Europa varmare än någonsin 2020
I ett pressmeddelande rapporterar det europeiska jordobservationsprogrammet Copernicus att 2020 är det varmaste året som hittills uppmätts i Europa. Temperaturen var 0,4° C varmare än 2019. Globalt har de största temperaturskillnaderna uppmätts över Arktis och Norra Sibirien.

Temperaturen i världen blir varmare och varmare för varje år som går. Det rapporterar det europeiska jordobservationsprogrammet Copernicus i ett pressmeddelande. 2020 är det varmaste året som hittills uppmätts i Europa. Globalt sett var det tillsammans med 2016 det varmaste uppmätta året. Det är sjätte året i rad som uppnår detta dystra rekord vilket också betyder att åren mellan 2011 och 2020 är det varmaste decenniet som hittills registrerats. Europa var 0,4° C varmare 2020 jämfört med 2019.
Data kommer dels från de europeiska Sentinel-satelliterna men också från en rad andra källor som sträcker sig historiskt till år 1851.
2020 var globalt 0,6° C varmare än standardreferensperioden 1981 till 2010 och cirka 1,25° C över den förindustriella perioden 1850 till 1900. Den största årliga temperaturavvikelsen koncentrerades över Arktis och norra Sibirien och nådde över 6° C över genomsnittet.
- 2020 sticker ut med sin exceptionella värme i Arktis och ett rekordantal tropiska stormar i Nordatlanten. Det är ingen överraskning att det senaste decenniet var det varmaste och är ännu en påminnelse om hur brådskande det är med ambitiösa utsläppsminskningar för att förhindra negativ klimatpåverkan i framtiden, säger Carlo Buontempo, chef för Copernicus klimatförändringstjänst (C3S) i ett pressmeddelande.
Nyckelord
Bilder




Om
Rymdstyrelsen är Sveriges rymdmyndighet
Rymdstyrelsen är myndigheten som stödjer rymdforskning och utveckling i Sverige. Vi företräder Sverige i internationella rymdorganisationer och arbetar för att sprida kunskap om och skapa intresse för rymden. Rymdstyrelsen är central förvaltningsmyndighet under Utbildningsdepartementet.
Läs mer om myndigheten på Rymdstyrelsen.se
Följ Rymdstyrelsen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Rymdstyrelsen
ESA presenterar sin nya generaldirektör15.1.2021 09:38:17 CET | Pressmeddelande
Den europeiska rymdorganisationen, ESA, presenterade under torsdagen efterträdaren till den nuvarande generaldirektören Jan Wörner, nämligen österrikaren Josef Aschbacher. Anna Rathsman, generaldirektör för Rymdstyrelsen, ledde processen med att nominera Aschbacher i sitt uppdrag som ordförande för ESA Council, organisationens högsta råd.
Så blir rymdåret 202111.1.2021 14:05:24 CET | Nyheter
Nytt år och nya rymdhändelser att se fram emot! 2021 väntas bli ett viktigt år för rymdforskningen med extra stort fokus på planeten Mars. Vi har listat några av höjdpunkterna.
Rymdspindlar styrs av ljus16.12.2020 09:00:54 CET | Nyheter
Bananspindeln är inte bara en nätspinnare av rang, den håller nu även rekordet för flest spindeldagar i rymden. Forskare studerade spindelns nätspinnande i tyngdlöshet och kom fram till att utan gravitation är det ljuset som styr hur spindeln agerar.
Användarnära skogs-app mot granbarkborre vinner Hack for Sweden 3657.12.2020 13:48:26 CET | Pressmeddelande
I helgen avgjordes årets Hack for Sweden 365. Lag Mellerud PK med Mattis Hallén och hans studiekamrater från Lunds tekniska högskola tog hem första priset med sin lösning - en app, även riktad till den mindre teknikvana skogsägaren, i kampen mot granbarkborren. Vinnaren belönas med 25 000 kr.
Tre lag i digital final - bästa idén kan rädda skog i kampen mot granbarkborre4.12.2020 13:00:00 CET | Pressmeddelande
I morgon den 5 december startar helgens final i Hack for Sweden 365. Tre lag gick vidare från deltävlingen den 21-22 november och tävlar nu om första plats. Arrangör är DIGG - Myndigheten för digital förvaltning. Rymdstyrelsen, Skogsstyrelsen och Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) utmanar lagen att hitta lösningar som räddar granskog från massdöd orsakad av granbarkborren.
Nobelveckan sätter ljus på rymdforskningen4.12.2020 11:00:56 CET | Nyheter
Den 5 december inleds Nobelveckan som i år kommer gå att följa digitalt. Det blir en hel del fokus på rymden när Nobelpristagarna i fysik tar emot årets pris för upptäckten av svarta hål. Under veckan kommer stadshuset i Stockholm lysas upp med rymdmotiv för att hylla pristagarna.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum