Dramaten

Ett samtal om klimatkrisen, coronapandemin och vetenskapskommunikation

Dela

Hur talar vi om vetenskap? är ett inspelat samtal om hur forskare kan hitta nya vägar för att förmedla viktiga forskningsresultat och skapa intresse kring sina budskap. Medverkar gör miljöforskaren Johan Rockström, Nobelpristagaren Richard J. Roberts och Nobel Prize Museums programchef Anna Sjöström Douagi. Samtalet som genomförs på engelska med svensk textning, finns på Dramaten Play från den 23 februari.

Anna Sjöström Douagi, Johan Rockström och Richard J. Roberts. (foto:  Clément Morin/Jacob Bengtsson/Alexander Mahmoud)
Anna Sjöström Douagi, Johan Rockström och Richard J. Roberts. (foto: Clément Morin/Jacob Bengtsson/Alexander Mahmoud)

Vilka vägar finns för att skapa intresse kring vad vetenskapen kan säga oss som människor? Kan till exempel scenkonst och kultur vara ett sätt att skapa engagemang? Vad finns det för skillnader i hur forskare nått ut med resultat kring Covid-19 jämfört med klimatfrågan och vad kan dessa skillnader bero på? Om detta och slutsatsen att ge dagens barn och unga en framtidstro genom kunskap, utbildning och engagemang handlar Hur talar vi om vetenskap?

Samtalet tar avstamp i miljö- och klimatforskaren Johan Rockströms medverkan i Performance Lecture: Om vår stund på jorden på Dramaten. Inbjudna till samtalet är Nobelpristagaren Richard J. Roberts och Anna Sjöström Douagi, programchef på Nobel Prize Museum.

Johan Rockström är global miljöforskare som flitigt debatterar miljö- och klimatfrågor. Han har utnämnts till miljömäktigast i Sverige två gånger, är ledamot i flera vetenskapliga akademier, har varit chef för Stockholm Environment Institute och Stockholm Resilience Centre och är nu chef för Potsdam Institute for Climate Impact Research. Rockström har skrivit flera böcker och varit såväl sommar- som vinterpratare i P1.

Richard J. Roberts fick Nobelpriset i fysiologi eller medicin 1993 för upptäckten av hur en och samma gen kan ge upphov till flera olika proteiner. Roberts har även arbetat aktivt med att förmedla vad genmodifierade växter är och hur de kan bidra med för att försörja mänskligheten med föda. Han är också mycket engagerad i mänskliga rättigheter och samlar pristagare i olika initiativ för att lyfta frågor och för att använda kraften hos Nobelpristagarna i att få folk att lyssna.

Anna Sjöström Douagi är programchef på Nobel Prize Museum och arbetar med att utveckla museets programverksamhet och är initiativtagare till Performance Lecture-samarbetet med Dramaten. Douagi bor för tillfället i Washington DC och arbetar med ett större digitalt möte som kommer att äga rum i april 2021. Mötet Nobel Prize Summit: Our planet, Our future  kommer att samla Nobelpristagare, forskare, beslutsfattare och unga ledare för att belysa vad som behöver göras för att mänskligheten ska överleva på jorden.

Samtalet Hur talar vi om vetenskap? är ett samarbete mellan Dramaten& och Nobel Prize Museum som skulle ägt rum på Dramatens stora scen efter föreställningen Performance Lecture: Om vår stund på jorden. Det var tänkt som ett manifest för vetenskap, klimat och framtid med inbjudna forskare. På grund av pandemin har det istället mynnat ut i ett inspelat samtal som nu publiceras på Dramaten Play. Där finns även den inspelade föreställningen Performance Lecture: Om vår stund på jorden och kortversioner av de fem andra dramatiserade vetenskapsföreläsningar som Dramaten producerat i samarbete med Nobel Prize Museum att ta del av utan kostnad.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Anna Sjöström Douagi, Johan Rockström och Richard J. Roberts. (foto:  Clément Morin/Jacob Bengtsson/Alexander Mahmoud)
Anna Sjöström Douagi, Johan Rockström och Richard J. Roberts. (foto: Clément Morin/Jacob Bengtsson/Alexander Mahmoud)
Ladda ned bild

Om

Dramaten
Dramaten
Dramaten, Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. VD är Maria Groop Russel och Mattias Andersson är teaterchef och konstnärlig ledare.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908, och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

Tre premiärer i olika format avslutar våren på Dramaten22.4.2021 08:59:02 CEST | Pressmeddelande

En filmad existentiell komedi, ett bildsatt audiodrama och urpremiär för en helt ny pjäs. Vårsäsongen avslutas på Dramaten Play med Berusade av Ivan Vyrypajev och Tintagiles död av Maurice Maeterlinck. Sara Stridsbergs Sårad ängel ges på Målarsalen för en exklusiv publik om åtta personer. – Jag är glad och stolt över att vi på Dramaten fortsätter lyckas få ut innehåll till vår publik i dessa extremt svåra tider. Jag är överväldigad av flexibiliteten, tålmodigheten och kreativiteten hos scenkonstnärerna som hela tiden ställer sig öppna för nya format, säger Mattias Andersson, konstnärlig ledare och teaterchef för Dramaten.

Hela ensemblen medverkar i nytt scenkonstverk av Mattias Andersson13.4.2021 06:00:00 CEST | Pressmeddelande

Ett nytt scenkonstverk av Mattias Andersson inleder hösten på Dramatens stora scen. Verket kommer helt att anpassas efter aktuella förutsättningar och har inletts redan under våren genom att samtliga skådespelare har fått ett uppdrag. – Startpunkten var pandemin och den stängda teatern, att gräva där vi står och bygga i nuet. Jag ställde en fråga till alla skådespelare i ensemblen – Om du bara hade en sista minut på Dramatens stora scen när teatern öppnar igen, vad skulle du välja att framföra då?, berättar han.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum