Svenska Ishockeyförbundet

Ett beslut i Svenska Ishockeyförbundets disciplinnämnd

Dela

Här bifogas ett beslut i Svenska Ishockeyförbundets disciplinnämnd i dag, fredagen den 15 mars 2019.

BESTRAFFNINGSÄRENDE
Namn:                            Brendan Shinnimin
Förening:                       Växjö Lakers HC
Adress:                          Storgatan 86, 35246 VÄXJÖ
Matchdatum:                 2019-03-14
Mellan:                           Luleå HF - Växjö Lakers HC, SHL
Domare/Anmälare         Mikael Holm
Avstängningsperiod     2019-03-15 - 2019-03-18 - 2 match(er)

BESLUT
Efter match mellan Luleå HF och Växjö Lakers HC, SHL, 2019-03-14, åläggs Brendan Shinnimin, Växjö Lakers HC, följande straff för osportsligt uppträdande (unsportmanlike conduct):
Avstängning fr.o.m. den 15 mars 2019 t.o.m. den 18 mars 2019. Avstängningen avser endast ishockey och gäller deltagande i tävling/uppvisning.
Avstängningen bedöms motsvara 2 matcher. 

SKÄL
Disciplinnämnden har tagit del av anmälan, ett yttrande från Brendan Shinnimin genom Växjö Lakers HC, samt en filmsekvens från händelsen.
Anmälan: Med 14.49 kvar av andra perioden när nr 24 i Växjö Brendan Shinnimin kommer in i sitt eget spelarbås vänder han sig mot Luleås klack, tar av sig handsken och räcker upp långfingret mot dom. Se bifogat videoklipp.
Brendan Shinnimin genom Växjö Lakers HC: Händelsen i sig utspelade sig enligt anmält förlopp. Finns ingen ursäkt för det. En dum impulshandling.
Växjö Lakers HC vill samtidigt åberopa en prejudicerande dom från säsongen 11/12 då Växjö Lakers HC dåvarande tränare Jan Karlsson efter identiskt beteende dömdes till enbart böter.
Vi anser inte att förseelsen skall föranleda någon avstängning då ingen sportslig påverkan har förekommit, ej heller någon skaderisk för ev. motståndare.
Disciplinnämnden: Filmsekvensen ger stöd åt uppgifterna i anmälan och det är utrett att Brendan Shinnimin gett fingret åt Luleås klack. Brendan Shinnimin har härigenom agerat i strid med ishockeyns värdegrund mot åskådare. Det är en sådan förseelse som enligt Regel 75.6 v i Svenska Ishockeyförbundets regelbok ska föranleda ett match penalty. Förseelsen bör nu leda till en bestraffning.
Växjö Lakers HC har åberopat ett tidigare avgörande från nämnden till stöd för varför påföljden bör stanna vid böter. Detta tidigare avgörande avsåg dock en tränare. Enligt stadgad praxis ådöms tränare och ledare normalt böter istället för avstängning. När det gäller spelare är förhållandena de omvända och det normala straffet är avstängning. I SHL och HockeyAllsvenskan kombineras längre avstängningar normalt med böter. När det gäller osportsligt uppträdande av den karaktär som nu är i fråga döms normalt en kortare avstängning ut. Det finns ett mycket stort antal fall då spelare ådömts avstängning för verbala förolämpningar mot motspelare och domare. Gester är mer ovanligt men nämnden vill lyfta fram ärende 112-14/15 då en spelare ådömdes två matchers avstängning för att ha gjort en onanigest.
När det gäller vad Växjö Lakers HC anfört avseende frånvaron av sportslig påverkan och skaderisk finner nämnden skäl att framhålla att även om denna typ av beteende inte medför någon direkt sportslig påverkan eller skaderisk så skadar det ishockeyns anseende. Detta accentueras i detta fall av att det rör sig om en match på elitnivå med ett stort antal åskådare som följde matchen såväl i arenan som via tv-sändning.
Förseelsen bör mot denna bakgrund bestraffas med en kortare avstängning motsvarande två matcher.

Tillämplig regel: 14 kap. 2 § 13 punkten RF:s stadgar och Regel 75.6 v.

På disciplinnämndens vägnar

Alexander Ramsay

Med vänliga hälsningar

SVENSKA ISHOCKEYFÖRBUNDET
Marknads-, kommunikations- och försäljningsavdelningen

Anders Feltenmark
Informationsassistent

Nyckelord

Kontakter

Alexander RamsayOrdförande i Svenska Ishockeyförbundets disciplinnämnd

070 - 522 64 54

Dokument

Länkar

Om

Svenska Ishockeyförbundet
Svenska Ishockeyförbundet
Tjurhornsgränd 6, 3 tr, Box 5204
121 16 Johanneshov

08-449 04 00http://www.swehockey.se

Svensk Ishockey – tillsammans tar vi ansvar och skapar passion, framgång och glädje i vardagen. Svenska Ishockeyförbundet bildades den 17 november 1922. Medlem i Sveriges Riksidrottsförbund sedan starten och i Internationella Ishockeyförbundet (IIHF) sedan 1920. Vi är en av de mest framgångsrika idrotterna i Sverige och en av de mest framgångsrika inom vår idrott i världen. Det ska vi fortsätta att vara. Svensk Ishockey ska också vara en samlande kraft och bidra till att bygga vårt framtida samhälle.

Svenska Ishockeyförbundet är ett av Sveriges största idrottsförbund med 392 föreningar i 22 distrikt och drygt 68 000 spelare och domare. 2 301 ishockeylag samsas i 363 ishallar runt om i landet.

Om Svenska Ishockeyförbundets pressmeddelanden 
Den som vill ändra, lägga till eller ta bort E-postmottagare meddelar detta till info@swehockey.se

Följ Svenska Ishockeyförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Ishockeyförbundet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum