Svenska Socialdemokrater i EuropaparlamentetSvenska Socialdemokrater i Europaparlamentet

EU-moderaterna försöker fälla viktig klimatdeal

Dela

I elfte timmen hotar de konservativa i Europaparlamentet att riva upp överenskommelsen som skulle kunna förverkliga Parisavtalets mål.

- Moderaternas partigrupp EPP agerar just nu väldigt oansvarigt genom att försöka bryta ut delar i den överenskommelse som de själva var med och skapade. Det gör mig upprörd, säger Jytte Guteland, ansvarig förhandlare för den Socialdemokratiska gruppen.  

Imorgon den 15 februari röstar Europaparlamentet om EU-ETS, handeln med utsläppsrätter. Parlamentet ska ta ställning till en överenskommelse mellan de största grupperna som lägger EU:s klimatåtaganden i linje med Parisavtalet och säkerställer långsiktiga klimatmål till år 2050.

- För att EU-ETS ska ligga i linje med Parisavtalet så behöver vi öka mängden skrotande utsläppsrätter från 2.2 till 2.4% årligen, det låter kanske inte så mycket men det innebär ytterligare hundratals miljoner ton i minskade utsläpp och är helt avgörande om vi ska leva upp till målen, säger Jytte Guteland. 

- Att Parisavtalet ratificerades var en framgång. Men det är nu det svåra börjar. Politiken måste förmå lösningar till att leva upp till avtalet. Annars var det bara vackra ord på ett papper och inget riktigt avtal, avslutar hon.

Imorgon, efter lunch röstar Europaparlamentet om förslaget. Då vet vi om den tidigare överenskommelsen hålls och vi klarar Parisavtalets mål eller om förslaget urvattnas.

Nyckelord

Kontakter

Om

Svenska Socialdemokrater i Europaparlamentet
Svenska Socialdemokrater i Europaparlamentet
ASP 14 G 315/Rue Wiertz 60
1047 Bryssel/Belgien

Svenska Socialdemokrater i Europaparlamentet har sedan valet 2014 fem ledamöter - Marita Ulvskog (delegationsledare), Olle Ludvigsson, Jytte Guteland, Jens Nilsson och Anna Hedh.

Ledamöterna jobbar främst i Bryssel, men spenderar också mycket tid på hemmaplan, där de deltar i diverse event och möten. 12 gånger per år åker stor del av Europaparlamentet till Strasbourg, för de s.k. plenarsessionerna.

Ledamöterna har till sin hjälp ett kansli, baserat i Bryssel, som består av 15 personer.

Följ Svenska Socialdemokrater i Europaparlamentet

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Socialdemokrater i Europaparlamentet