Svenska Ishockeyförbundet

Ett beslut i Svenska Ishockeyförbundets disciplinnämnd

Dela

Här bifogas ett beslut i Svenska Ishockeyförbundets disciplinnämnd i dag, fredagen den 8 mars 2019.

BESTRAFFNINGSÄRENDE
Namn:                            Alexander Karlsson
Förening:                       Linköping HC
Adress:                          Gumpekullavägen 1, 58278 LINKÖPING
Matchdatum:                 2019-03-07
Mellan:                           Linköping HC - Luleå HF, SHL
Domare/Anmälare         Situationsrummet
Avstängningsperiod     2019-03-08 - 2019-03-14 - 3 match(er)
Böter                              990:- betalas senast 2019-04-07

BESLUT

Efter match mellan Linköping HC och Luleå HF, SHL, 2019-03-07, åläggs Alexander Karlsson, Linköping HC, följande straff för checking from behind:

  1. Avstängning fr.o.m. den 8 mars 2019 t.o.m. den 14 mars 2019. Avstängningen avser endast ishockey och gäller deltagande i tävling/uppvisning.
  2. Böter om 990 kr. Böterna ska vara inbetalade inom 30 dagar från dagen för detta beslut. Disciplinnämnden erinrar om att utebliven betalning kan efter anmälan leda till ny bestraffning.

Avstängningen bedöms motsvara 3 matcher.

SKÄL
Disciplinnämnden har tagit del av anmälan, ett yttrande från Alexander Karlsson och Linköping HC, samt en filmsekvens från händelsen.
Anmälan: När det återstår 2.50 av den första perioden så tar Luleå in pucken i anfallszonen. Luleåspelaren nr 37 Lundeström åker mot långsargen efter att hoppat undan från en Linköpingsspelare som försökte tackla han. Lundeström är cirka 1 meter från sargen med ryggen ut mot banan när han får kontakt med pucken. Linköpingsspelaren nr 6 Karlsson kommer i ryggen på Lundeström och använder en crosschecking handling när han driver in Lundeström med huvudet före in i sargen och kollisionen med sargen blir våldsam. Lundeström är i en försvarslös position och kan inte försvara sig mot tacklingen. Lundeström utgår från matchen och återvänder inte. Alternativ bestraffning är Boarding
Alexander Karlsson: Lundeström kommer från min högra sida. Han vrider upp sig i situationen när han hoppar förbi Billins. Jag hinner inte avbryta min rörelse till fullo och situationen blir olycklig.
Linköping HC har vidare framhållit två andra liknande situationer som lett till andra bedömningar, att skillnaden är vilken inställning mottagaren av tacklingen har och att utfallet blir därefter.
Disciplinnämnden: Filmsekvensen ger stöd åt uppgifterna i anmälan. Det är därför utrett att Alexander Karlsson gjort sig skyldig till att ha tacklat en motspelare bakifrån. Förseelsen är enligt nämnden obehärskad och bestraffningsbar och bör leda till en avstängning vars längd bedöms motsvara tre matcher. Alexander Karlsson ska dessutom betala böter med det belopp som framgår av beslutet. Vid straffmätningen har nämnden särskilt beaktat följande nyckelfaktorer:

  • Tacklingen är obehärskad.
  • Tacklingen utdelas på en spelare som är i en sårbar position och hade kunnat avbrytas.
  • Tacklingen medför skaderisk.

Tillämplig regel: 14 kap. 2 § 8 punkten RF:s stadgar. Utvisning enligt regel 43.

På disciplinnämndens vägnar

Alexander Ramsay

Med vänliga hälsningar

SVENSKA ISHOCKEYFÖRBUNDET
Marknads-, kommunikations- och försäljningsavdelningen

Anders Feltenmark
Informationsassistent

Nyckelord

Kontakter

Alexander RamsayOrdförande i Svenska Ishockeyförbundets disciplinnämnd

070 - 522 64 54

Dokument

Länkar

Om

Svenska Ishockeyförbundet
Svenska Ishockeyförbundet
Tjurhornsgränd 6, 3 tr, Box 5204
121 16 Johanneshov

08-449 04 00http://www.swehockey.se

Svensk Ishockey – tillsammans tar vi ansvar och skapar passion, framgång och glädje i vardagen. Svenska Ishockeyförbundet bildades den 17 november 1922. Medlem i Sveriges Riksidrottsförbund sedan starten och i Internationella Ishockeyförbundet (IIHF) sedan 1920. Vi är en av de mest framgångsrika idrotterna i Sverige och en av de mest framgångsrika inom vår idrott i världen. Det ska vi fortsätta att vara. Svensk Ishockey ska också vara en samlande kraft och bidra till att bygga vårt framtida samhälle.

Svenska Ishockeyförbundet är ett av Sveriges största idrottsförbund med 392 föreningar i 22 distrikt och drygt 68 000 spelare och domare. 2 301 ishockeylag samsas i 363 ishallar runt om i landet.

Om Svenska Ishockeyförbundets pressmeddelanden 
Den som vill ändra, lägga till eller ta bort E-postmottagare meddelar detta till info@swehockey.se

Följ Svenska Ishockeyförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Ishockeyförbundet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum