Svenska Ishockeyförbundet

Ett beslut i Svenska Ishockeyförbundets disciplinnämnd

Dela

Här bifogas ett beslut i Svenska Ishockeyförbundets disciplinnämnd i dag, torsdagen den 28 mars 2019.

BESTRAFFNINGSÄRENDE
Namn:                              Joel Lundqvist
Förening:                         Frölunda HC
Adress:                            Box 12127, 40242 GÖTEBORG
Matchdatum:                   2019-03-27
Mellan:                             Frölunda HC - IF Malmö Redhawks, SM-slutspel
Domare/Anmälare          Situationsrummet

BESLUT
Efter match mellan Frölunda HC och IF Malmö Redhawks, SM-slutspel, 2019-03-27 beslutas följande avseende Joel Lundqvist, Frölunda HC, beträffande anmälan för checking to the head:
Anmälan lämnas utan bifall. 

SKÄL
Disciplinnämnden har tagit del av anmälan, ett yttrande från Joel Lundqvist och Frölunda HC samt två filmsekvenser från händelsen.
Anmälan: När det gått 3 minuter av period 3 så spelas det en puck bakifrån Malmös mål. Malmöspelaren nr 28 Olsson och Frölundaspelaren nr 20 Lundqvist åker mot pucken som går förbi båda spelarna. Lundqvist söker en tackling på Olsson som bromsar in för att undvika att bli tacklad. Lundqvist förflyttar sig åt höger för att tackla Olsson och tacklingen träffar endast hakan på Olsson. Lundqvist kan undvika tacklingen och åka efter pucken.
Joel Lundqvist: Pucken går runt sargen upp mot mittzon och både jag och Malmöspelaren jagar den - på väg fram mot situationen gör han två huvudvridningar (se bifogat videoklipp med kommentarer) för att kolla var jag är. Jag åker rakt fram samtidigt som Malmöspelaren förbereder en tackling, men plötsligt stannar han upp för att undvika kroppskontakt och jag hinner inte avbryta min tackling.
Jag ändrar inte åkriktning, har armen nere och förbereder mig för fysisk kontakt och ser att han gör detsamma. Men han väljer att avbryta tacklingen en halv sekund innan jag är framme. Jag kan omöjligt hinna avbryta min åkväg rakt fram. Känslan är att jag träffar honom lite på ben och armar.
Jag får överrotation när han stannar upp för att undvika den tackling som redan är påbörjad.
Disciplinnämnden: Vid en granskning av filmsekvensen finner nämnden att tacklingen i och för sig träffade huvudet på Malmöspelaren. Det finns dock inget som tyder på att det var en avsiktlig huvudtackling. Visserligen kan även oavsiktliga huvudtacklingar bestraffas enligt gällande regelverk och praxis. Vid en sådan situation ska det vägas in om den tacklade spelarens förfarit vårdat och aktsamt utifrån de grundläggande förutsättningarna för en tillåten kroppskontakt.
Vid denna bedömning konstaterar Disciplinnämnden inledningsvis att det med hänsyn till spelsituationen var motiverat att utdela en tackling mot Malmöspelaren och att det inte bör ligga Joel Lundqvist till last att han valde att tackla och inte gå på puck. Disciplinnämnden anser alltså att Joel Lundqvist inte agerat obehärskat eller vårdslöst när han valde att tackla Malmöspelaren. Disciplinnämnden konstaterar vidare att tacklingen utdelades på ett korrekt sätt utan uppåtgående rörelse eller höga armar. Att tacklingen ändå träffade huvudet på Malmöspelaren berodde istället på att denne kort innan träffen ändrade sin kroppsposition (se Regel 44.3 iii).
Disciplinnämnden finner med hänsyn till vad som ovan redovisats att Joel Lundqvist inte på ett vårdslöst, obehärskat eller våldsamt sätt brutit mot regel 44 avseende checking to the head. Anmälan lämnas därför utan bifall.

Tillämplig regel: 14 kap. 2 § 8 punkten RF:s stadgar. Utvisning enligt regel 44. 

På disciplinnämndens vägnar

Alexander Ramsay

Med vänliga hälsningar

SVENSKA ISHOCKEYFÖRBUNDET
Marknads-, kommunikations- och försäljningsavdelningen

Anders Feltenmark
Informationsassistent

Nyckelord

Kontakter

Alexander RamsayOrdförande i Svenska Ishockeyförbundets disciplinnämnd

070 - 522 64 54

Dokument

Länkar

Om

Svenska Ishockeyförbundet
Svenska Ishockeyförbundet
Tjurhornsgränd 6, 3 tr, Box 5204
121 16 Johanneshov

08-449 04 00http://www.swehockey.se

Svensk Ishockey – tillsammans tar vi ansvar och skapar passion, framgång och glädje i vardagen. Svenska Ishockeyförbundet bildades den 17 november 1922. Medlem i Sveriges Riksidrottsförbund sedan starten och i Internationella Ishockeyförbundet (IIHF) sedan 1920. Vi är en av de mest framgångsrika idrotterna i Sverige och en av de mest framgångsrika inom vår idrott i världen. Det ska vi fortsätta att vara. Svensk Ishockey ska också vara en samlande kraft och bidra till att bygga vårt framtida samhälle.

Svenska Ishockeyförbundet är ett av Sveriges största idrottsförbund med 392 föreningar i 22 distrikt och drygt 68 000 spelare och domare. 2 301 ishockeylag samsas i 363 ishallar runt om i landet.

Om Svenska Ishockeyförbundets pressmeddelanden 
Den som vill ändra, lägga till eller ta bort E-postmottagare meddelar detta till info@swehockey.se

Följ Svenska Ishockeyförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Ishockeyförbundet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum