla vårt företag ytterligare, säger Lar

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum