Örnsköldsviks Kommun

EU-politiker gästar Europadag i Örnsköldsvik

Dela

Genom att "ta EU till Örnsköldsvik" vill kommunen synliggöra europeiskt samarbete och stimulera till ett ökat valdeltagande i vårens val till Europaparlamentet. Europadagen i Örnsköldsvik den 9 maj gästas av politiker, forskare och andra sakkunniga.

Europadagen i Örnsköldsvik
Europadagen i Örnsköldsvik

Den 9 maj anordnar Örnsköldsviks kommun för första gången en Europadag riktad till allmänheten. EU-politiker, inbjudna från Bryssel och Haag, lokala politiker, forskare och sakkunniga ska genom föreläsningar och debatter medverka till att lyfta det europeiska perspektivet inför valet till EU-parlamentet 26 maj.

– Vi är mycket glada över att kunna presentera ytterst kvalificerade föreläsare till Europadagen i Örnsköldsvik 2019. Arrangemanget syftar till att öka kunskapen om det europeiska samarbetet och insikten om hur beslut som tas i EU påverkar oss i Sverige och Örnsköldsvik, likväl som på ett internationellt plan. Förhoppningsvis kan det också bidra till att fler väljer att rösta i EU-valet denna gång, säger Maria Nygren, internationell samordnare vid Örnsköldsviks kommun.

Vid förra valet till Europaparlamentet låg valdeltagandet i Örnsköldsvik på 46 procent, vilket var lägre än genomsnittet för riket som uppgick till 51 procent.

Under Europadagen 9 maj erbjuds både övergripande fakta, ”EU på en timme” och tematiska seminarier: EU i lokalpolitiken, EU och brott och straff, EU och klimatet och EU och demokratin. För gymnasieskolan arrangeras politiskt torg där representanter från samtliga partier svarar på frågor som eleverna förberett. Europadagen i Örnsköldsvik avslutas med politisk debatt i Folkan på kvällen.

I anslutning till Europadagen förbereder även olika aktörer i civilsamhället aktiviteter med anknytning till europeiskt samarbete.

Program för Europadagen, som kontinuerligt fylls på, finns under ornskoldsvik.se/europadagen

Nyckelord

Kontakter

Maria Nygren, Internationell samordnare, kommunledningsförvaltningen, Örnsköldsviks kommun, 073-275 40 13.

Bilder

Europadagen i Örnsköldsvik
Europadagen i Örnsköldsvik
Ladda ned bild
Maria Nygren, internationell samordnare
Maria Nygren, internationell samordnare
Ladda ned bild

Länkar

Om

Örnsköldsviks Kommun
Örnsköldsviks KommunÖrnsköldsviks kommun är kommunens största arbetsplats. Drygt 5 000 personer i kommunal förvaltning och kommunala bolag ser till att kommunens 56 000 invånare får god samhällsservice.

Kommunen är företagstät med många internationella företag, lång företagande- och industritradition och stort utvecklingsfokus där samverkan är en viktig nyckel. Närheten till Umeå gör att Örnsköldsvik är en del av en större arbetsmarknadsregion med totalt 200 000 invånare och 13 000 företag. Örnsköldsvik är en del av natursköna Höga kusten där skärgård och klippor möter skog och vildmark.

Följ Örnsköldsviks Kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Örnsköldsviks Kommun

Information från kommunstyrelsen i Örnsköldsvik4.2.2020 17:22:59 CETPressmeddelande

Här följer kortfattad information från kommunstyrelsens sammanträde i Örnsköldsvik den 4 februari 2020. Kompletta handlingar finns på kommunens webbplats. Vill utreda hamnutbyggnad Kommunstyrelsen vill att fullmäktige ska ge kommunorganisationen i uppdrag att genomföra de utredningar som krävs för att fatta ett beslut om att bygga ut hamnen i Hörneborg i Örnsköldsviksfjärden till en allmän hamn. Utredningar ska också genomföras för att kunna fatta beslut om den strategiska utvecklingen av godsterminalen i Arnäsvall och om vägnätets bärighet för bärighetsklass 4. Bakgrunden är den rapport om infrastruktur för framtida godstransporter som tagits fram och som visar på brister i infrastrukturen och förslag på prioriteringar för att klara industrins prognoser om ökade godsmängder. Föreslår avslag på cykelledsförslag Kommunstyrelsen föreslår fullmäktige ska avslå den motion som Bo Ekeborg (SD) har lämnat in om en förändrad dragning av cykelleden från Järveds båthamn till Hamnparken och Arena

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum