Kommerskollegium

Ett WTO-avtal med klimatfokus kan främja klimatomställningen

Dela

Handelspolitiken kan bidra mer för att underlätta klimatomställningen. I en ny rapport redovisar Kommerskollegium vad ett avtal inom Världshandelsorganisationen, WTO, bör innehålla och hur det kan utformas.

– WTO och WTO:s medlemmar kan göra mycket för att främja klimatomställningen genom att underlätta handel med klimatvänliga varor och tjänster och genom att ta bort fossila bränslesubventioner. Ett ambitiöst avtal där man tar bort handelshinder för varor och tjänster och fasar ut fossila bränslesubventioner skulle skapa störst klimatnytta, säger Emilie Eriksson, en av författarna till rapporten.

Eftersom det idag är svårt att komma överens om ett multilateralt avtal lyfter rapporten fram olika alternativ för avtalsformer som inte behöver omfatta alla WTO-medlemmar.
Rapporten utgår från problem som har uppstått vid tidigare förhandlingar och visar på många tekniska möjligheter att lösa dem.

– Ett av de största problemen har varit att komma överens om vilka varor och tjänster som ska inkluderas. Vi rekommenderar att valet av varor och tjänster där handelshinder ska tas bort baseras på metoder som är objektiva och föreslår att man utgår från FN:s klimatpanels, IPCC:s, rekommendationer av åtgärder som kan minska utsläpp.

Rapport: Trade and Climate Change | Kommerskollegium

Välkommen att kontakta våra experter som har gjort utredningen:

  • Emilie Eriksson, emilie.eriksson@kommerskollegium.se, 08 690 4934 (rapporten i sin helhet, de juridiska frågorna)
  • Fredrik Gisselman, fredrik.gisselman@kommerskollegium.se, 08 690 4933 (subventinoer)
  • Neil Swanson, neil.swanson@kommerskollegium.se, 08 690 4884 (varor och tjänster)

Nyckelord

Kontakter

Om

Kommerskollegium
Kommerskollegium
Box 6803
113 86 STOCKHOLM

08-690 48 00 (växel)https://www.kommerskollegium.se

Kommerskollegium är Sveriges myndighet för utrikeshandel, EU:s inre marknad och handelspolitik. Kommerskollegium arbetar för frihandel och klara spelregler.

 

Följ Kommerskollegium

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Kommerskollegium

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum