Luleå stift, Svenska kyrkan

Ett nytt biskopsbrev lanseras

Dela

Fredag den 27 september lanserar Svenska kyrkans biskopar ett nytt biskopsbrev om klimatet. Det innehåller både fakta, teologisk reflektion och uppmaningar till så väl beslutsfattare och enskilda människor.

"Ett  biskopsbrev om klimatet" poängterar att utifrån en kristen livssyn finns vägar framåt även genom kris – men att tiden är knapp. Foto: Gustaf Hellsing/Ikon
"Ett biskopsbrev om klimatet" poängterar att utifrån en kristen livssyn finns vägar framåt även genom kris – men att tiden är knapp. Foto: Gustaf Hellsing/Ikon

Biskopsbrevet talar om klimatkrisen på ett sätt som knappast gjorts tidigare. Det inleds med en sammanfattning av kunskapsläget som följs av en existentiell och teologisk reflektion om vår roll som människor, hot, ångest och hopp. Biskopsbrevet mynnar sedan ut i vägar framåt och uppmaningar till beslutsfattare i Sverige och internationellt, till näringslivet och organisationer såväl som till enskilda människor – och självklart till Svenska kyrkan och kyrkor i hela världen.

– I vår närmiljö smälter glaciärerna och vi nås av berättelser om hur förutsättningarna försämras för rennäringen. Vi hör våra systerkyrkor runtom i världen vittna om hur klimatet tydligt påverkar deras liv – hur kan vi hjälpa till att undvika att de som bidragit minst till krisen drabbas hårdast? Vi behöver ta ansvar för vad vi lämnar efter oss till våra barn och kommande generationer, säger biskop Åsa Nyström.

Biskopsbrevet poängterar att utifrån en kristen livssyn finns vägar framåt även genom kris – men att tiden är knapp. Och just därför behövs en helhetssyn och engagemang utifrån den bästa tillgängliga kunskapen som finns, inte minst på det andliga området.

Faktaruta

  • Biskopsbreven skrivs av Svenska kyrkans biskopar. Det är en text som lyfter ämnen som är viktiga för Svenska kyrkan, pekar ut en riktning och fungerar som stöd och inspiration.
  • Ett biskopsbrev om klimatet lanseras den 27 september, i samband med Bokmässan.
  • Redan nu finns biskopsbrevet tillgängligt som PDF på Svenska kyrkans webbplats.
  • Ett första biskopsbrev om klimatet publicerades 2014. Fem års utveckling har gjort det angeläget med en uppdatering och revidering.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

"Ett  biskopsbrev om klimatet" poängterar att utifrån en kristen livssyn finns vägar framåt även genom kris – men att tiden är knapp. Foto: Gustaf Hellsing/Ikon
"Ett biskopsbrev om klimatet" poängterar att utifrån en kristen livssyn finns vägar framåt även genom kris – men att tiden är knapp. Foto: Gustaf Hellsing/Ikon
Ladda ned bild

Länkar

Om

Luleå stift, Svenska kyrkan
Luleå stift, Svenska kyrkan
Stationsgatan 40
972 32 Luleå

0920-26 47 00https://www.svenskakyrkan.se/luleastift

Luleå stift är ett av Svenska kyrkans 13 regionala stift. Luleå stift omfattar Norrbotten och Västerbotten, en tredjedel av Sveriges yta. Här finns 56 lokala församlingar och 196 kyrkor. Stiftet ska bland annat stödja församlingarna och förvalta egendomar som jord och skog. Biskop sedan 2018 är Åsa Nyström.

Följ Luleå stift, Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Luleå stift, Svenska kyrkan

- Få sitter kvar i bänkarna - det är en glädjande förändring!22.1.2020 10:00:00 CETPressmeddelande

Samtidigt som Svenska kyrkans biskopar samlas till möte i Göteborg idag släpps det nya biskopsbrevet "Fira nattvard". Brevet behandlar teologiska och historiska perspektiv men också praktiska frågor som vad man ska göra av bröd och vin som blir över efter mässans slut. Luleå stifts biskop Åsa Nyström berättar om synen på nattvarden - som idag är en helt annan än för några decennier sedan.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum