Specialpedagogiska skolmyndigheten

Ett nytt digitalt läromedel för att träna begrepp och utveckla ordförråd på många olika sätt

Dela
Lika=lika är ett nytt digitalt läromedel i form av ett memoryspel som har tagits fram av SPSM, Specialpedagogiska skolmyndigheten. Spelet ger träning i att förstå ord och begrepp inom bland annat områdena djur och växter och är det första läromedlet i sitt slag.
Bild som visar spelets olika kort som det går att välja mellan.
Bild som visar spelets olika kort som det går att välja mellan.

Spelet går ut på att samla kortpar, precis som i ett vanligt memory, men i Lika=lika tränar eleven på ord och begrepp genom att para ihop bilder, ord, Ritade tecken eller rörliga TAKK-tecken.TAKK står för Tecken som alternativ och kompletterande kommunikation.

Elever i grundsärskolan som läser ämnesområden är den främsta målgruppen men läromedlet kan användas även i andra skolformer och undervisningssituationer.

-   Alla som behöver träna på ord och begrepp inom områdena djur, växter, antal och lägesord har nytta av Lika=lika, säger Jenny Pokosta som är projektledare för det nya läromedlet som är det första i sitt slag. Hon berättar även att det är fler kategorier på gång.

Spelet går att anpassa till den enskilda eleven utifrån om den klarar ett fåtal eller många kort. Det går också att ställa in om korten ska visa bilder, ord, Ritade tecken eller rörliga TAKK-tecken. Spelet kan även anpassas genom att spelas med öppna eller stängda kort för att ge olika svårighetsgrad. Det går att spela själv, i par eller i grupp, på liten eller stor skärm.

-  Det här är det första läromedlet i sitt slag som går att anpassa på så många olika sätt. I klassrummet betyder det att alla kan spela tillsammans fast man har olika förutsättningar. De nya kategorierna är inte bestämda ännu men kommer inspireras av ämnesområdena vardagsaktivitet, motorik, kommunikation och estetisk verksamhet, avslutar Jenny Pokosta.

Här hittar du det kostnadsfria digitala läromedlet Lika=Lika.

För frågor kontakta:

Jenny Pokosta, projektledare Läromedelsutveckling, Specialpedagogiska skolmyndigheten.

E-post: jenny.pokosta@spsm.se
Telefon: 010-473 61 50

Nyckelord

Bilder

Bild som visar spelets olika kort som det går att välja mellan.
Bild som visar spelets olika kort som det går att välja mellan.
Ladda ned bild
Startbild för spelet och läromedlet Lika=lika.
Startbild för spelet och läromedlet Lika=lika.
Ladda ned bild

Dokument

Om

Specialpedagogiska skolmyndigheten
Specialpedagogiska skolmyndigheten
Box 1100
871 29 Härnösand

010 473 50 00https://www.spsm.se/

Specialpedagogiska skolmyndigheten ger specialpedagogiskt stöd till skolhuvudmän, skolor, vuxenutbildningar och förskolor i hela landet. Vi erbjuder expertkunskap, kurser och konferenser inom specialpedagogik. Genom rådgivning och utredning arbetar vi nära skolor och förskolor i landets alla län. Vi driver också tio specialskolor, fördelar statsbidrag och utvecklar läromedel.

Följ Specialpedagogiska skolmyndigheten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Specialpedagogiska skolmyndigheten

Nytt studiepaket om digitala verktyg och AKK för grundsärskolan och gymnasiesärskolan6.3.2023 07:30:00 CET | Pressmeddelande

Digitala verktyg och alternativ och kompletterande kommunikation (AKK) kan vara ett viktigt stöd i skolans arbete för att ge elever med intellektuell funktionsnedsättning goda förutsättningar att kommunicera och utvecklas i sin kunskap. I ett nytt studiepaket från Specialpedagogiska skolmyndigheten får grund- och gymnasiesärskolan konkret och användbar kunskap om hur man kan arbeta.

Nytt studiepaket från SPSM sätter fokus på utveckling och lärande för elever med intellektuell funktionsnedsättning21.9.2022 09:14:22 CEST | Pressmeddelande

Att kunna uttrycka sig, visa vad man vill och behöver är grundläggande behov för varje människa. Nu släpper Specialpedagogiska skolmyndigheten ett studiepaket om undervisning för elever med intellektuell funktionsnedsättning som är på en tidig utvecklingsnivå. Fokus är elevernas rätt att lära sig och bli så självständiga som möjligt.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum