Vårdföretagarna

Ett kliv framåt för lika villkor - Vårdföretagarna kommenterar VÅP och VÄB

Dela
Regeringen slår tydligt fast att den enskildes valfrihet är en central del av den svenska välfärden och att det därför behövs en mångfald av vård och omsorgsaktörer. Alla aktörer inom välfärden ska ha likvärdiga villkor, oavsett driftsform.
Sabina Joyau - näringspolitisk chef
Sabina Joyau - näringspolitisk chef

- Vi behöver mer vård och omsorg till följd av den demografiska utvecklingen. Behoven av äldreomsorg ökar med över 30 procent de kommande 15 åren. Behovet av personal är mycket stort. Våra medlemsföretag är en del av lösningen på utmaningarna genom att korta köer, bidra med nya lösningar och idéer om förutsättningarna är rätt och villkoren hållbara, säger Sabina Joyau, näringspolitisk chef hos Vårdföretagarna.

-Vi hade gärna sett att regeringen lagt fram en tydligare färdplan för hur likvärdiga villkor för vården och omsorgens aktörer ska uppnås. Vårdföretagarna har sex förslag för hur regeringen kan ta steg på vägen mot mer likvärdiga villkor, säger Sabina Joyau, näringspolitisk chef hos Vårdföretagarna.

1. Lagfäst likvärdigheten. Lika villkor måste skrivas in i lagen, inte bara vara en politisk ambition. Detta kan ett snabbt tilläggsdirektiv till den befintliga utredningen (S2017:08) Styrning för en mer jämlik vård lösa.

2. Satsa på alla. Lika villkor betyder också lika möjligheter att ta del av statliga satsningar som kömiljarder eller vidareutbildning av sjuksköterskor. Regeringen kan direkt förändra genom att i överenskommelser med Sveriges kommuner och landsting kräva likabehandling för att medlen ska utbetalas. 

3. Lika granskning och uppföljning. Alla som driver verksamhet inom vård och omsorg ska vara seriösa aktörer, goda arbetsgivare och leverera verksamhet av hög kvalitet. Finansieras man av skattemedel måste kontrollerna vara rigorösa, oavsett om det är en privat eller en offentlig aktör.

4. En rättvis början. Innan en lika granskning kan bli verklighet måste dagens problem med hur socialtjänstverksamheter får tillstånd från Inspektionen för vård och omsorg (IVO) lösas. Den initiala granskningen och avgifterna för handläggningen behöver bli rimliga och förutsägbara så att tid kan läggas på den viktiga uppföljningen.

5. En jämförelsesajt för vården och omsorgen. När vi ska välja viktiga tjänster som vård eller omsorg finns nästan inga sökbara kvalitetsjämförelser. Det ska gå att få en bild av både väntetider och vårdkvalitet. Ett sådant arbete behöver en tydlig styrning från staten.

6. Avvärj momshotet. Riksdagen har tidigare slagit fast att alla led i vård och omsorg ska vara momsbefriade. Den nya vårdmomsen från halvårsskiftet slår rakt mot den privat drivna vården. Privata vårdgivare och offentliga vårdgivare bör behandlas lika också i momshänseende.

För mer information:
Anders Manell, presschef Vårdföretagarna
070-314 57 29

Bilder

Sabina Joyau - näringspolitisk chef
Sabina Joyau - näringspolitisk chef
Ladda ned bild

Om

Vårdföretagarna
Vårdföretagarna
Sturegatan 11
102 04 Stockholm

08-7626900https://www.vardforetagarna.se

Vårdföretagarna är Sveriges ledande arbetsgivar- och branschorganisation för vård- och omsorgsgivare

Våra medlemmar bedriver vård och omsorg i privat regi, till exempel i form av aktiebolag, kooperativ eller ideella föreningar. Vårdföretagarna arbetar för ökad valfrihet och mångfald inom vård och omsorg och tydliggör den privat drivna vårdens betydelse för samhället.

Föreningen har cirka 2 000 medlemsföretag med över 100 000 årsanställda. Samtliga medlemsföretag har kollektivavtal. Vårdföretagarna ingår i Almega och är medlem i Svenskt Näringsliv.

Läs mer på Vårdföretagarna.se

Följ Vårdföretagarna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vårdföretagarna

Ny forskarrapport: Granskning av sjukvårdspolitikens nya inriktning i Region Stockholm - Regionledningen saknar lämpliga beslutsunderlag och har inte utrett förslagen ordentligt innan de genomförts. Det är riskfyllt att snabbt genomföra stora outredda förändringar av en så komplex verksamhet som specialistvård.22.4.2024 08:26:45 CEST | Pressmeddelande

Sedan valet 2022 har den rödgröna koalition som styr Region Stockholm satt i gång långtgående förändringar av sjukvården. Vårdval och privat vård ska ersättas av upphandlingar och vård i regionens regi. Vårdföretagarna har bett forskarna Henrik Jordahl och Gabriel Heller Sahlgren granska omställningsplanens beslutsunderlag och möjlighet till måluppfyllelse.

Pressinbjudan: Rapportsläpp: Experiment Stockholm – Vad säger forskningen om omställningsplanen för sjukvården i region Stockholm?18.4.2024 12:20:45 CEST | Pressmeddelande

I Region Stockholm pågår en stor och snabb omställning av sjukvården i enlighet med det rödgröna styrets så kallade omställningsplan. Vårdföretagarna, som tidigare riktat hård kritik mot bristen på konsekvensanalys har bett forskarna Henrik Jordahl och Gabriel Heller Sahlgren granska omställningsplanens beslutsunderlag och möjlighet till måluppfyllelse.

Ny rapport: Grant Thornton har på Vårdföretagarnas uppdrag granskat kostnadseffektiviteten i personlig assistans.17.4.2024 12:53:56 CEST | Pressmeddelande

Det finns en felaktig föreställning i politiken om att personlig assistans är dyrt och att färre brukare skulle innebära en besparing. Såväl S- som M-ledda regeringar har därför velat spara på assistansen. Men i den rapport som Grant Thornton tagit fram på uppdrag av Vårdföretagarna framgår att assistans är ekonomiskt fullt jämförbar med andra insatser.

Ny rapport: Fler privata operationer kapar köer och kostnader - En jämförande analys av privata vårdgivares ersättningar och offentliga vårdgivares kostnader15.4.2024 08:30:09 CEST | Pressmeddelande

Vårdföretagarna har låtit analysföretaget Sirona jämföra pris och kvalitet för fyra vanliga ingrepp i två stora regioner, Skåne och Västra Götaland. Kostnaderna för höftledsoperationer, knäledsoperationer, gråstarrsoperationer och framfallskirurgi i offentlig respektive privat regi har jämförts och resultatet är tydligt: I privat regi får man betydligt mer vård per skattekrona.

Pressinbjudan till seminarium: Rapportsläpp "Assistansens samhällskostnader – Är personlig assistans för dyrt"? Grant Thornton har på Vårdföretagarnas uppdrag granskat den personliga assistansens samhällskostnader.10.4.2024 16:30:26 CEST | Pressmeddelande

Det finns en politisk föreställning att personlig assistans är en dyr insats och att ett minskat antal assistansanvändare skulle innebära en besparing för skattebetalarna. Såväl S- som M-ledda regeringar har därför velat spara på assistansen. Rapporten från Grant Thornton visar istället att privat driven personlig assistans är samhällsekonomiskt effektivt.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye