Läkemedelsverket

EU-samarbete om restnoterade läkemedel

Dela
De europeiska läkemedelsmyndigheterna har publicerat en gemensam vägledning för hur läkemedelstillverkare ska rapportera brist på läkemedel, så kallade restsituationer. Målet är att sjukvården ska få snabbare och bättre tillgång till information för att tidigt kunna agera och undvika att patienter drabbas.

Ett läkemedel kallas restnoterat när det under en period inte går att beställa från tillverkaren. Det kan finnas flera olika anledningar till att ett företag tillfälligt inte kan leverera sitt läkemedel, till exempel problem i tillverkningen, brist på aktiv läkemedelssubstans eller att efterfrågan på läkemedlet blivit oväntat högt.

Restnoterade läkemedel är ett ökande globalt problem som omfattar många aktörer, från läkemedelstillverkare via sjukvård, apotek till patienten.

- Restnoteringarna har ökat de senaste åren och är idag ett globalt problem, säger Johan Andersson, enhetschef vid Läkemedelsverket. Inom EU samarbetar myndigheterna för att hitta lösningar på grundorsakerna och hjälpa sjukvård och patienter att hantera restsituationerna.

När en restnotering uppstår, eller riskerar att uppstå, har läkemedelsföretaget skyldighet att anmäla detta till Läkemedelsverket. Företagen bör också löpande hålla partihandlare, apotek och hälso- och sjukvård informerade om kritiska restsituationer.

Ju tidigare hälso- och sjukvården får information om att det kan bli brist på ett läkemedel, desto bättre förutsättningar har man att hitta andra läkemedelsbehandlingar för patienten.

Läkemedelsmyndigheter i Europa samverkar

EU:s läkemedelsmyndigheter arbetar tillsammans för att öka tillgängligheten på läkemedel samt hjälpa sjukvården att hantera de situationer då brist på läkemedel uppstår.

De europeiska läkemedelsmyndigheterna har tagit fram en gemensam vägledning för hur läkemedelstillverkare ska rapportera restsituationer, tillsammans med en vägledning för hur läkemedelsmyndigheter bör kommunicera.

Syftet med de båda dokumenten är att underlätta för alla berörda aktörer att tidigt identifiera och hantera effekterna av restnoteringar så att patienter inte drabbas i onödan.

Vägledningarna är delar i en rad insatser som har planerats att genomföras av de europeiska läkemedelsmyndigheterna under 2018-2020.

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

Läkemedelsverket
Läkemedelsverket
Dag Hammarskjölds väg 42, Box 26
751 03 Uppsala

https://lakemedelsverket.se/

Godkännanden och tillsyn av läkemedel, naturläkemedel, mediciner, kosmetika och medicintekniska produkter

Läkemedelsverket är en myndighet under regeringen med uppdrag att främja den svenska folk- och djurhälsan.

Målsättningen är att den enskilde patienten och hälso- och sjukvården ska få tillgång till säkra och effektiva läkemedel. Dessa ska vara av god kvalitet, med positiv nytta/riskbalans och ska användas på ett ändamålsenligt och kostnadseffektivt sätt.

Till vårt ansvarsområde hör även att främja säkerheten och kvaliteten för kosmetika och hygienprodukter samt ansvara för tillsyn av tillverkare och produkter inom det medicintekniska området. Vi ger också tillstånd till och utövar tillsyn över apoteksverksamheten i Sverige. Utöver detta ska Läkemedelsverket även stödja forskning och innovation inom våra ansvarsområden. Giftinformationscentralen och Läkemedelsupplysningen är en del av Läkemedelsverket.

Verksamheten är i huvudsak avgiftsfinansierad, men finansieras även genom statliga anslag och bidrag.

Följ Läkemedelsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Läkemedelsverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye