Europaparlamentet

Europaparlamentets talman: ”Världen behöver ett Europa i toppform eftersom Europa innebär hopp”

Dela

I Lissabon talade Europaparlamentets talman Roberta Metsola om vikten av att Europa möter dagens globala utmaningar. ”Världen behöver ett Europa i toppform. Vi behöver det här hoppet.”

”Europa är ett val – ett val som länder har gjort eftersom de insåg att vi har en bättre chans tillsammans. Vi valde Europa.” Detta var budskapet från Europaparlamentets talman Roberta Metsola när hon talade vid Estoril-konferenserna 2022 i Lissabon.

I sitt anförande, som hölls några dagar före talet om tillståndet i unionen, betonade talman Metsola att beslut måste fattas snabbt. ”Europa har kraften att ställa om, men vi måste hitta det politiska mod som krävs för att ta detta språng framåt och förändra världen. Vi kan och vi måste. För om inte vi formar framtiden kommer den att formas av dem som har en helt annan uppfattning och vill se ett helt annat slut.”

När det gäller den olagliga invasionen av det suveräna Ukraina sade hon: ”Jag är stolt över Europas svar. Vi har stått vid Ukrainas sida, vi har gett militärt bistånd, politiskt och diplomatiskt stöd, vi har tagit emot miljontals flyktingar och vi har bidragit med pengar i en aldrig tidigare skådad omfattning. Vår viktigaste politiska åtgärd var att ge Ukraina status som kandidatland till EU-medlemskap. För Ukraina behöver hopp. Ukraina kämpar för Europa och vi kommer inte att vända oss bort.”

När det gäller åtgärder för att ta itu med inflationen sade hon: ”Människor är bekymrade över sina räkningar, över att få pengarna att räcka månaden ut och över den värld de kommer att lämna vidare till sina barn. Europa måste ta sig an denna utmaning. Vare sig det handlar om levnadskostnader, elpriser, klimatförändringar, försvar eller livsmedelstrygghet. Den enda vägen framåt är att hålla ihop. Det finns beslut som vi kan fatta nu för att begränsa effekterna: sätta ett tak för fakturor, rätta till våra prissättningssystem eller frikoppla priset på el från priset på gas – för att kompensera för det akuta trycket samtidigt som vi genomför långsiktiga strategier. Om det någonsin fanns ett ögonblick för ’mer Europa’ är det här och nu.”

”Europa överlever bara om vi kämpar för det. Om vi slutar ta det för givet. Om vi förstår och förklarar dess fördelar. Om vi agerar mot dem som är fast beslutna att undergräva det. Om vi klarar av att vidta reformer och lyckas uppfinna vårt projekt på nytt”, underströk hon. 

I enlighet med slutsatserna från konferensen om Europas framtid bör nästa steg vara ett konvent. ”Det handlar om att se till att vi fortsätter samtalet så att Europa är rustat för nästa generation. Vi får inte tappa tempot för att vår byråkrati är för tung för att utmanas; vi får inte låta snäva intressen ha företräde. Den senaste stora reformen gjordes för en generation sedan. Vi vet att det som en gång fungerade för ett EU med 15 medlemsländer inte längre är optimalt för 27 medlemsländer, och det kommer inte att fungera alls om vi blir 32 eller 36 medlemmar. Det är dags nu.”

Trots de många förändringar och hårda sanningar som världen står inför avslutade Metsola sitt tal med följande ord: ”Jag är optimistisk. Jag är övertygad om att världen framför oss tack vare Europa kommer att vara bättre än den värld vi lämnar bakom oss. Jag är full av hopp. Hopp om framtiden, hopp om nästa generation. Jag är övertygad om vår tids möjligheter, och när jag ser ungdomar runt om i Europa vet jag att framtiden är ljus.”

Talman Metsolas tal finns tillgängligt här:
https://europarl.europa.eu/resources/library/media/20220902RES39531/20220902RES39531.pdf

Kontakter

Om

Europaparlamentet
Europaparlamentet
Regeringsgatan 65
111 56 Stockholm

08-562 444 55https://www.europarl.europa.eu/portal/sv

Europaparlamentet är EU:s enda direktvalda institution och stiftar EU-lagar tillsammans med ministerrådet. Europaparlamentets presstjänst levererar fullständig och opartisk information till media och svarar på pressfrågor om Europaparlamentets dagliga verksamhet samt hjälper Europaparlamentariker i deras kommunikationsverksamhet.

Följ Europaparlamentet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Europaparlamentet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum