Svenska Ishockeyförbundet

Ett beslut i Svenska Ishockeyförbundets disciplinnämnd

Dela

Här bifogas ett beslut i Svenska Ishockeyförbundets disciplinnämnd i dag, söndagen den 8 mars 2020.

BESTRAFFNINGSÄRENDE
Namn:                            Adam Ollas Mattsson
Förening:                      IF Malmö Redhawks
Adress:                         Hyllie Stationstorg 2, 21532 MALMÖ
Matchdatum:                2020-03-07
Mellan:                          IF Malmö Redhawks - Växjö Lakers HC, SHL
Domare/Anmälare        Situationsrummet
Avstängningsperiod    2020-03-08 - 2020-03-14
Böter                            10 000:- betalas senast 2020-04-07

BESLUT
Efter match mellan IF Malmö Redhawks och Växjö Lakers HC, SHL, den 7 mars 2020, åläggs Adam Ollas Mattsson, IF Malmö Redhawks, följande straff för checking from behind:

  1. Avstängning fr.o.m. den 8 mars 2020 t.o.m. 14 mars 2020. Avstängningen avser endast ishockey och gäller deltagande i tävling/uppvisning.
  2. Böter om 10 000 kr. Böterna ska vara inbetalade inom 30 dagar från dagen för detta beslut. Disciplinnämnden erinrar om att utebliven betalning kan efter anmälan leda till ny bestraffning.

Avstängningen bedöms motsvara tre matcher. 

SKÄL
Disciplinnämnden har tagit del av anmälan, ett yttrande från Adam Ollas Mattsson samt en filmsekvens från händelsen.
Anmälan: Då det återstår 1.45 av P2 så åker Växjöspelaren nr 24 Shinnimin och Malmöspelaren nr 73 Ollas Mattsson mot långsargen. Ollas Mattsson släpper fram Shinnimin. Ollas Mattsson sätter klubban i ryggslutet på Shinnimin och trycker nedåt för att sedan trycka till Shinnimin i ryggen. Shinnimin faller handlöst in i sargen utan att kunna försvara sig och blir skadad. Då tacklingen med klubban sker i ryggen på Shinnimin som kastas in i sargen på ett våldsamt sätt så är Checking from behind en alternativ bestraffning.
Adam Ollas Mattsson har uppgett följande. Shinnimin går efter pucken längts med sargen, i samband med detta sätter han en offensiv tackling som jag försöker skydda mig emot. Jag håller emot med klubban för att parera. Min klubba ligger emot hans rygg under hela situationen utan att jag trycker den emot honom. I samband med att vi åker med varandra blir han väldigt låg och tappar samtidigt balansen, då hans vänsterskridsko skär fast i isen. Detta renderar att min kropp hamnar framåt ihop med armarna, som sedan renderar i att all min tyngd hamnar på Shinnimin. Jag inga intentioner att tackla honom, enbart skydda mig mot hans offensiva tackling samt att låsa fast honom vid sargen med min kropp. Men pga att han tappar balansen så slutar detta tyvärr illa för honom. Jag slår även av på farten och bromsar mig in hela situationen. Då jag är avsevärd mycket längre och tyngre så har han självklart svårt att hålla emot, med tanke på hans förlorade balans. Min uppfattning är att om Shinnimin har full balans och är upprätt så kommer inget att ske, mer än en kampsituation vid sargen. Återigen är min intention inte att tackla honom eller crosschecka honom. Djup beklagligt att han blir skadad, men jag var inte ute efter att göra honom illa, utan enbart gå in i en kampsituation
Disciplinnämnden gör följande bedömning Filmsekvensen ger stöd för uppgifterna i anmälan. Nämnden finner det utrett att Adam Ollas Mattsson gjort sig skyldig till en bestraffningsbar förseelse som bör bedömas som checking from behind och föranleda en avstängning. Avstängningens längd bestäms till en tid som bedöms motsvara tre matcher. Han ska dessutom betala böter med det belopp som framgår av beslutet. Vid straffmätningen har nämnden särskilt beaktat följande nyckelfaktorer:

  • Det är fråga om en tackling bakifrån nära sarg, som sker med klubban och som sätts in högt upp i ryggen på motspelaren
  • Stor skaderisk

14 kap. 2 § 8 punkten RF:s stadgar. Utvisning enligt regel 43.

På disciplinnämndens vägnar

Johan Nordin

Med vänliga hälsningar

SVENSKA ISHOCKEYFÖRBUNDET
Marknads-, kommunikations- och försäljningsavdelningen

Anders Feltenmark
Informationsassistent

Nyckelord

Kontakter

Johan NordinVice ordförande i Svenska Ishockeyförbundets disciplinnämnd

Tel:070 - 181 26 30

Dokument

Länkar

Om

Svenska Ishockeyförbundet
Svenska Ishockeyförbundet
Tjurhornsgränd 6, 3 tr, Box 5204
121 16 Johanneshov

08-449 04 00http://www.swehockey.se

Svensk Ishockey – tillsammans tar vi ansvar och skapar passion, framgång och glädje i vardagen. Svenska Ishockeyförbundet bildades den 17 november 1922. Medlem i Sveriges Riksidrottsförbund sedan starten och i Internationella Ishockeyförbundet (IIHF) sedan 1920. Vi är en av de mest framgångsrika idrotterna i Sverige och en av de mest framgångsrika inom vår idrott i världen. Det ska vi fortsätta att vara. Svensk Ishockey ska också vara en samlande kraft och bidra till att bygga vårt framtida samhälle.

Svenska Ishockeyförbundet är ett av Sveriges största idrottsförbund med 392 föreningar i 22 distrikt och drygt 68 000 spelare och domare. 2 301 ishockeylag samsas i 363 ishallar runt om i landet.

Om Svenska Ishockeyförbundets pressmeddelanden 
Den som vill ändra, lägga till eller ta bort E-postmottagare meddelar detta till info@swehockey.se

Följ Svenska Ishockeyförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Ishockeyförbundet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum