Europeiska InvesteringsbankenEuropeiska InvesteringsbankenEuropeiska Investeringsbanken

EU-banken EIB stöttar svenskt bioteknikföretag med lån på 20 miljoner euro för utveckling av biofarmaceutiska produkter mot cancer och inflammatoriska sjukdomar

Dela
PRESSMEDDELANDE Luxemburg/Stockholm, 2022/12/23 Sverige: EIB stöttar svenskt bioteknikföretag med lån på 20 miljoner euro för utveckling av biofarmaceutiska produkter mot cancer och inflammatoriska sjukdomar. EIB tillhandahåller ett lån på 20 miljoner euro till svenska bioteknikföretaget Affibody EIB-lånet ska finansiera forskning och utveckling av nästa generations biofarmaceutiska produkter mot cancer och inflammatoriska sjukdomar.
Från Affibody, https://www.affibody.se/technology/
Från Affibody, https://www.affibody.se/technology/

Europeiska investeringsbanken, EIB, med stöd av InvestEU-programmet, meddelar idag att den tillhandahåller ett riskkapitallån till Affibody. Affibody är ett svenskt bioteknikföretag i kliniskt skede. Affibody är specialiserat på att utveckla nästa generations biofarmaceutiska produkter som baserar sig på egen teknologi och som inriktas på icke-tillgodosedda medicinska behov inom områdena immunologi och onkologi.

Investeringen kommer att stödja Affibodys forsknings- och utvecklingsverksamhet (FoU) i Europa inom nästa generations biofarmaceutiska produkter för behandling av inflammatoriska sjukdomar och cancer. Den förväntas leda till mer än hundra nya jobb i sektorn och öka konkurrenskraften i EU:s biotekniksektor. Avtalet stöds av InvestEU-programmet.

Paolo Gentiloni, kommissionär för ekonomi, säger:

”Att underlätta utvecklingen av innovativa behandlingar för att bekämpa cancer och andra allvarliga sjukdomar är bland de mest värdefulla investeringar som vi kan göra. Detta avtal, som stöds av InvestEU, är ett ytterligare steg för att säkerställa att Europa fortsatt ligger i framkanten av medicinsk forskning och utveckling.”

EIB:s vicepresident Thomas Östros, med ansvar för Sverige, avslutar:

”Stödet till lovande bioteknikföretag i kliniskt skede är avgörande för att främja konkurrenskraften i Europas hälso- och biovetenskapssektor. Det här projektet är väl i linje med EIB:s investeringsstrategi och vårt mål att stödja mycket innovativa bioteknikföretag som utvecklar banbrytande biovetenskapsprodukter, som har potentialen att förändra och avsevärt förbättra människors liv. Vi är därför glada att stödja Affibodys banbrytande forskning om terapeutiska lösningar för cancer och inflammatoriska sjukdomar och på så sätt hjälpa företaget att utveckla nästa generations biofarmaceutiska produkter.”

David Bejker, M.Sc., vd för Affibody, säger:

Vi är mycket glada och tacksamma för EIB:s stöd, som kommer att hjälpa till att konkretisera vägen mot de första potentiella marknadsgodkännandena av en ny klass av biologiska läkemedel som kan förbättra och förlänga livet för ett antal patientgrupper.”

Bakgrundsinformation

Om Affibody

Affibody är ett integrerat bioteknikföretag med bred produktpipeline som fokuserar på att utveckla nästa generations innovativa bi- och multispecifika biologiska läkemedel baserade på företagets unika, egenutvecklade plattform, Affibody®-molekyler.

Genom sin validerade affärsmodell har företaget bevisat sin förmåga att identifiera och prioritera strategiska projekt på ett tidseffektivt sätt och med låg risk. Affibody har etablerat flera partnerskap för utveckling och kommersialisering av sina innovationer med internationella läkemedelsföretag. Affibodys huvudägare, Patricia Industries, en del av Investor AB.

Mer information finns på: www.affibody.com

Om Europeiska investeringsbanken

Europeiska investeringsbanken (EIB) är Europeiska unionens bank, som ägs av EU:s 27 medlemsstater. Den är verksam i omkring 160 länder och är världens största multilaterala långivare till klimatprojekt. Banken tillhandahåller långfristig finansiering till ekonomiskt bärkraftiga investeringar för att bidra till Europeiska unionens politiska mål. EIB-gruppen har fastställt ”att säkerställa en rättvis omställning för alla” som ett av de fyra övergripande målen i sin färdplan för klimatbanken 2025, Climate Bank Roadmap 2025. EIB:s ambition är att stödja investeringar på 1 biljon euro i klimatåtgärder och miljömässig hållbarhet under årtiondet fram till 2030 och anpassa all sin nya verksamhet till målen och principerna i Parisavtalet.

Projektet stöder Horisont Europas prioriteringar för att stärka EU:s vetenskapliga och tekniska grund samt europeiska forskningsområdet, och i synnerhet globala utmaningar och EU:s industriella konkurrenskraft inom hälsa, forskning, utveckling och innovation.

Om InvestEU-Life Science

InvestEU-programmet ger Europeiska unionen väsentlig långsiktig finansiering genom att mobilisera betydande offentliga och privata medel för att stödja en hållbar återhämtning. Programmet bidrar till att generera ytterligare investeringar i enlighet med viktiga europeiska prioriteringar som den europeiska gröna given, den digitala omställningen och stöd till små och stora företag. InvestEU-programmet sammanför EU:s alla ekonomiska verktyg för att stödja investeringar genom att göra projektfinansieringen enklare, effektivare och flexiblare. Programmet består av tre delar: InvestEU-fonden, InvestEU rådgivningscentrum och InvestEU-portalen. InvestEU-fonden implementeras genom finansiella partner som investerar i projekt med hjälp av EU:s budgetgaranti på 26,2 miljarder euro. Hela budgetgarantin stöder genomförandeparternas investeringsprojekt, ökar deras riskbärande förmåga och mobiliserar på så sätt minst 372 miljarder euro i ytterligare investeringar. Europeiska investeringsbanksgruppen, som också innefattar Europeiska investeringsfonden, är den huvudsakliga partnern för genomförande av InvestEU-programmet.

Läs mer på www.eib.org

Presskontakter:

EIB:Ulf Bergström, u.bergstrom@ext.eib.org. Tel.: +352 437977019

Webbplats: www.eib.org/press- Pressavdelning: +352 4379 21000 – press@eib.org 

Affibody

VD David Bejker, david.bejker@affibody.se, Tel: +46 706 454 948

 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Från Affibody, https://www.affibody.se/technology/
Från Affibody, https://www.affibody.se/technology/
Ladda ned bild
EIB:s Vice-President, Thomas Östros
EIB:s Vice-President, Thomas Östros
Ladda ned bild
Europeiska Investeringsbankens huvudkontor, Luxemburg
Europeiska Investeringsbankens huvudkontor, Luxemburg
Ladda ned bild

Länkar

Om

Europeiska Investeringsbanken
Europeiska Investeringsbankenhttp://www.eib.org

Europeiska investeringsbanken (EIB) är Europeiska unionens finansinstitut för långfristig finansiering och ägs av EU:s medlemsstater. Banken tillhandahåller långfristig finansiering till ekonomiskt bärkraftiga investeringar för att bidra till EU:s politiska mål.  Europeiska investeringsbanken är verksam i omkring 160 länder och är världens största multilaterala långivare till klimatprojekt. EIB-gruppen ska stödja investeringar på 1 biljon euro i klimatåtgärder och miljömässig hållbarhet fram till 2030, samt mer än 50 % av EIB:s finansiering ska gå till klimat till 2025.

 

Följ Europeiska Investeringsbanken

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Europeiska Investeringsbanken

EIB stöttar banbrytande landbaserad laxodling med SEK 530 miljoner för grön, hållbar produktion av svensk lax till RE:OCEAN i Säffle20.12.2022 08:00:00 CET | Pressmeddelande

EIB, EU:s klimatbank, gör en riskinvestering på 530 miljoner kronor i livsmedelsföretaget RE:OCEAN, som stödjer utvecklingen av Sveriges första landbaserad fiskodling i Säffle, Värmland. Detta projekt är en av de största investeringarna inom innovativ och hållbar matproduktion i Sverige någonsin, som stöttar den svenska bioekonomin genom att producera hållbar fisk i en storskalig, landbaserad och havsliknande miljö. Anläggningen i Säffle kommer att producera 10 000 ton fisk per år — det motsvarar en av fem laxar som äts i Sverige. Nästan all lax som äts i Sverige idag är importerad.

Ytterligare en halv miljard till svenska mikroföretag - svenska fintechbolaget Froda får EU-finansiering30.11.2022 10:00:00 CET | Pressmeddelande

Det svenska fintech-bolaget Froda får finansiering av Europeiska investeringsfonden för att fortsätta stödja innovativa svenska småföretag genom EU-programmet för sysselsättning och social innovation (EaSI). Programmet samfinansieras av Europeiska unionen, Europeiska investeringsbanken (EIB) och Europeiska investeringsfonden (EIF). Med stödet kan Froda låna ut ytterligare över en halv miljard till svenska småföretagare.

Förverkligade klimatdrömmar-fotoutställning invigs i Malmö 25/1124.11.2022 15:36:29 CET | Pressmeddelande

24/11/2022 Fredagen den 25/11 inviger EU:s bank, Europeiska investeringsbanken (EIB), samt Malmö Stad en fotoutställning i centrala Malmö, på Malmö Live. Fotoutställningen visar 21 innovativa och klimatvänliga projekt för ökad hållbarhet, som EIB nyligen har finansierat i Sverige och som visar hur EU stödjer den gröna omställningen i svenska projekt. Bilderna kompletteras av bildtexter som förklarar hur EU stödjer grön energi, hållbara transporter, innovativ återvinning, vattensnåla duschar och andra innovationer i Sverige.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum