EU:s strategi för biologisk mångfald: En historisk möjlighet att rädda naturen
Våra ekosystem är i kris. Men EU:s nya strategi för biologisk mångfald som idag fått stöd av EU:s miljöministrar ger en historisk möjlighet för Sverige och alla andra medlemsländer att på allvar agera för att rädda naturen. Det skriver Världsnaturfonden WWF och Naturskyddsföreningen i ett gemensamt uttalande.
– Läget för den biologiska mångfalden i världen är mycket allvarligt. Att Sverige och övriga EU-medlemsländer nu gett sitt stöd till EU:s nya strategi för biologisk mångfald är något vi välkomnar och som gör det möjligt att driva på arbetet och fokusera på genomförandet, säger Karin Lexén, generalsekreterare Naturskyddsföreningen.
EU:s 2030 strategi för biologisk mångfald innebär en historisk möjlighet för EU:s medlemsländer att ta ansvar för att rädda naturen, men bara om strategin genomförs fullt ut. Strategin innehåller bland annat mål om ett effektivt skydd av minst 30 procent land och hav och initiativ att ta fram bindande mål för att återskapa viktiga naturmiljöer.
– Det är nu av högsta vikt att länderna lägger starkt fokus på att genomföra EU:s strategi för biologisk mångfald fullt ut. Vi förväntar oss att Sverige tar sitt ansvar genom att både genomföra strategins åtaganden på hemmaplan och agera för att driva på för hög ambition i FN-förhandlingarna om biologisk mångfald (CBD) nästa år, säger Peter Westman, biträdande generalsekreterare Världsnaturfonden WWF.
Europas ekosystem är i kris. Det visades tydligt i rapporten ”The State of Nature in the EU” av Europeiska Miljöbyrån (EEA) som lanserades i måndags och som granskat tillståndet för Europas natur. Rapporten visar skrämmande uppgifter om att 81 procent av livsmiljöerna och över 60 procent av arterna inom EU är i dåligt skick.
Rapporten lyfter bland annat intensivt jordbruk, ohållbart skogsbruk och stadsutbredning som de främsta orsakerna. Men EEA:s rapport visar också att det är möjligt att vända trenden genom att kombinera naturvårdsinsatser med att förändra hur vi konsumerar och producerar mat.
– Nu måste Sverige och alla andra medlemsstater prioritera insatser som naturrestaurering, hållbart brukande och effektivt skydd av arter och livsmiljöer de kommande tio åren. Frågan genomsyrar samtliga politikområden och alla sektorer, och är central för att nå de globala målen för hållbar utveckling, säger Karin Lexén, generalsekreterare Naturskyddsföreningen.
Kontakter
Petra HolgerssonPresschef
Tel:072-565 44 05petra.holgersson@naturskyddsforeningen.seErika RejePressekreterare på Världsnaturfonden WWF
Tel:076-545 40 00erika.reje@wwf.seOm
Naturskyddsföreningen är Sveriges största miljöorganisation och en folkrörelse som sedan 1909 står upp för naturen.
Vi sprider kunskap, bildar opinion och påverkar beslutsfattare – lokalt, nationellt och globalt.
Klimat, skog, jordbruk, miljögifter, vatten, hav och hållbar konsumtion är våra viktigaste arbetsområden. Bra Miljöval är vår miljömärkning och Sveriges Natur vår medlemstidning.
Följ Naturskyddsföreningen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Naturskyddsföreningen
Naturskyddsföreningen: Mycket bra med ny havsmiljölag15.1.2021 13:59:58 CET | Pressmeddelande
Den havsmiljölag som Miljömålsberedningen föreslår är ett stort steg framåt för en bättre havsmiljö. Lagen ställer större krav på regeringen att ta ansvar för havspolitiken. Naturskyddsföreningen ser också positivt på ett utökat och förstärkt skydd för havet.
Ny undersökning: Hälften av svenskarna vill ha ekologisk julmat21.12.2020 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Mer än hälften av svenskarna tycker att det är viktigt att julmaten är ekologisk. Det visar Naturskyddsföreningens nya undersökning. Även när det kommer till julklapparna är det många som tänker på miljön. Nästan varannan svensk tycker det är viktigt att köpa julklappar som inte påverkar miljön eller klimatet negativt.
”Nytt förslag hotar tillgång till stränder”14.12.2020 09:00:00 CET | Pressmeddelande
I dag presenteras en statlig utredning som föreslår en historisk försvagning av strandskyddet i Sverige. Går förslaget igenom blir många stränder bebyggda och oåtkomliga för allmänheten, samtidigt som växt- och djurlivet drabbas hårt, skriver Naturskyddsföreningen och fyra andra organisationer på SvD Debatt.
Ny utredning hotar allmänhetens tillgång till stränder14.12.2020 08:00:00 CET | Pressmeddelande
I dag presenteras en statlig utredning som föreslår en kraftig försvagning av strandskyddet i Sverige. Förslaget hotar både allmänhetens tillgång till stränder och djur- och växtlivet i strandzonen. Det skriver Naturskyddsföreningen i sitt yttrande till utredningen.
Allt farligare för människor som försvarar miljön10.12.2020 08:00:00 CET | Pressmeddelande
I skuggan av coronapandemin blir världens miljöförsvarare allt mer utsatta. Idag, på den internationella dagen för mänskliga rättigheter, håller Naturskyddsföreningen en digital ljusmanifestation och tänder ljus för alla de som mördats – för att de stod upp för naturen.
Naturskyddsföreningen skarpt kritisk till skogsutredningen30.11.2020 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Skogsutredningens förslag riskerar sammantaget att försvåra naturvårdsarbetet och underminera miljömålsarbetet i skogen. Det menar Naturskyddsföreningen, som är skarpt kritisk till många av de förslag som den statliga utredningen lägger fram idag. Utredningen visar det finns ett skriande behov av en samlad översyn av skogspolitiken.
Förslag om utökad skyddsjakt på varg kan strida mot EU-rätten25.11.2020 08:00:00 CET | Pressmeddelande
I morgon ska vargfrågan upp i riksdagen igen. Bland annat föreslås skyddsjakt på varg i hela revir. Förslaget bryter mot EU:s art- och habitatdirektiv och riskerar att allvarligt påverka den svenska vargstammens genetiska status.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum