SSU Sveriges Socialdemokratiska Ungdomsförbund

EU måste tackla växande klyftor för att hindra fler Brexit

Dela

Leif Pagrotsky och SSU:s kandidat till EU-parlamentet Linus Glanzelius vill med fyra förslag stärka EU:s arbete mot de växande klyftorna i Europa. Tillväxten måste komma alla till del, annars växer högerpopulismen ännu mer.

Leif Pagrotsky och SSU:s kandidat till EU-parlamentet Linus Glanzelius vill med fyra förslag stärka EU:s arbete mot de växande klyftorna i Europa. Tillväxten måste komma alla till del, annars växer högerpopulismen ännu mer.

Många oroar sig för utvecklingen i samhället. Högerextrema och konservativa krafter växer sig allt starkare. Men Brexit, Trump och högerpopulismens frammarsch i Italien har inte vuxit fram av sig själva. De senaste åren har klyftorna vuxit, och de allra rikaste har ökat sin andel av de samlade inkomsterna. I EU upplever många att de inte är med på vinnartåget, utan snarare lämnas kvar åt sig själva. Särskilt ser vi en ökande polarisering mellan stad och land, där många med fog upplever sig som förlorare i EU.


- EU är bra för jobben och för konsumenterna. Men det räcker inte. Ökade klyftor riskerar att knäcka EU. Jag tycker EU måste göra mer för att bekämpa klyftorna.  Fler måste uppleva att livet blir bättre och att EU är till för dom. Bara då kan vi stoppa de högerextrema och den växande populismen. Därför tycker jag förslagen är viktiga, säger Leif Pagrotsky


- Jag vill till EU för att stärka jämlikheten – och stoppa högerextremismen. Därför kommer jag driva på för fyra frågor i EU, säger Linus Glanzelius, SSU:s kandidat till Europaparlamentet på plats 8 på Socialdemokraternas lista

1. Stäng ner skatteparadisen med alla möjliga medel. Om det krävs ska ekonomiska och politiska sanktioner användas mot stater som inte samarbetar.
2. Inför en europeisk insatsstyrka mot gränsöverskridande skattefusk och penningtvätt.
3. Stärk kraven på bankernas externa och interna tillsyn. Kostnaden bör bankerna själva stå för.
4. Skapa europeiskt förmögenhetsstatistik. Idag vet vi för lite om hur förmögenheter är fördelade. Vi måste samla data om den skeva fördelningen i vår ekonomi för att kunna motverka klyftorna.

*Förslagen utgår från en rapport med förslag på hur EU kan bli mer jämlikt som producerats av medlemmar i SEK (Socialdemokratiska ekonomklubben på Handelshögskolan i Stockholm).

Läs rapporten här: http://viharraknatpadethar.se/2019/05/ekonomisk-policy-brief-fran-vanster-for-ett-mer-jamlikt-eu?fbclid=IwAR36DHtYSJxFU-hNjif58Z-oKDqxkz4nlospa8XRq6L6InVP3HODR8uSz_E

Kontakter

Bilder

Om

SSU Sveriges Socialdemokratiska Ungdomsförbund
SSU Sveriges Socialdemokratiska Ungdomsförbund
Sveavägen 68
11134 Stockholm

08-7144800http://www.ssu.se

Följ SSU Sveriges Socialdemokratiska Ungdomsförbund

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från SSU Sveriges Socialdemokratiska Ungdomsförbund

Rapport: sämre löneutveckling med svaga fack1.12.2020 10:10:41 CET | Pressmeddelande

Idag släpper SSU en rapport om hur facklig organiseringsgraden löneutvecklingen i Sverige. I rapporten konstaterar vi att starka fack med hög anslutningsgrad likt den svenska fackföreningsrörelsen har en avgörande roll i att stärka löntagarnas ställning på arbetsmarknaden genom att ge högre reallöner. Sambandet kvarstår när man kontrollerar för andra viktiga faktorer så som landspecifika förhållanden, sysselsättningsgrad och produktivitet över tid inom alla OECD-länder under 2010-talet.

Danska skattenivåer för kapital ger svensk välfärd 63 miljarder19.10.2020 07:30:00 CEST | Pressmeddelande

Idag publicerar SSU en rapport som visar att en progressiv kapitalvinstskatt med samma skattenivåer som i Danmark skulle inbringa statskassan uppemot 63 miljarder mer per år. Det danska systemet har inga undantag för olika bolagsformer och skattenivån för kapitalvinster under 68 500 kr är 27% och skatten för vinster större än så är 42%. Enligt inkomstdata från SCB för 2018, som ligger till grund för beräkningarna, skulle enbart den rikaste tiondelen svenskar påverkas av en sådan skattehöjning.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum