Vårdföretagarna

Ett kliv bakåt för att lösa vårdskulden - Vårdföretagarna kommenterar regeringens utredning angående privata sjukvårdsförsäkringar

Dela
Privata sjukvårdsförsäkringar står för cirka en procent av sjukvårdskostnaderna. Det är den delen regeringen nu en ytterligare gång ska utreda. Den senaste utredningen kunde inte finna att det förekommer undanträngningseffekter.

Den tidigare utredningen som just har remitterats konstaterade att regionerna inte upplever problem i avtalen med privata vårdgivare. Trots det vill regeringen gå vidare med förslag som leder till att privata vårdgivare måste välja mellan att ha avtal med det offentliga eller ett försäkringsbolag. Sjukvårdssystemet utnyttjas då inte fullt ut. Det betyder i praktiken att operationssalar och avancerad medicinsk utrustning inte kommer att användas effektivt.

- Vi behöver mer vård, inte mindre, nu när över 600 000 personer väntar på åtgärd, över 200 000 har väntat längre än vårdgarantin föreskriver. När regeringen nu istället vill försvåra för privata aktörer som har flera uppdragsgivare gör de patienter som väntar på vård en otjänst. Det som behövs nu är att nyttja hela sjukvårdens kapacitet, säger Antje Dedering, förbundsdirektör Vårdföretagarna.

Bilder

Om

Vårdföretagarna
Vårdföretagarna
Sturegatan 11
102 04 Stockholm

08-7626900https://www.vardforetagarna.se

Vårdföretagarna är Sveriges ledande arbetsgivar- och branschorganisation för vård- och omsorgsgivare

Våra medlemmar bedriver vård och omsorg i privat regi, till exempel i form av aktiebolag, kooperativ eller ideella föreningar. Vårdföretagarna arbetar för ökad valfrihet och mångfald inom vård och omsorg och tydliggör den privat drivna vårdens betydelse för samhället.

Föreningen har cirka 2 000 medlemsföretag med över 100 000 årsanställda. Samtliga medlemsföretag har kollektivavtal. Vårdföretagarna ingår i Almega och är medlem i Svenskt Näringsliv.

Läs mer på Vårdföretagarna.se

Följ Vårdföretagarna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vårdföretagarna

Vårdföretagarna rekryterar Mikael Romero till rollen som pressansvarig9.3.2023 07:00:07 CET | Pressmeddelande

Mikael Romero har över 30 års erfarenhet av press- och kommunikationsarbete i svenskt samhällsliv. Han har arbetat som kommunikationschef, pressekreterare, talskrivare och utredare hos några av Sveriges främsta beslutsfattare. Han har bland annat verkat som pressekreterare och rådgivare i Statsrådsberedningen, Sveriges riksdag, Stockholms stadshus, LO och hos flera fackförbund. – Jag är otroligt glad över förtroendet att svara för Vårdföretagarnas medierelationer. Jag har fått ett mycket gott intryck av organisationen och de mål man eftersträvar om en vård och omsorg med ökad mångfald, bättre service och högre kvalitet. Jag hoppas och tror att jag med min erfarenhet och kompetens ska kunna bidra till att man når de högt ställda målen, säger Mikael Romero. Mikael Romero kommer senast från rollen som pressansvarig på Forena och tillträder tjänsten som pressansvarig på Vårdföretagarna den 9 mars. – Vi är mycket nöjda över att ha rekryterat Mikael till Vårdföretagarna. Han har lång erfaren

Förvaltningsrätten beviljar Humana Assistans inhibition – allt annat hade varit orimligt7.2.2023 10:31:54 CET | Pressmeddelande

Humana assistans har efter IVO:s indragna tillstånd i förra veckan idag fått inhibition av Förvaltningsrätten och kan under tiden rättsprocessen har sin gång driva verksamheten vidare. Vårdföretagarna har under lång tid kritiserat IVO:s sätt att hantera tillsyn och tillståndsgivning för att vara rättsosäker, oproportionerlig och ofta med obefintlig dialog med verksamheterna.

Förbud mot remittering kan vara patientfarligt - Vårdföretagarna kommenterar utredningen angående privata sjukvårdsförsäkringar8.7.2022 10:58:24 CEST | Pressmeddelande

När den senaste utredningen om privata sjukvårdsförsäkringar presenterades kunde den inte finna att det förekommer undanträngningseffekter. Ändå gick regeringen vidare och tillsatte ytterligare en utredning för att förbjuda privata sjukvårdsförsäkringar. Detta trots att det kan vara patientfarligt och vårdköerna lär öka.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum