Svenska Ishockeyförbundet

Ett beslut i Svenska Ishockeyförbundets disciplinnämnd

Dela

Här bifogas ett beslut i Svenska Ishockeyförbundets disciplinnämnd i dag, tisdagen den 28 januari 2020.

BESTRAFFNINGSÄRENDE
Namn:                        Joseph Jonsson
Förening:                  Tingsryds AIF
Adress:                     Torggatan 32, 36230 TINGSRYD
Matchdatum:             2020-01-24
Mellan:                       Tingsryds AIF - Kristianstads IK, HockeyAllsvenskan
Domare/Anmälare     Patric Bjälkander
Avstängningsperiod 2020-01-25 - 2020-02-05 - 3 match(er)
Böter                          2 604:- betalas senast 2020-02-27

BESLUT
Efter match penalty i match mellan Tingsryds AIF och Kristianstads IK, HockeyAllsvenskan, den 24 januari 2020, åläggs Joseph Jonsson, Tingsryds AIF, följande straff för huvudtackling (checking to the head):

  1. Avstängning fr.o.m. den 25 januari 2020 t.o.m. den 5 februari 2020. Avstängningen avser endast ishockey och gäller deltagande i tävling/uppvisning.
  2. Böter om 2 604 kr. Böterna ska vara inbetalade inom 30 dagar från dagen för detta beslut. Disciplinnämnden erinrar om att utebliven betalning kan efter anmälan leda till ny bestraffning.

Avstängningen bedöms motsvara tre matcher inklusive den automatiska avstängningen som följer av ett match penalty. 

SKÄL
Disciplinnämnden har tagit del av en anmälan, ett yttrande från Joseph Jonsson samt en filmsekvens från händelsen.
Anmälan: Ca 8.23 in i period 2 nere vid tekningscirkeln i Kristianstads försvarszon uppvaktas av tingsrydspelare varpå nr 17, Joseph kommer in som tredje spelare snett framifrån utdelar en tackling där kraften från axeln träffar i huvudet på Kristianstad spelaren nr 15, nr 15 utgår från matchen.
Joseph Jonsson har uppgett följande. Nummer 15/Kristianstadspelaren befinner sig i närkamp med Taifspelaren nr 40 i vår anfallszon. Nr 15 vinner puck och vänder om ut mot sargen mot vår försvarszon med nr 40 tätt i rygg för att ta tillbaka puck. Jag följer händelseförloppet bakom nr15/40 och uppfattar att nr 40 försöker lyfta nr15 klubba. Min avsikt är att sätta stopp i spelet genom att ”gå på kropp” på Kristianstadsspelaren och därmed vinna puck. Jag uppfattar att Kristianstadspelaren har blicken på pucken och försöker hålla undan Taif spelaren nr 40 och därmed uppfattar situation/mig sent då han lyfter blicken. Min avsikt var inte att träffa huvudet genom tackling och därmed skada någon.
Disciplinnämnden gör följande bedömning. Filmsekvensen ger stöd för uppgifterna i anmälan. Nämnden finner det utrett att Joseph Jonsson gjort sig skyldig till en bestraffningsbar huvudtackling. Förseelsen bör föranleda en avstängning. Avstängningens längd bestäms till en tid som bedöms motsvara tre matcher inklusive den automatiska avstängningen som följer av ett match penalty. Han ska dessutom betala böter med det belopp som framgår av beslutet. Vid straffmätningen har nämnden särskilt beaktat följande nyckelfaktorer:

  • Den tacklande spelaren är tredje man in i situationen
  • Skaderisk

Tillämplig regel: 14 kap. 2 § 8 punkten RF:s stadgar. Utvisning enligt regel 44.

På disciplinnämndens vägnar

Alexander Ramsay

Med vänliga hälsningar

SVENSKA ISHOCKEYFÖRBUNDET
Marknads-, kommunikations- och försäljningsavdelningen

Anders Feltenmark
Informationsassistent

Nyckelord

Kontakter

Alexander RamsayOrdförande i Svenska Ishockeyförbundets disciplinnämnd

070 - 522 64 54

Dokument

Länkar

Om

Svenska Ishockeyförbundet
Svenska Ishockeyförbundet
Tjurhornsgränd 6, 3 tr, Box 5204
121 16 Johanneshov

08-449 04 00http://www.swehockey.se

Svensk Ishockey – tillsammans tar vi ansvar och skapar passion, framgång och glädje i vardagen. Svenska Ishockeyförbundet bildades den 17 november 1922. Medlem i Sveriges Riksidrottsförbund sedan starten och i Internationella Ishockeyförbundet (IIHF) sedan 1920. Vi är en av de mest framgångsrika idrotterna i Sverige och en av de mest framgångsrika inom vår idrott i världen. Det ska vi fortsätta att vara. Svensk Ishockey ska också vara en samlande kraft och bidra till att bygga vårt framtida samhälle.

Svenska Ishockeyförbundet är ett av Sveriges största idrottsförbund med 392 föreningar i 22 distrikt och drygt 68 000 spelare och domare. 2 301 ishockeylag samsas i 363 ishallar runt om i landet.

Om Svenska Ishockeyförbundets pressmeddelanden 
Den som vill ändra, lägga till eller ta bort E-postmottagare meddelar detta till info@swehockey.se

Följ Svenska Ishockeyförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Ishockeyförbundet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum