Europeiska Investeringsbanken

EU stöd till Polen för ukrainska flyktingar

Dela

Europeiska Investeringsbanken, EIB, beslutade idag om ett stöd på a) 2 miljarder euro för flyktingrelaterade investeringar i Polen b) 2 miljarder euro för stadstransport, vätgasrörlighet och järnväg c) 1,4 miljarder euro för företagsinnovation och företagsfinansiering d) 278 miljoner euro för förnybar energi, vatten och bostäder. 3,6 miljarder euro i ny finansiering som idag har godkänts av Europeiska investeringsbanken (EIB) kommer att bidra till att påskynda rena transporter, företagstillväxt och innovation, förnybar energi, vatten och bostadsinvesteringar. Vid sitt möte i juni bekräftade EIB:s styrelse också den första EIB-stödda nationella finansieringen för att stödja ukrainska flyktingar som flydde till EU, samt till att stötta investeringar i hälsa, utbildning och bostäder i hela Polen.

EIB:s president Werner Hoyer.
EIB:s president Werner Hoyer.

15 juni 2022

(inofficiell översättning)

EIB godkänner 3,6 miljarder euro för hållbara transporter, ren energi, bostäder och företagsinvesteringar, samt 2 miljarder euro för flyktinginvesteringar i Polen

"Idag godkände vi den första delen av EU-bankfinansiering för att hjälpa till att säkerställa att flyktingar från Rysslands brutala invasion av Ukraina välkomnas med värdighet", säger Werner Hoyer, ordförande för EIB. "Detta är vår första operation enligt den plan som vi godkände förra månaden för att stödja Ukrainas EU-grannar", tillade han.

 "Idag godkände vi även finansiering för att stödja innovation, företagsinvesteringar och klimatåtgärder i Europa och runt om i världen. Nya EIB-medel kommer att hjälpa till att omvandla stadstransporter över Europa, utveckla nya el- och vätgasdrivna transporter och skala upp användningen av förnybar energi i samhällen över hela Afrika, Asien och Mellanöstern. Dessa är bland de regioner som är mest utsatta för påverkan av ett föränderligt och mer extremt klimat. Och tecknen på att detta sker med oroväckande hastighet blir fler. Vi har inget annat val än att agera. Nu", sa Werner Hoyer. 

2 miljarder euro för att förbättra stödet till ukrainska flyktingar i Polen

EIB godkände den första nationella tilldelningen (under ett nytt finansieringsinitiativ som man enades om förra månaden) för att stödja investeringar för ukrainska flyktingar av offentliga myndigheter i hela Polen.

Den nya EIB-stödda kreditgränsen för Polen följer på styrelsens godkännande den 19 maj av en plan att investera totalt 4 miljarder euro i stöd till ukrainska flyktingar till EU och andra grannländer. Solidaritetspaketet för Ukraina har utarbetats i samarbete med Europeiska kommissionen. 

EIB:s kreditram kommer att göra finansiering tillgänglig för utveckling av nyckelinfrastruktur och tjänster för flyktingar och värdsamhällen, såsom bostäder, skolor, sjukhus och tillgång till jobb. EIB:s finansiering kan också täcka stödberättigande driftsutgifter i samband med tillhandahållande av utrustning, faciliteter och tjänster för integrering av krigsflyktingar i värdländerna. Det nya initiativet kommer att finansiera investeringar av nationella, regionala och kommunala myndigheter i Polen, i samarbete med den nationella PR-banken, BGK. 

2 miljarder euro för hållbara transporter i Europa och Afrika

EIB stödde idag ny finansiering för att utöka tunnelbanetrafiken i Madrid och byggandet av en fjärde linje i Prag. Den 7 km långa förlängningen av linje 11 i Madrid kommer att omfatta 5 nya och uppgraderade stationer och den 5 km långa första fasen av linje D i Prag kommer att använda förarlösa tåg, inkluderar fem nya stationer, och tar hand om förväntade 30 miljoner passagerare per år när den är i full drift. 

EIB godkände också företagsforskning för att förbättra vätgasdrivna buss-, lastbils- och biltransporter, utveckling av avancerade förarassistanssystem för att förbättra fordons- och fotgängarsäkerhet och innovation samt avancerad tillverkning av elbilar. EIB gick vidare med på att stödja uppgraderingen av ett nationellt järnvägsnät i Afrika, inklusive förbättring av översvämningsskydd och signalering, och utbyggnad av säkerhetsförbättringar. 

1,4 miljarder euro för företagsinnovation och företagsinvesteringar

EIB stödde nya företagsfinansieringsprogram i Österrike, Tjeckien, Tyskland, Ungern, Italien, Slovakien, Spanien och Portugal samt företagsinnovation.

Detta inkluderar företagsfinansiering för att stödja utvecklingen av programvara för specialistmedicin och sjukvårdsdigitalisering och förbättra produktionen av halvledare. Nya initiativ för företagsfinansiering kommer att inkludera särskilda program för att stödja innovation och uppmuntra större klimatrelaterade företagsinvesteringar för att förbättra energieffektiviteten genom modernisering och utbyte av energiintensiv utrustning. 

278 miljoner euro för socialt boende, förnybar energi och vatten

Ny finansiering för byggandet av 640 barriärfria och energieffektiva sociala och prisvärda bostäder i Hannover godkändes. 

EIB gick också med på att delta i en fond på 455 miljoner euro för att låsa upp aktieinvesteringar i stora och småskaliga projekt för förnybar energi i Afrika, Centralasien, Mellanöstern och Kaukasus och återinvesteringar för att förbättra tillgången till vatten i Mellanöstern.  

Bakgrundsinformation

Europeiska investeringsbanken (EIB) är Europeiska unionens långfristiga låneinstitut som ägs av dess medlemsstater. Den gör långfristig finansiering tillgänglig för sunda investeringar för att bidra till EU:s politiska mål.

Presskontakter

Richard Willis, r.willis@eib.org, tel.: +352 4379 82155, +352 621 555 758

Webbplats: www.eib.org/press - Pressbyrå: +352 4379 21000 – press@eib.org

Nyckelord

Kontakter

Ulf BergströmSenior Media and Communications Officer for Sweden, Denmark, and EFTA| European Investment Bank

u.bergstrom@ext.eib.org

Bilder

EIB:s president Werner Hoyer.
EIB:s president Werner Hoyer.
Ladda ned bild
EIB:s president Werner Hoyer.
EIB:s president Werner Hoyer.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Europeiska Investeringsbanken
Europeiska Investeringsbankenhttp://www.eib.org

Europeiska investeringsbanken (EIB) är Europeiska unionens finansinstitut för långfristig finansiering och ägs av EU:s medlemsstater. Banken tillhandahåller långfristig finansiering till ekonomiskt bärkraftiga investeringar för att bidra till EU:s politiska mål.  Europeiska investeringsbanken är verksam i omkring 160 länder och är världens största multilaterala långivare till klimatprojekt. EIB-gruppen ska stödja investeringar på 1 biljon euro i klimatåtgärder och miljömässig hållbarhet fram till 2030, samt mer än 50 % av EIB:s finansiering ska gå till klimat till 2025.

 

Följ Europeiska Investeringsbanken

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Europeiska Investeringsbanken

Ny EU-rapport om kriget i Ukrainas inverkan på Europas ekonomiska återhämtning14.6.2022 07:55:00 CEST | Pressmeddelande

En ny EU-rappport från Europeiska Investeringsbanken, EIB, visar på riskerna för Europas ekonomiska återhämtning, som konsekvens av kriget i Ukraina. Handelsstörningar och inflation tynger företag och hushåll och hotar att spåra ur Europas återhämtning, samt att trycka ned många medborgare i fattigdom. Tillväxtnedgången är särskilt uttalad i länder i närheten av Ukraina, men även andra EU-länder känner av trycket, medan svenska företag är bland de minst drabbade. En ökad andel av den europeiska befolkningen riskerar att drabbas av fattigdom på grund av kriget. Offentlig politik kan bidra till att minska riskerna för utsatta hushåll och företag, för att hålla fattigdom och konkurser på avstånd, menar EIB.

EU:s bank, Europeiska investeringsbanken ökar stödet till risproduktion i Liberia -minskar långsiktigt matkris och prischocker8.6.2022 16:01:05 CEST | Pressmeddelande

För första gången investerar EU:s bank, Europeiska investeringsbanken, EIB i Liberias jordbrukssektor, för att stödet till risproduktion i Liberia med storskaliga investeringar för att öka risproduktionen och förbättra livsmedelssäkerheten i Liberia. EIB och EU stödjer i ett avtal på 4 miljoner EURO gemensamt investeringar i utsädesproduktion, bevattning, lagerhållning och logistik. Det nära samarbetet mellan Liberia och Europa stärker livsmedelsförsörjningen och minskar effekterna av kriget i Ukraina och de senaste globala ekonomiska chockerna för Liberia.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum