Everdrone

Everdrone och Karolinska Institutet ingår avtal – ska undersöka möjligheterna med akutmedicinska transporter med drönare

Dela
Göteborgsbaserade Everdrone har sedan starten 2017 specialiserat sig på att utveckla teknik och skapa regulatoriska förutsättningar för att använda autonoma drönare inom sjukvård och räddning. Tillsammans med Centrum för Hjärtstoppsforskning vid Karolinska Institutet/Södersjukhuset ska man nu undersöka möjligheterna med att genomföra akuttransporter av medicin och medicinsk utrustning till patienter som drabbats av livshotande hälsotillstånd, var de än befinner sig. I samarbete med SOS Alarm AB är förhoppningen att på sikt kunna genomföra flygningar som räddar liv.
Från vänster:
Andreas Claesson (Docent / Leg. Ambulanssjuksköt.  Hjärtstoppscentrum, KI. Ordförande Svenska HLR-rådet), Mats Sällström (VD, Everdrone AB), Mattias Regnell (Biträdande verksamhetschef vård, SOS Alarm Sverige AB)
Från vänster: Andreas Claesson (Docent / Leg. Ambulanssjuksköt. Hjärtstoppscentrum, KI. Ordförande Svenska HLR-rådet), Mats Sällström (VD, Everdrone AB), Mattias Regnell (Biträdande verksamhetschef vård, SOS Alarm Sverige AB)

Vid plötsligt hjärtstopp, anafylaktisk chock eller vissa förgiftningstillstånd måste hjälpen komma fram snabbt, varje sekund och minut räknas. Karolinska Institutet var tidiga med att se möjligheterna med att använda drönare för att transportera medicin och medicinsk utrustning och har bedrivit forskning på området sedan 2014.

- Vi har under en längre tid forskat på konceptet att använda drönare för att nå fram med akutvård så snabbt som möjligt och hittills är resultaten väldigt lovande. Vi är nu i ett stadie där vi vill genomföra kliniska tester i verkligheten i samarbete med SOS Alarm, men det är klart att teknikfrågan och regelverken kring att flyga drönare än så länge utgör en stor utmaning. Det är där Everdrone kommer in i bilden, säger Andreas Claesson, Docent på Hjärtstoppcentrum på Karolinska Institutet och ordförande i Svenska rådet för hjärt-lungräddning.

Samtidigt som KI arbetat från ett strikt forskningsperspektiv så har Everdrone under de senaste två åren bedrivit ett tekniskt utvecklingsarbete med fokus på säkra drönartransporter, samt arbetat med regelfrågor kopplat till drönare.

- När vi startade Everdrone för drygt två år sedan så gjorde vi det med ambitionen att kunna nyttja drönartekniken inom räddning och sjukvård. När Karolinska Institutet tog kontakt med oss tidigare i år såg vi en unik möjlighet i att kombinera världsledande forskning med vår egen kunskap om drönare, säger Mats Sällström, VD på Everdrone.

Sedan flera år tillbaka har Karolinska Institutet och SOS Alarm AB ett nära forskningssamarbete. SOS Alarm AB utgör också en viktig partner i det nu aktuella projektet.

- SOS Alarm AB har ett stort fokus på innovations- och utvecklingsarbete. Så sent som för några veckor sedan släppte vi exempelvis vår mobil-app som gör att vi med exakthet kan positionera var personen som larmar befinner sig. Tanken på att använda drönare för att också nå ut med hjälp i form av livsnödvändig medicin eller annan utrustning är naturligtvis otroligt spännande och relevant för oss, säger Mattias Regnell, biträdande verksamhetschef vård på SOS Alarm. 

Målsättningen med projektet är att närmare undersöka möjligheterna och säkerheten kring akuttransporter med drönare – och att på sikt kunna genomföra flygningar för att rädda liv.

Pressmaterial

Bild: https://www.dropbox.com/s/gewxavbal66tv4l/IMG_2778_press.jpg?dl=0

Från vänster:
Andreas Claesson, Karolinska Institutet
Mats Sällström, Everdrone AB
Mattias Regnell, SOS Alarm AB

Kontakt

Mats Sällström
VD, Everdrone AB
+46 702 28 10 95
mats@everdrone.com
www.everdrone.com

Andreas Claesson
Docent / Leg. Ambulanssjuksköt. Hjärtstoppscentrum, KI
Ordförande Svenska HLR-rådet
+46 70 494 05 46
andreas.claesson@ki.se
www.hjartstoppscentrum.se

Mattias Regnell
Biträdande verksamhetschef vård, SOS Alarm Sverige AB
+46 730 83 87 42
mattias.regnell@sosalarm.se
www.sosalarm.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Från vänster:
Andreas Claesson (Docent / Leg. Ambulanssjuksköt.  Hjärtstoppscentrum, KI. Ordförande Svenska HLR-rådet), Mats Sällström (VD, Everdrone AB), Mattias Regnell (Biträdande verksamhetschef vård, SOS Alarm Sverige AB)
Från vänster: Andreas Claesson (Docent / Leg. Ambulanssjuksköt. Hjärtstoppscentrum, KI. Ordförande Svenska HLR-rådet), Mats Sällström (VD, Everdrone AB), Mattias Regnell (Biträdande verksamhetschef vård, SOS Alarm Sverige AB)
Ladda ned bild

Länkar

Om

Everdrone
Everdrone
Säve Flygplatsväg 30
423 73 Säve

http://www.everdrone.com

Everdrone utvecklar mjukvara och visuella navigationssystem för autonoma drönare. Bolagets test- och utvecklingsanläggning är belägen på Säve Flygplats utanför Göteborg. Bolaget fokuserar på civila applikationer för kommersiella drönare, främst för användning inom sjukvård, räddning och samhällsnytta.

Till dags datum har bolaget genomfört över 11 000 verkliga autonoma flygningar i labb- och utomhusmiljö, och över 900 000 simulerade flygningar. Everdrone utsågs 2019 till ett av Sveriges 33 mest lovande startup-bolag av Ny Teknik och Affärsvärlden.

Följ Everdrone

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Everdrone

Drönare levererar hjärtstartare vid 112-larm – Världsunik tjänst når 80 000 människor i Västsverige15.5.2020 06:15:00 CEST | Pressmeddelande

För första gången i världen blir drönare nu en fullt ut integrerad del av den medicinska akutvården. I juni driftsätter Everdrone i samarbete med SOS Alarm och Hjärtstoppscentrum vid Karolinska Institutet (KI) ett system där drönare kommer att skickas ut till platsen där ett plötsligt hjärtstopp just inträffat. Väl på plats hissas hjärtstartaren ned från drönaren från 30 meters höjd. Drönare kommer att larmas ut som ett tillägg till nuvarande akutsjukvård och når initialt drygt 80 000 boende inom Göteborgs och Kungälvs kommun.

Everdrone erhåller unikt tillstånd för flygning med autonoma drönare bortom synhåll27.11.2018 13:37:57 CET | Pressmeddelande

Som första bolag i Sverige har Everdrone erhållit tillstånd av Transportstyrelsen för att genomföra testflygning bortom synhåll med drönare som kontrolleras och monitoreras över mobilnätet. Tillståndet och den bakomliggande teknikplattformen utgör ett viktigt kliv framåt i arbetet med att möjliggöra användning av autonoma drönare för samhällsnyttiga funktioner så som utryckningsverksamhet, personsök och livsviktiga transporter inom sjukvården.

Everdrone demonstrerar världens mest avancerade visuella navigationssystem för autonoma drönare – baserat på Intel® Realsense™-teknologi13.9.2018 11:10:30 CEST | Pressmeddelande

Systemet integrerar med valfri plattform via drönarens flygkontroll och möjliggör funktioner så som 360°-graders kollisionsskydd, högpresterande optisk navigation och precisionslandning. Systemets ombordmjukvara bearbetar över 5 GB sensordata per minut vilket drastiskt minskar gapet mellan styrsystem för autonoma drönare och system som används i självkörande bilar. En demonstrationsfilm publicerades på Everdrones hemsida 2018-09-13 (www.everdrone.com/offer).

Göteborgsföretag utvecklar framtidens drönarteknik – testas i UNICEF:s humanitära flygzon i Malawi23.11.2017 08:19:04 CET | Pressmeddelande

100 miljoner dollar, så mycket förutspår man att drönarbranschen kommer att omsätta från nu fram till år 2020. Autonom och säker drönarteknik blir en avgörande faktor för drönarens frammarsch – något som Göteborgsföretaget Everdrone specialiserat sig på. I oktober demonstrerade de sin teknik för tv-kanalen BBC i UNICEF:s humanitära drönarkorridor i Malawi.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye