Svenska Socialdemokrater i Europaparlamentet

EU-stopp för lönedumpning

Dela

Lika lön för lika arbete ska gälla för alla på samma plats. Det blev resultatet när Europaparlamentets sysselsättningsutskott på måndagskvällen röstade för förslaget till nya regler för utstationerad arbetskraft, det vill säga personer som arbetar i ett annat land än där de är anställda.

- Det här är ett tydligt besked från Europaparlamentet att lika lön för lika arbete på samma plats ska gälla från dag ett. Därmed är det också ett stort steg på vägen mot ett stopp för lönedumpningen i Europa.

Det säger Marita Ulvskog, tf ordförande för sysselsättningsutskottet och delegationsledare för de svenska socialdemokraterna i Europaparlamentet.

Särskilt glad är hon över att utskottet också röstade för att bredda den rättsliga grunden för regelverket så att den nu även omfattar sociala och fackliga rättigheter.

- Det betyder att vi nu har en verklig chans att återställa villkoren till tiden före lex-Laval, säger Marita Ulvskog.

Nästa måndag, den 23 oktober ska EU:s medlemsländer ta ställning till EU-kommissionens förslag. Därefter vidtar förhandlingar mellan parlamentet, medlemsländerna och kommissionen. Tidigast nästa vår kan en ny lagstiftning finnas på plats.

***

Nyckelord

Kontakter

Om

Svenska Socialdemokrater i Europaparlamentet
Svenska Socialdemokrater i Europaparlamentet
ASP 14 G 315/Rue Wiertz 60
1047 Bryssel/Belgien

Svenska Socialdemokrater i Europaparlamentet har sedan valet 2014 fem ledamöter - Marita Ulvskog (delegationsledare), Olle Ludvigsson, Jytte Guteland, Jens Nilsson och Anna Hedh.

Ledamöterna jobbar främst i Bryssel, men spenderar också mycket tid på hemmaplan, där de deltar i diverse event och möten. 12 gånger per år åker stor del av Europaparlamentet till Strasbourg, för de s.k. plenarsessionerna.

Ledamöterna har till sin hjälp ett kansli, baserat i Bryssel, som består av 15 personer.

Följ Svenska Socialdemokrater i Europaparlamentet

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Socialdemokrater i Europaparlamentet