Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser

EU-förordning utmanar Sveriges AI-inriktning

Dela

Trots den snabba utvecklingen av AI-system har användandet hittills varit i princip oreglerat. Under Almedalsveckan diskuterar Tillväxtanalys konsekvenserna av EU-kommissionens förslag till förordning om harmoniserade regler.

Irene Ek, analytiker, Tillväxtanalys
Irene Ek, analytiker, Tillväxtanalys

– Vi har analyserat möjligheterna och utmaningarna med den rådande politiska inriktningen för att ta vara på potentialen av AI. En slutsats är att det finns en uppenbar klyfta mellan små och stora företags användning. Risken är att klyftan växer eftersom kommande förordning är svår att tillämpa och kan leda till en ökad administrativ börda för företagen, säger Irene Ek, analytiker på Tillväxtanalys.

EU:s nya förslag till AI-förordning gäller företag i alla sektorer som utvecklar eller använder AI inom EU. Den gäller även företag som köper AI som extern tjänst.

– För att öka förståelsen för vilka regulatoriska aspekter som svenska företag behöver förhålla sig till när de utvecklar, använder och upphandlar AI-system har vi tagit fram ett verktyg för att analysera EU:s förslag till AI-reglering utifrån fyra dimensioner. Dessa är var AI-systemet används, vilken data AI-modellen behöver, själva AI-modellen och de uppgifter som AI-systemet utför, säger Irene.

Den 6 juli kl. 10-10:55 bjuder Tillväxtanalys in till en diskussion om hur Sverige kan stärka konkurrenskraften och samtidigt hantera riskerna med AI på ett ansvarsfullt sätt. Medverkar gör EU-parlamentariker Jörgen Warborn, Lars Lundberg som är näringspolitisk expert på IT & Telekomföretagen och Carolina Brånby, jurist och policyansvarig på Svenskt Näringsliv.

I samband med seminariet publicerar vi vår rapport ”AI politik för konkurrenskraft?”. SVT Forum kommer att sända seminariet.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Irene Ek, analytiker, Tillväxtanalys
Irene Ek, analytiker, Tillväxtanalys
Ladda ned bild

Länkar

Om

Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser
Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser
Studentplan 3
831 40 Östersund

010-447 44 00https://www.tillvaxtanalys.se/

Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser, Tillväxtanalys, är en myndighet under Näringsdepartementet. Vårt uppdrag är att analysera och utvärdera svensk tillväxt- och näringspolitik. Genom vår kunskap bidrar vi till att effektivisera, ompröva och utveckla tillväxtpolitiken samt genomförandet av Agenda 2030. Myndigheten som leds av generaldirektör Sverker Härd har sitt huvudkontor i Östersund. Vi har även ett kontor i Stockholm.

Följ Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum