Moderaterna i EuropaparlamentetModeraterna i Europaparlamentet

EU-parlamentariker Jörgen Warborn: EU-kommissionen bör granska och agera mot Sveriges regering

Dela

EU-kommissionen bör vidta åtgärder mot den svenska regeringens avsteg från rättsstatliga principer och försök till ingrepp i EU:s utsläppshandelssystem. Det har Europaparlamentariker Jörgen Warborn (M) framställt i en skrivelse till kommissionen.

I somras meddelade den svenska regeringen att man övertar tillåtlighetsprövningen för Preems raffinaderi i Lysekil. Detta trots att domstol redan godkänt utbyggnaden. Prövningen flyttas nu från de opartiska domstolarna till ett politiskt avgörande, vilket strider mot grundläggande rättsstatliga principer. Regeringen bryter också mot miljöbalken, där det tydligt framgår att regeringen inte får invända mot verksamheter som regleras av EU:s utsläppshandelssystem.

Europaparlamentariker Jörgen Warborn (M) har därför lyft ärendet till EU-kommissionen, och frågat vad den avser att vidta för åtgärder för att säkerställa att Sveriges regering inte behandlar ett enskilt företag på ett rättsvidrigt sätt, att den svenska regeringen inte politiserar rättsutövningen och att den inte undergräver systemet för handel med utsläppsrätter. Frågan till EU-kommissionen återfinns i sin helhet i bilagan nedan.

Jörgen Warborn finns tillgänglig för kommentarer.

Kontakter

Lina Stenlund, presskontakt, lina.stenlund@ep.europa.eu, +32 485 911 164

Elin Hansson, kommunikationsansvarig, elin.hansson@ep.europa.eu, +46 70 559 64 24

Dokument

Om

Moderaterna i Europaparlamentet
Rue Wiertz 60
1047 Bryssel

https://moderaterna.se/europaparlamentariker

Under mandatperioden 2019-2024 har Moderaterna fyra mandat i Europaparlamentet. Tomas Tobé, Jessica Polfjärd, Jörgen Warborn och Arba Kokalari är Moderaternas Europaparlamentariker. I parlamentet tillhör Moderaterna den största partigruppen, EPP.  

Följ Moderaterna i Europaparlamentet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Moderaterna i Europaparlamentet

Arba Kokalari utses till förhandlare för EU:s nya lag för digitala plattformar25.1.2021 08:20:26 CET | Pressmeddelande

EU ska anta en helt ny lagstiftning för hur innehåll på internetplattformar ska hanteras – Digital Services Act. Lagen kommer att avgöra hur såväl sociala medier som e-handlare kan agera i EU. Arba Kokalari (M) har utsetts till den största partigruppen, EPP:s, ansvariga förhandlare för lagstiftningen. Hon blir den enda svenska Europaparlamentarikern vid förhandlingsbordet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum