Expressen

Expressen är Sveriges största nyhetssajt bland kvinnor

Dela

Expressen är Sveriges största nyhetssajt i mobilen bland kvinnor, enligt en ny undersökning av Sifo Kantar. Genom att nå en jämn representation på startsidan har affären påverkats positivt och tidningen genomför nu en She News-festival, döpt efter det interna verktyget för könsbalans i journalistiken, för att fira framgångarna.

Magda Gad, Ellinor Svensson och Johanna Karlsson,
Magda Gad, Ellinor Svensson och Johanna Karlsson,

Enligt den senaste mätningen från Sifo Kantar är Expressen Sveriges största nyhetssajt bland kvinnor med en räckvidd på 2 620 000 under en genomsnittlig vecka i mobilen, den största och viktigaste plattformen. Dessutom har nyhetssajten en majoritet andel kvinnliga läsare, 50,3 procent.

Enligt Rättvisaren, en rapport som sedan 2015 tittar på vem som får utrymme i svenska medier, utgör kvinnor bara en tredjedel av alla närvarande personer i nyhetsflödet. Hos Expressen, som mäter representativitet på sin startsida i realtid med verktyget She News, är målet 50 procent – och det nås allt oftare. Verktyget är byggt av Expressens dataanalytiker Lisa Axelsson.

– De senaste tre månaderna har vi legat på 42 procent men vi är allt oftare på 50 procent och över. She News fokuserar på de artiklar som visas på ettan och kräver alltså en jämlik representation i både vad vi skriver om och vad vi väljer att visa upp. She News märker också av när en artikel uppdateras. Att direkt få respons på sitt arbete ökar motivationen att hålla en jämlik representation, säger Lisa Axelsson, dataanalytiker på Expressen.

Expressens analyser visar att läsningen hos både kvinnor och män ökar när det är en jämn representation mellan könen i nyhetsvärdering och på Expressens sajt.

– För Expressen är det viktigt att nå alla, ur både ett demokratiperspektiv och ett kommersiellt perspektiv. Svenska nyhetsmedier har svårt att nå kvinnliga läsare, vilket är ett problem både för branschen vars uppdrag är att nå ut med journalistiken och för samhället där alla behöver tillgång till relevant information, säger Klas Granström, chefredaktör och ansvarig utgivare på Expressen.

För att fira rekordet och lyfta frågan om könsbalans i journalistiken bjuds alla medarbetare i affärsområdet Expressen Lifestyle till en She News-festival som inleds i dag fredag 14/2 och fortsätter under nästa vecka. Varje dag sker aktiviteter som sätter nytt ljus på frågan med föredrag av bland andra entreprenörerna Hannah Widell och Amanda Schulman, sociala medier-chefen Emma Malmlöf, kolumnisten Cissi Wallin och M Magasins chefredaktör Åsa Lundegård.

Expressen har under två år aktivt arbetat för att bli Sveriges största nyhetssajt bland kvinnor.

– Vi satsar mycket på att beskriva världen på ett rättvisande sätt. Det är därför Magda Gad lyfter kvinnors situation på platser i världen dit andra inte tar sig, Frida Sundkvist granskar det svenska rättssamhället och Johanna Karlsson avslöjar den svarta arbetsmarknaden, säger Magnus Alselind, redaktionschef på Expressen.

I slutet av 2017 nådde Expressen 1 986 000 kvinnor och var nummer två på marknaden, efter Aftonbladet. I dag har Expressen ökat sin räckvidd med 634 000 kvinnor till 2 620 000 kvinnor och gått förbi konkurrenten. Totalt når Expressen 5 119 000 personer under en vecka och 66 % av Sveriges befolkning enligt Sifo Kantar. På totalen är nyhetssajten bara 119 000 personer från att gå om Aftonbladet.

– Målet är att bli störst bland både kvinnor och män, och det här visar att vi inte är långt ifrån. Systematiskt, engagerat och informerat arbete där alla arbetar tillsammans ger resultat, säger Josefina Rickardt, marknads- och analyschef på Expressen.


Nyckelord

Kontakter

Josefina Rickardt, analys- och marknadschef, josefina.rickardt@expressen.se, 070-6903023

Magnus Alselind, redaktionschef, magnus.alselind@expressen.se, 070-6319901

Bilder

Magda Gad, Ellinor Svensson och Johanna Karlsson,
Magda Gad, Ellinor Svensson och Johanna Karlsson,
Ladda ned bild

Om

Expressen
Expressen
Gjörwellsgatan 30
105 16 Stockholm

08-738 30 00http://www.expressen.se

Expressen är ett ledande mediehus i alla kanaler. Med redaktioner i Stockholm, Göteborg och Malmö rapporterar vi dygnet runt i mobil, sajt, tv, sociala medier och den tryckta tidningen.

Vår prisbelönta journalistik roar, oroar och förargar. Precis som den har gjort sedan starten 1944.

Följ Expressen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Expressen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum