Svenska Ishockeyförbundet

Ett beslut i Svenska Ishockeyförbundets disciplinnämnd

Dela

Här bifogas ett beslut i Svenska Ishockeyförbundets disciplinnämnd i dag, torsdagen den 10 januari 2019.

BESTRAFFNINGSÄRENDE
Namn:                            Fanny Rask
Förening:                       HV 71
Adress:                          Kinnarps Arena, 55454 JÖNKÖPING
Matchdatum:                 2019-01-06
Mellan:                           HV 71 - Leksands IF, SDHL
Domare/Anmälare        Joel Hansson
Avstängningsperiod    2019-01-07 - 2019-02-01 - 7 match(er)

BESLUT
Efter match mellan HV 71 och Leksands IF, SDHL, den 6 januari 2019, åläggs Fanny Rask, HV 71, följande straff för huvudtackling (checking to the head):
Avstängning fr.o.m. den 7 januari 2019 t.o.m. den 1 februari 2019. Avstängningen avser endast ishockey och gäller deltagande i tävling/uppvisning.
Avstängningen bedöms motsvara 7 matcher. 

SKÄL
Disciplinnämnden har tagit del av en anmälan, ett yttrande från Fanny Rask samt en filmsekvens från händelsen.
Anmälan: I mitten av andra perioden så befinner sig pucken bakom Leksands mål där pucken förflyttas från vänster till höger sida i spelriktningen mellan två Leksands spelare. Leksands Anna Borgqvist bågar i mitten av banan och ut mot spelarbåsen. HV71s spelare Fanny Rask befinner sig på ett avstånd av några meter från Anna och har av videomaterialet att döma en överblick över uppspelet samt annans rörelser. I samband med att Leksands spelare passar pucken uppåt i banan så bryter Fanny Rask åkbanan för Anna och en kontakt sker rakt mot huvudet. Fanny har möjligheten att undvika kontakten som sker på en spelare som ej är puckförare samt ej har uppsikt över den kommande kontakten. Kontakten är från blindside och direkt mot huvudet med en stor risk för skada.
Fanny Rask har uppgett följande. Först vill jag börja med att säga att situationen är väldigt olycklig, jag ser inte Anna som kommer i min blindeside. Jag tittar puck och det gör vad jag förstår Anna också. Hon kommer upp bakifrån i min rygg på insidan mot spelet. Jag tycker inte att jag bryter Annas åkbana då jag är först i det området/situationen, där jag är påväg mot (försöker tajma) pucken som läggs ut. Därefter blir det en kontakt och det är jätte olyckligt att det träffar illa. Hur ska jag kunna undvika kontakten när jag inte ens har sett henne komma där? Jag tycker också att videon visar att vid kontakttillfället gör jag ingen som helst rörelse för att förvärra kollisionen (varken med armbåge eller axel). Jag blev väldigt chockad av att hon dök upp där och jag känner mest att både jag och Anna tittar för mycket på pucken och ser inte varandra, därav en kollision. Jag hoppas att Anna mår bra, hon spelade klart matchen så förhoppningsvis blev det inte så farligt.
Disciplinnämnden gör följande bedömning. Filmsekvensen ger stöd för uppgifterna i anmälan. Nämnden finner det utrett att Fanny Rask gjort sig skyldig till en huvudtackling. Förseelsen bör föranleda en avstängning. Avstängningens längd bestäms till en tid som bedöms motsvara 7 matcher. Vid straffmätningen har nämnden särskilt beaktat följande nyckelfaktorer:

  • Det är fråga om en medveten tackling på en icke puckförande spelare.
  • Tacklingen sker från blind side.
  • Hög skaderisk.

Tillämplig regel: 14 kap. 2 § 8 punkten RF:s stadgar. Utvisning enligt regel 44. 

På disciplinnämndens vägnar

Alexander Ramsay

Med vänliga hälsningar

SVENSKA ISHOCKEYFÖRBUNDET
Marknads-, kommunikations- och försäljningsavdelningen

Anders Feltenmark
Informationsassistent

Nyckelord

Kontakter

Alexander RamsayOrdförande i Svenska Ishockeyförbundets disciplinnämnd

070 - 522 64 54

Dokument

Länkar

Om

Svenska Ishockeyförbundet
Svenska Ishockeyförbundet
Tjurhornsgränd 6, 3 tr, Box 5204
121 16 Johanneshov

08-449 04 00http://www.swehockey.se

Svensk Ishockey – tillsammans tar vi ansvar och skapar passion, framgång och glädje i vardagen. Svenska Ishockeyförbundet bildades den 17 november 1922. Medlem i Sveriges Riksidrottsförbund sedan starten och i Internationella Ishockeyförbundet (IIHF) sedan 1920. Vi är en av de mest framgångsrika idrotterna i Sverige och en av de mest framgångsrika inom vår idrott i världen. Det ska vi fortsätta att vara. Svensk Ishockey ska också vara en samlande kraft och bidra till att bygga vårt framtida samhälle.

Svenska Ishockeyförbundet är ett av Sveriges största idrottsförbund med 392 föreningar i 22 distrikt och drygt 68 000 spelare och domare. 2 301 ishockeylag samsas i 363 ishallar runt om i landet.

Om Svenska Ishockeyförbundets pressmeddelanden 
Den som vill ändra, lägga till eller ta bort E-postmottagare meddelar detta till info@swehockey.se

Följ Svenska Ishockeyförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Ishockeyförbundet

Ishockeyns stämma avslutad: Anders Larsson omvald som ordförande och direkt upp- och nedflyttning till SHL och Hockeyallsvenskan införs15.6.2019 10:28:44 CESTPressmeddelande

Idag lördag den 15 juni avslutades Svenska Ishockeyförbundets Förbundsmöte i Stockholm. Anders Larsson omvaldes till ordförande och förbundsmötet beslutade att från säsongen 2020/21 införa direkt upp- och nedflyttning av ett (1) lag mellan serierna på förbundsnivå inom herrishockeyn. I övrigt beslutade Förbundsmötet att förstärka det regionala stödet till ishockeyföreningarna i hela landet genom regionala s.k. sportkontor.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum