FN:s World Food Programme (WFP)

Ett tidigt agerande följt av investeringar skulle motverka livsmedelskriser och spara miljarder på livsmedelsassistans

Dela

ROM/ KÖPENHAMN – Kronisk hunger ökar runtom i världen och livsmedelskriser sprids och intensifieras. En ny rapport från FN:s World Food Programme (WFP), World Food Assistance: Preventing Food Crises, undersöker de här kriserna, vad som orsakar dem, vad som är avgörande för krisernas storlek och hur de går att förebygga.

Foto: WFP/Georgina Goodwin
Foto: WFP/Georgina Goodwin

En av de mer avgörande slutsatserna av rapporten berör den enorma summa pengar som går till livsmedelsassistans som skulle kunnat undvikits genom förebyggande åtgärder. Ett slut på våldsamma konflikter – en av de främsta orsakerna som driver hunger – skulle kunna minska kostnaderna för livsmedelsassistans med upp till 50 procent per år. 

Världsbankens index kring fred och stabilitet kallat Index of Political Stability and Abscence of Violencevisar att en ökning med en punkt kan resultera i en besparing på nästan 4 miljarder amerikanska dollar (baserat på siffror från 2016). I faktiska termer skulle detta innebära att:

WFP skulle spara 300 miljoner amerikanska dollar per år i Syrien

WFP skulle spara 205 miljoner amerikanska dollar per år i Jemen 

WFP skulle spara 85 miljoner amerikanska dollar per år i Somalia 

”Att få ett slut på konflikter är en nödvändighet,” säger WFP:s chef för livsmedelssystem Steven Were Omamo som ledde arbetet med rapporten. ”Men att förebygga livsmedelskriser kräver också långsiktiga investeringar i utbildning, infrastruktur och ekonomisk tillväxt. Samtidigt som en ökning i inkomst per capita hjälper länder att minimera storleken av livsmedelskriser, kan även låginkomstländer förebygga kriser genom att göra de här investeringarna.”

Om världen skulle få kontroll över alla orsaker till livsmedelskriser – inte bara konflikter utan klimatförändringar, kronisk hunger, felnäring, dåligt fungerande livsmedelssystem, och bristfälliga politiska, sociala och ekonomiska strukturer – skulle WFP:s årliga budget för livsmedelsassistans kunna minska med mer än 5 miljarder amerikanska dollar. Med andra ord skulle det inte finnas något behov av livsmedelsassistans. De pengar som skulle sparas skulle kunna läggas på långsiktiga utvecklingsprojekt för att förbättra livet för de mest utsatta människorna.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: WFP/Georgina Goodwin
Foto: WFP/Georgina Goodwin
Ladda ned bild
Foto: WFP/ Marwa Awad
Foto: WFP/ Marwa Awad
Ladda ned bild
Foto: WFP/ Karel Prinsloo
Foto: WFP/ Karel Prinsloo
Ladda ned bild
Foto: WFP/ Karel Prinsloo
Foto: WFP/ Karel Prinsloo
Ladda ned bild

Dokument

Länkar

Om

FN:s World Food Programme (WFP)
FN:s World Food Programme (WFP)http://sv.wfp.org/

FN:s World Food Programme – räddar liv i katastrofer och förändrar liv för miljontals människor genom hållbar utveckling. WFP arbetar i mer än 80 länder runtom i världen och ger livsmedelsassistans till människor fast i konflikt och katastrofer. WFP lägger grunden för en bättre framtid. 

Sverige är en av de viktigaste givarna av kärnbidrag till WFP. Det stöd som ges som kärnbidrag ger WFP flexibilitet och gör det möjligt för WFP att agera snabbt och effektivt när katastrofer inträffar. Kärnbidraget hjälper även WFP att finansiera försummade kriser och säkerställa att hjälpen når fram till de som behöver den som mest.

Följ FN:s World Food Programme (WFP)

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från FN:s World Food Programme (WFP)

Chefen för FN:s World Food Programme utlovar stöd till Libanon och dess befolkning då landet drabbas av flertalet kriser12.8.2020 17:21:32 CEST | Pressmeddelande

Beirut/Köpenhamn – FN:s World Food Programme (WFP:s) verkställande direktör David Beasley annonserade idag att organisationen kommer sända 17 500 ton vetemjöl och ett tremånaders förråd av vete till Libanon för att hjälpa till att fylla på landets egna livsmedelsreserver. Detta är en del av ett snabbt logistiskt arbete som också kommer omfatta att sätta upp lagerlokaler och mobila förvaringsplatser för spannmål.

FN:s WORLD FOOD PROGRAMME SKA STÖDJA DET STÖRSTA ANTALET HUNGRIGA MÄNNISKOR NÅGONSIN DÅ CORONAVIRUSET RUINERAR FATTIGA LÄNDER29.6.2020 16:44:48 CEST | Pressmeddelande

ROM/KÖPENHAMN – FN:s World Food Programme (WFP) annonserade idag en brant ökning i antalet hungriga människor som organisationen planerar att hjälpa runt om i världen, då de förödande socioekonomiska effekterna av COVID-19-pandemin förskjuter miljontals fler människor i låg- och medelinkomstländer in i en situation där de upplever en otryggad livsmedelsförsörjning.