Europeiska Investeringsbanken

EU stöd till Polen för ukrainska flyktingar

Dela

Europeiska Investeringsbanken, EIB, beslutade idag om ett stöd på a) 2 miljarder euro för flyktingrelaterade investeringar i Polen b) 2 miljarder euro för stadstransport, vätgasrörlighet och järnväg c) 1,4 miljarder euro för företagsinnovation och företagsfinansiering d) 278 miljoner euro för förnybar energi, vatten och bostäder. 3,6 miljarder euro i ny finansiering som idag har godkänts av Europeiska investeringsbanken (EIB) kommer att bidra till att påskynda rena transporter, företagstillväxt och innovation, förnybar energi, vatten och bostadsinvesteringar. Vid sitt möte i juni bekräftade EIB:s styrelse också den första EIB-stödda nationella finansieringen för att stödja ukrainska flyktingar som flydde till EU, samt till att stötta investeringar i hälsa, utbildning och bostäder i hela Polen.

EIB:s president Werner Hoyer.
EIB:s president Werner Hoyer.

15 juni 2022

(inofficiell översättning)

EIB godkänner 3,6 miljarder euro för hållbara transporter, ren energi, bostäder och företagsinvesteringar, samt 2 miljarder euro för flyktinginvesteringar i Polen

"Idag godkände vi den första delen av EU-bankfinansiering för att hjälpa till att säkerställa att flyktingar från Rysslands brutala invasion av Ukraina välkomnas med värdighet", säger Werner Hoyer, ordförande för EIB. "Detta är vår första operation enligt den plan som vi godkände förra månaden för att stödja Ukrainas EU-grannar", tillade han.

 "Idag godkände vi även finansiering för att stödja innovation, företagsinvesteringar och klimatåtgärder i Europa och runt om i världen. Nya EIB-medel kommer att hjälpa till att omvandla stadstransporter över Europa, utveckla nya el- och vätgasdrivna transporter och skala upp användningen av förnybar energi i samhällen över hela Afrika, Asien och Mellanöstern. Dessa är bland de regioner som är mest utsatta för påverkan av ett föränderligt och mer extremt klimat. Och tecknen på att detta sker med oroväckande hastighet blir fler. Vi har inget annat val än att agera. Nu", sa Werner Hoyer. 

2 miljarder euro för att förbättra stödet till ukrainska flyktingar i Polen

EIB godkände den första nationella tilldelningen (under ett nytt finansieringsinitiativ som man enades om förra månaden) för att stödja investeringar för ukrainska flyktingar av offentliga myndigheter i hela Polen.

Den nya EIB-stödda kreditgränsen för Polen följer på styrelsens godkännande den 19 maj av en plan att investera totalt 4 miljarder euro i stöd till ukrainska flyktingar till EU och andra grannländer. Solidaritetspaketet för Ukraina har utarbetats i samarbete med Europeiska kommissionen. 

EIB:s kreditram kommer att göra finansiering tillgänglig för utveckling av nyckelinfrastruktur och tjänster för flyktingar och värdsamhällen, såsom bostäder, skolor, sjukhus och tillgång till jobb. EIB:s finansiering kan också täcka stödberättigande driftsutgifter i samband med tillhandahållande av utrustning, faciliteter och tjänster för integrering av krigsflyktingar i värdländerna. Det nya initiativet kommer att finansiera investeringar av nationella, regionala och kommunala myndigheter i Polen, i samarbete med den nationella PR-banken, BGK. 

2 miljarder euro för hållbara transporter i Europa och Afrika

EIB stödde idag ny finansiering för att utöka tunnelbanetrafiken i Madrid och byggandet av en fjärde linje i Prag. Den 7 km långa förlängningen av linje 11 i Madrid kommer att omfatta 5 nya och uppgraderade stationer och den 5 km långa första fasen av linje D i Prag kommer att använda förarlösa tåg, inkluderar fem nya stationer, och tar hand om förväntade 30 miljoner passagerare per år när den är i full drift. 

EIB godkände också företagsforskning för att förbättra vätgasdrivna buss-, lastbils- och biltransporter, utveckling av avancerade förarassistanssystem för att förbättra fordons- och fotgängarsäkerhet och innovation samt avancerad tillverkning av elbilar. EIB gick vidare med på att stödja uppgraderingen av ett nationellt järnvägsnät i Afrika, inklusive förbättring av översvämningsskydd och signalering, och utbyggnad av säkerhetsförbättringar. 

1,4 miljarder euro för företagsinnovation och företagsinvesteringar

EIB stödde nya företagsfinansieringsprogram i Österrike, Tjeckien, Tyskland, Ungern, Italien, Slovakien, Spanien och Portugal samt företagsinnovation.

Detta inkluderar företagsfinansiering för att stödja utvecklingen av programvara för specialistmedicin och sjukvårdsdigitalisering och förbättra produktionen av halvledare. Nya initiativ för företagsfinansiering kommer att inkludera särskilda program för att stödja innovation och uppmuntra större klimatrelaterade företagsinvesteringar för att förbättra energieffektiviteten genom modernisering och utbyte av energiintensiv utrustning. 

278 miljoner euro för socialt boende, förnybar energi och vatten

Ny finansiering för byggandet av 640 barriärfria och energieffektiva sociala och prisvärda bostäder i Hannover godkändes. 

EIB gick också med på att delta i en fond på 455 miljoner euro för att låsa upp aktieinvesteringar i stora och småskaliga projekt för förnybar energi i Afrika, Centralasien, Mellanöstern och Kaukasus och återinvesteringar för att förbättra tillgången till vatten i Mellanöstern.  

Bakgrundsinformation

Europeiska investeringsbanken (EIB) är Europeiska unionens långfristiga låneinstitut som ägs av dess medlemsstater. Den gör långfristig finansiering tillgänglig för sunda investeringar för att bidra till EU:s politiska mål.

Presskontakter

Richard Willis, r.willis@eib.org, tel.: +352 4379 82155, +352 621 555 758

Webbplats: www.eib.org/press - Pressbyrå: +352 4379 21000 – press@eib.org

Nyckelord

Kontakter

Ulf BergströmSenior Media and Communications Officer for Sweden, Denmark, and EFTA| European Investment Bank

u.bergstrom@ext.eib.org

Bilder

EIB:s president Werner Hoyer.
EIB:s president Werner Hoyer.
Ladda ned bild
EIB:s president Werner Hoyer.
EIB:s president Werner Hoyer.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Europeiska Investeringsbanken
Europeiska Investeringsbankenhttp://www.eib.org

Europeiska investeringsbanken (EIB) är Europeiska unionens finansinstitut för långfristig finansiering och ägs av EU:s medlemsstater. Banken tillhandahåller långfristig finansiering till ekonomiskt bärkraftiga investeringar för att bidra till EU:s politiska mål.  Europeiska investeringsbanken är verksam i omkring 160 länder och är världens största multilaterala långivare till klimatprojekt. EIB-gruppen ska stödja investeringar på 1 biljon euro i klimatåtgärder och miljömässig hållbarhet fram till 2030, samt mer än 50 % av EIB:s finansiering ska gå till klimat till 2025.

 

Följ Europeiska Investeringsbanken

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Europeiska Investeringsbanken

Ytterligare en halv miljard till svenska mikroföretag - svenska fintechbolaget Froda får EU-finansiering30.11.2022 10:00:00 CET | Pressmeddelande

Det svenska fintech-bolaget Froda får finansiering av Europeiska investeringsfonden för att fortsätta stödja innovativa svenska småföretag genom EU-programmet för sysselsättning och social innovation (EaSI). Programmet samfinansieras av Europeiska unionen, Europeiska investeringsbanken (EIB) och Europeiska investeringsfonden (EIF). Med stödet kan Froda låna ut ytterligare över en halv miljard till svenska småföretagare.

Förverkligade klimatdrömmar-fotoutställning invigs i Malmö 25/1124.11.2022 15:36:29 CET | Pressmeddelande

24/11/2022 Fredagen den 25/11 inviger EU:s bank, Europeiska investeringsbanken (EIB), samt Malmö Stad en fotoutställning i centrala Malmö, på Malmö Live. Fotoutställningen visar 21 innovativa och klimatvänliga projekt för ökad hållbarhet, som EIB nyligen har finansierat i Sverige och som visar hur EU stödjer den gröna omställningen i svenska projekt. Bilderna kompletteras av bildtexter som förklarar hur EU stödjer grön energi, hållbara transporter, innovativ återvinning, vattensnåla duschar och andra innovationer i Sverige.

Majoriteten svenskar anser att kriget i Ukraina och de höga energipriserna bör påskynda den gröna omställningen27.10.2022 08:30:00 CEST | Pressmeddelande

EIB pressmeddelande 27/10/2022 Stockholm/Luxemburg Majoriteten svenskar anser att kriget i Ukraina och de höga energipriserna bör påskynda den gröna omställningen 55% anser att Rysslands invasion av Ukraina och konsekvenserna av denna bör vara en drivkraft för att påskynda den gröna omställningen. 74% anger att vi kommer att gå mot en global katastrof om vi inte drastiskt minskar vår energiförbrukning och varukonsumtion under de kommande åren. 63% är för en hård beskattning av mycket förorenande varor och tjänster, såsom stadsjeepar och lufttransport. 60% är för en indexering av energipriserna till förbrukningen per hushåll: ju mer man förbrukar, desto dyrare blir elen.

EU:s bank EIB stöttar AB Volvos industriforskning inom ny, innovativ, ren transportteknik för elfordon med ett lån på 500 miljoner euro26.10.2022 06:30:00 CEST | Pressmeddelande

PRESSMEDDELANDE 26/10/2022 Luxemburg/Stockholm EU:s bank EIB stöttar AB Volvos industriforskning inom ny, innovativ, ren transportteknik för elfordon med ett lån på 500 miljoner euro EIB lånar ut 500 miljoner euro till Volvokoncernen i Sverige. EIB-lånet kommer att stödja investeringar i forskning, utveckling och innovation i teknik för kommersiella elfordon, aktiv och passiv säkerhet och självkörande fordon, samt i förbättrad energieffektivitet i system som inte är relaterade till framdrivningen. Projektet kommer att skapa cirka 900 arbetstillfällen inom forskning och utveckling i Europa, framför allt i Sverige och Frankrike, och en gradvis minskning av fordonsbranschens koldioxidutsläpp.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum