Naturskyddsföreningen

EU:s strategi för biologisk mångfald: En historisk möjlighet att rädda naturen

Dela
Våra ekosystem är i kris. Men EU:s nya strategi för biologisk mångfald som idag fått stöd av EU:s miljöministrar ger en historisk möjlighet för Sverige och alla andra medlemsländer att på allvar agera för att rädda naturen. Det skriver Världsnaturfonden WWF och Naturskyddsföreningen i ett gemensamt uttalande.

– Läget för den biologiska mångfalden i världen är mycket allvarligt. Att Sverige och övriga EU-medlemsländer nu gett sitt stöd till EU:nya strategi för biologisk mångfald är något vi välkomnar och som gör det möjligt att driva på arbetet och fokusera på genomförandet, säger Karin Lexéngeneralsekreterare Naturskyddsföreningen. 

EU:s 2030 strategi för biologisk mångfald innebär en historisk möjlighet för EU:s medlemsländer att ta ansvar för att rädda naturen, men bara om strategin genomförs fullt utStrategin innehåller bland annat mål om ett effektivt skydd av minst 30 procent land och hav och initiativ att ta fram bindande mål för att återskapa viktiga naturmiljöer 

– Det är nu av högsta vikt att länderna lägger starkt fokus på att genomföra EU:s strategi för biologisk mångfald fullt ut. Vi förväntar oss att Sverige tar sitt ansvar genom att både genomföra strategins åtaganden på hemmaplan och agera för att driva på för hög ambition i FN-förhandlingarna om biologisk mångfald (CBD) nästa år, säger Peter Westman, biträdande generalsekreterare Världsnaturfonden WWF.  

Europas ekosystem är i kris. Det visades tydligt i rapporten ”The State of Nature in the EU” av Europeiska Miljöbyrån (EEA) som lanserades i måndags och som granskat tillståndet för Europas natur. Rapporten visar skrämmande uppgifter om att 81 procent av livsmiljöerna och över 60 procent av arterna inom EU är i dåligt skick. 

Rapporten lyfter bland annat intensivt jordbruk, ohållbart skogsbruk och stadsutbredning som de främsta orsakerna. Men EEA:s rapport visar också att det är möjligt att vända trenden genom att kombinera naturvårdsinsatser med att förändra hur vi konsumerar och producerar mat. 

– Nu måste Sverige och alla andra medlemsstater prioritera insatser som naturrestaurering, hållbart brukande och effektivt skydd av arter och livsmiljöer de kommande tio åren. Frågan genomsyrar samtliga politikområden och alla sektorer, och är central för att nå de globala målen för hållbar utvecklingsäger Karin Lexén, generalsekreterare Naturskyddsföreningen.  

Kontakter

Om

Naturskyddsföreningen är Sveriges största miljöorganisation och en folkrörelse som sedan 1909 står upp för naturen.

Vi sprider kunskap, bildar opinion och påverkar beslutsfattare  lokalt, nationellt och globalt. 

Klimat, skog, jordbruk, miljögifter, vatten, hav och hållbar konsumtion är våra viktigaste arbetsområden. Bra Miljöval är vår miljömärkning och Sveriges Natur vår medlemstidning.

Följ Naturskyddsföreningen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Naturskyddsföreningen

Granskning: Stort gap mellan EU-parlamentarikernas miljöinsatser11.4.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Naturskyddsföreningens granskning visar mycket stora skillnader mellan EU-parlamentarikernas engagemang och ambitionsnivå i EU:s miljöpolitik. Sverigedemokraterna får uselt betyg efter att ha röstat nej till nästan alla lagförslag. Moderaterna utmärker sig genom att de särskilt aktivt har motarbetat viktiga miljölagstiftningar i EU-parlamentet. Liberalerna däremot har röstat och agerat bra för miljön. Miljöpartiet och Vänsterpartiet får utmärkt miljöbetyg.

Pressinbjudan: Rovdjurskonferens och pressträff i Järvsö4.4.2024 14:19:23 CEST | Pressmeddelande

För första gången på många år möts jägare, lantbrukare, samer, forskare, miljöorganisationer och politiker på en konferens för att diskutera samexistens mellan människor och rovdjur. Välkommen på pressträff i Järvsö den 11 april kl 09.30 samt att bevaka rovdjurskonferensen på plats eller digitalt torsdag till lördag den 11–13 april. Konferensen arrangeras av Naturskyddsföreningen och WWF samt Ljusdals Naturskyddsförening och Naturskyddsföreningen Gävleborg.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye