FN:s World Food Programme (WFP)

Ett tidigt agerande följt av investeringar skulle motverka livsmedelskriser och spara miljarder på livsmedelsassistans

Dela

ROM/ KÖPENHAMN – Kronisk hunger ökar runtom i världen och livsmedelskriser sprids och intensifieras. En ny rapport från FN:s World Food Programme (WFP), World Food Assistance: Preventing Food Crises, undersöker de här kriserna, vad som orsakar dem, vad som är avgörande för krisernas storlek och hur de går att förebygga.

Foto: WFP/Georgina Goodwin
Foto: WFP/Georgina Goodwin

En av de mer avgörande slutsatserna av rapporten berör den enorma summa pengar som går till livsmedelsassistans som skulle kunnat undvikits genom förebyggande åtgärder. Ett slut på våldsamma konflikter – en av de främsta orsakerna som driver hunger – skulle kunna minska kostnaderna för livsmedelsassistans med upp till 50 procent per år. 

Världsbankens index kring fred och stabilitet kallat Index of Political Stability and Abscence of Violencevisar att en ökning med en punkt kan resultera i en besparing på nästan 4 miljarder amerikanska dollar (baserat på siffror från 2016). I faktiska termer skulle detta innebära att:

WFP skulle spara 300 miljoner amerikanska dollar per år i Syrien

WFP skulle spara 205 miljoner amerikanska dollar per år i Jemen 

WFP skulle spara 85 miljoner amerikanska dollar per år i Somalia 

”Att få ett slut på konflikter är en nödvändighet,” säger WFP:s chef för livsmedelssystem Steven Were Omamo som ledde arbetet med rapporten. ”Men att förebygga livsmedelskriser kräver också långsiktiga investeringar i utbildning, infrastruktur och ekonomisk tillväxt. Samtidigt som en ökning i inkomst per capita hjälper länder att minimera storleken av livsmedelskriser, kan även låginkomstländer förebygga kriser genom att göra de här investeringarna.”

Om världen skulle få kontroll över alla orsaker till livsmedelskriser – inte bara konflikter utan klimatförändringar, kronisk hunger, felnäring, dåligt fungerande livsmedelssystem, och bristfälliga politiska, sociala och ekonomiska strukturer – skulle WFP:s årliga budget för livsmedelsassistans kunna minska med mer än 5 miljarder amerikanska dollar. Med andra ord skulle det inte finnas något behov av livsmedelsassistans. De pengar som skulle sparas skulle kunna läggas på långsiktiga utvecklingsprojekt för att förbättra livet för de mest utsatta människorna.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: WFP/Georgina Goodwin
Foto: WFP/Georgina Goodwin
Ladda ned bild
Foto: WFP/ Marwa Awad
Foto: WFP/ Marwa Awad
Ladda ned bild
Foto: WFP/ Karel Prinsloo
Foto: WFP/ Karel Prinsloo
Ladda ned bild
Foto: WFP/ Karel Prinsloo
Foto: WFP/ Karel Prinsloo
Ladda ned bild

Dokument

Länkar

Om

FN:s World Food Programme (WFP)
FN:s World Food Programme (WFP)http://sv.wfp.org/

FN:s World Food Programme – räddar liv i katastrofer och förändrar liv för miljontals människor genom hållbar utveckling. WFP arbetar i mer än 80 länder runtom i världen och ger livsmedelsassistans till människor fast i konflikt och katastrofer. WFP lägger grunden för en bättre framtid. 

Sverige är en av de viktigaste givarna av kärnbidrag till WFP. Det stöd som ges som kärnbidrag ger WFP flexibilitet och gör det möjligt för WFP att agera snabbt och effektivt när katastrofer inträffar. Kärnbidraget hjälper även WFP att finansiera försummade kriser och säkerställa att hjälpen når fram till de som behöver den som mest.

Följ FN:s World Food Programme (WFP)

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från FN:s World Food Programme (WFP)

Livsmedelspriserna fortsätter att öka i länder med konflikt - borde utlösa ”chock och ilska”16.10.2018 07:01Pressmeddelande

KÖPENHAMN– Ny forskning från FN:s World Food Programme som släpps i samband med världslivsmedelsdagen visar att livsmedel blir allt mindre prisvärda i länder som är utsatta för konflikt eller politisk instabilitet. I ytterligare ett dussintal länder fortsätter de ihärdigt höga livsmedelspriserna att göra det omöjligt för miljontals människor att få tillgång till en näringsrik måltid.

Mediematerial för årsdagen av den rohingyska flyktingkrisen23.8.2018 08:48Pressmeddelande

Köpenhamn – Det var den 25 augusti för ett år sedan som den stora strömmen av hundratusentals rohingyska flyktingar började lämna Myanmar. Det finns nu nästan en miljon rohingyer som bor i flyktingläger runt Cox’s Bazar i Bangladesh – den största samlingen av flyktingar i världen. De är helt beroende av humanitära organisationer, inklusive FN:s World Food Programme (WFP), Bangladeshs regering och av det bangladeshiska folket.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum