Svenska Ishockeyförbundet

Ett beslut i Svenska Ishockeyförbundets disciplinnämnd

Dela

Här bifogas ett beslut i Svenska Ishockeyförbundets disciplinnämnd i dag, onsdagen den 17 april 2019.

BESTRAFFNINGSÄRENDE
Namn:                           Johan Harju
Förening:                      Luleå HF
Adress:                         Ostrongatan 2, 97334 LULEÅ
Matchdatum:                2019-04-15
Mellan:                          Luleå HF - Frölunda HC, SM-slutspel
Domare/Anmälare        Situationsrummet
Avstängningsperiod    2019-09-14 - 2019-09-19
Böter                             21 250:- betalas senast 2019-05-16

BESLUT

Efter match mellan Luleå HF och Frölunda HC, SM-slutspel, 2019-04-15, åläggs Johan Harju, Luleå HF, följande straff för checking to the head:

  1. Avstängning fr.o.m. den 14 september 2019 t.o.m. den 19 september 2019. Avstängningen avser endast ishockey och gäller deltagande i tävling/uppvisning.
  1. Böter om 21 250 kr. Böterna ska vara inbetalade inom 30 dagar från dagen för detta beslut. Disciplinnämnden erinrar om att utebliven betalning kan efter anmälan leda till ny bestraffning.

Avstängningen bedöms motsvara 3 matcher

SKÄL
Disciplinnämnden har tagit del av anmälan, ett yttrande från Johan Harju samt en filmsekvens från händelsen.
Anmälan: När det är några sekunder kvar av andra perioden så har Frölundaspelaren nr 5 Genoway pucken under kontroll och spelar iväg den. Luleåspelaren nr 24 Harju kommer upp i ryggen på Genoway då han är ca 1 meter från sargen. Harju fångar in Genoway med sitt vänstra ben samtidigt som han sätter båda sina händer i ryggen på Genoway och driver Genoway in i sargen. När Genoway är i sargen så fortsätter Harju genom att trycka upp sina händer i huvudet och driver huvudet mot plexiglaset. Alternativ bestraffning är Checking to the Head
Johan Harju: I den aktuella situationen sätter jag press på Frölundaspelaren från högersidan för att han inte skall kunna åka upp med pucken efter sargen. Det är tydligt för honom att jag kommer så han spelar ifrån sig pucken och jag väljer att fullfölja situationen med en tackling.
Det är ingen speciell tackling utan det är i tacklingsituationen ren otur att han kanske slappnat av lite för mycket efter sin passning och därmed faller in mot sargen och slår ansikten mot plexiglaset. Kraften i tacklingen är precis som anmälan anger riktad mot kroppen av Frölundaspelaren.
Däremot stämmer det inte att händerna trycker mot huvudet, utan de åker upp efter tacklingen som en naturlig konsekvens av att jag flyttar min tyngdpunkt från höger mot vänster i tacklingen, inte att jag trycker i riktning mot plexiglaset.
Det faktum att spelaren spelade det efterföljande numerära överläget vittnar även om att kraften inte varit riktad mot huvudet utan att det blev blodvite som en oturlig konsekvens, bland annat av att spelaren inte varit fullt beredd på att ta emot tacklingen.
Disciplinnämnden: Filmsekvensen ger stöd för uppgifterna i anmälan. Nämnden bedömer förseelsen som en checking to the head eftersom Johan Harju använder sina händer för att driva motspelarens huvud mot plexiglaset. Tacklingen är våldsam. Förseelsen bör därmed föranleda en avstängning. Avstängningens längd bestäms till en tid som bedöms motsvara tre matcher. Då säsongen är avslutad finns det skäl att förlägga avstängningsperioden till inledningen av nästa säsong. Johan Harju ska dessutom betala böter med det belopp som framgår av beslutet. Vid straffmätningen har nämnden särskilt beaktat följande nyckelfaktorer:

  • Huvudet på motspelaren drivs in i plexiglaset
  • Tacklingen är våldsam
  • Tacklingen innebar skaderisk.

Tillämplig regel: 14 kap. 2 § 8 punkten RF:s stadgar. Utvisning enligt regel 44. 

På disciplinnämndens vägnar

Alexander Ramsay

Med vänliga hälsningar

SVENSKA ISHOCKEYFÖRBUNDET
Marknads-, kommunikations- och försäljningsavdelningen

Anders Feltenmark
Informationsassistent

Nyckelord

Kontakter

Alexander RamsayOrdförande i Svenska Ishockeyförbundets disciplinnämnd

070 - 522 64 54

Dokument

Länkar

Om

Svenska Ishockeyförbundet
Svenska Ishockeyförbundet
Tjurhornsgränd 6, 3 tr, Box 5204
121 16 Johanneshov

08-449 04 00http://www.swehockey.se

Svensk Ishockey – tillsammans tar vi ansvar och skapar passion, framgång och glädje i vardagen. Svenska Ishockeyförbundet bildades den 17 november 1922. Medlem i Sveriges Riksidrottsförbund sedan starten och i Internationella Ishockeyförbundet (IIHF) sedan 1920. Vi är en av de mest framgångsrika idrotterna i Sverige och en av de mest framgångsrika inom vår idrott i världen. Det ska vi fortsätta att vara. Svensk Ishockey ska också vara en samlande kraft och bidra till att bygga vårt framtida samhälle.

Svenska Ishockeyförbundet är ett av Sveriges största idrottsförbund med 392 föreningar i 22 distrikt och drygt 68 000 spelare och domare. 2 301 ishockeylag samsas i 363 ishallar runt om i landet.

Om Svenska Ishockeyförbundets pressmeddelanden 
Den som vill ändra, lägga till eller ta bort E-postmottagare meddelar detta till info@swehockey.se

Följ Svenska Ishockeyförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Ishockeyförbundet

Damkronornas hemmaturnering i Luleå i november ställs in13.9.2019 13:43:38 CESTPressmeddelande

Just nu pågår förhandlingar mellan spelarna i Damkronorna representerade av SICO, Svenska Ishockeyförbundet (SIF) och SDHL för att lösa spelarnas pågående bojkott av landslagsspel. Även om det återstår delar i förhandlingarna mellan SICO, SIF och SDHL har SIF inte haft någon annan inställning än att fyrnationsturneringen i Luleå i november skulle spelas. SICO har därför tillfrågats om spelarna kan tänka sig att spela den planerade hemmaturneringen även om avtalsförhandlingarna inte är slutförda just nu. SICO har idag meddelat att spelarna inte kan bekräfta sitt deltagande i fyrnationersturneringen i Luleå. Det betyder i sin tur att SIF i dagsläget inte kan garantera att turneringen verkligen kommer att spelas. De deltagande länderna Finland, USA och Kanada måste i god tid planera resor och annat. Därför har SIF idag fattat beslutet att ställa in fyrnationersturneringen i november.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum