Naturvetarna

Ett steg närmre fler fasta forskartjänster

Dela

Tryggare anställningsvillkor i högskolan är ett av de förslag som lades fram i regeringens forskningsproposition i dag. - Äntligen. Fler fasta tjänster och bättre anställningsvillkor behövs för att vi ska få rätt kompetens och att forskarna ska ha en rimlig arbetssituation, säger Per Klingbjer förbundsdirektör på Naturvetarna.

På universitet och högskolor är det vanligt att tidsbegränsade anställningar staplas på varandra, vilket skapar en otrygg arbetssituation för forskarna. Detta hoppas nu Naturvetarna, som har många medlemmar inom högskolan, ska ändras med regeringens uppdrag om att se över staplingarna.

Naturvetarna välkomnar även att regeringen under den kommande fyraårsperioden ökar anslagen till högskolan med 10%.

-          Men en större andel av satsningen skulle behöva gå direkt till högskolorna i så kallade basanslag. Det leder till att högskolorna kan anställa fler forskare, förbättrar forskarnas arbetsvillkor och stärker forskningens långsiktighet i enlighet med regeringens intentioner, säger Per Klingbjer.

Propositionen har ett tydligt fokus på klimat och miljö, hälsa och välfärd, kompetensförsörjning och arbetsliv.

-          Det är glädjande att regeringen nu gör satsningar som främjar naturvetenskap och naturvetare. Vi ligger ständigt på regering, riksdag och departement i dessa frågor och det verkar ha gett resultat, vilket är mycket positivt.

För ytterligare information, v.v. kontakta:

Per Klingbjer, förbundsdirektör, tfn 073-366 24 38

Nyckelord

Kontakter

Om

Naturvetarna vill förbättra forskarnas arbetsvillkor, stärka forskningens långsiktighet och säkerställa ett stabilt stöd till den fria grundforskningen. Vi vill förbättra Sveriges attraktivitet som forsknings- och innovationsnation och som destination för utländska investeringar i forskning och utveckling.

Följ Naturvetarna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Naturvetarna

Studieval baserat på fakta viktigare efter pandemin31.3.2021 11:19:32 CEST | Pressmeddelande

Inför högskolevalet den 15 april är det viktigare än någonsin att ha koll på vilka jobb som är eftertraktade de kommande åren. Om man vill få ett försprång på arbetsmarknaden post-corona, bör man anmäla sig till en naturvetenskaplig högskoleutbildning. Naturvetenskapliga yrken har såväl bakåt som under senaste året klarat sig väl, och inte drabbats av arbetslöshet som andra yrkesgrupper i samhället.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum