Kommerskollegium

EU viktigare för Sveriges utrikeshandel

Dela

EU är allt viktigare för Sveriges utrikeshandel. Medan den svenska handeln med andra delar av världen minskat har den ökat med länderna inom EU. Det visar Kommerskollegiums rapport över Sveriges utrikeshandel för de tre första kvartalen i år.

- Sveriges export till Storbritannien har minskat kraftigt. Även importen har gått ned. Det är för tidigt att säga att minskningen beror på Brexit. Redan innan britternas folkomröstning såg vi en nedgång, säger Anna Stellinger, GD för Kommerskollegium.

Sveriges utrikeshandel fortsätter öka. Men värdet av varuexporten sjunker. Volymmässigt ökade den svenska varuexporten med 2,9 procent men värdemässigt sjönk den med 1,2 procent. Den stora skillnaden mellan volym och värde tyder på att priserna gått ned och att detta skett i flera branscher. Förutom för energivaror, där priset sjunkit kraftigt, har exportvärdet även minskat för mineral-, skogs- och kemivaror. Importen av varor ökade såväl i volym (5,9 procent) som i värde (1,3 procent).

Inom tjänstehandeln ökade tjänsteexporten med 0,4 procent och tjänsteimporten med 2,3 procent. Störst tjänsteexport hade vi till Norge, USA och Storbritannien. Det var också från Storbritannien och USA som Sverige hade störst tjänsteimport.

Rapporten Sveriges utrikeshandel de tre första kvartalen 2016

Frågor om rapporten besvaras av:

Anna Graneli, 08-690 48 72, 073-424 4872 och anna.graneli@kommers.se

Petter Stålenheim, 08-690 48 49, 073-424 4849 och pettter.stalenheim@kommers.se

Nyckelord

Kontakter

Om

Kommerskollegium
Kommerskollegium
Box 6803
113 86 STOCKHOLM

08-690 48 00 (växel)http://www.kommers.se

Kommerskollegium är Sveriges myndigheter för utrikeshandel, EU:s inre marknad och handelspolitik.

www.kommers.se

@kommerskoll

Följ Kommerskollegium

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Kommerskollegium

Kommerskollegium publicerar frågeunderlag för företag inför brexit29.10.2018 14:32Pressmeddelande

Vad bör företagen tänka på inför brexit? Kommerskollegiums utredare har identifierat ett antal förändringar som kommer att inträffa efter brexit. Förändringar som det är viktigt att företagen tänker på. Nu har vi sammanställt relevanta frågor för företag att fundera på inför brexit. I underlaget finns också information om vart företagen ska vända sig för ytterligare information.

24 deltagare från 8 utvecklingsländer till Sverige för handelspolitisk utbildning12.10.2018 08:00Pressmeddelande

På måndag den 15 oktober kommer 24 tjänstemän – 13 kvinnor och 11 män – från totalt 8 länder till Stockholm för att under två veckor lära sig om handelspolitik. Bakom utbildningen Trade Academy står Kommerskollegium, som på egen hand utbildar myndigheter och ministerier från hela världen för en mer effektiv, transparent och hållbar global handelspolitik som en del av svenskt utvecklingssamarbete.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum