Norrköpings kommun

Extern genomlysning av vård- och omsorgsverksamheter genomförd

Dela

Norrköpings kommun har tidigare uppmärksammat och åtgärdat missförhållanden på några gruppbostäder och korttidsboenden för personer med funktionsnedsättning. Nu har en extern utredare gjort en genomlysning, och det har inte framkommit några allvarliga missförhållanden eller risker för allvarliga missförhållanden i de granskade verksamheterna.

Först och främst är det bra att inga allvarliga brister har framkommit i den granskning som är gjord. Vi har också fått ett jättebra underlag att arbeta vidare utifrån för att ytterligare förbättra kvaliteten i verksamheten för våra brukare, säger Olle Vikmång (S) ordförande i vård- och omsorgsnämnden 

Den externa genomlysningen har gjorts på uppdrag av vård- och omsorgsdirektören. Under tre månader har utredaren genomfört observationer och gjort intervjuer med boende, närstående/legala företrädare samt chefer och medarbetare.

Genomlysningen har gjorts främst för att fungera vägledande i förebyggande insatser, men också för att jag ville försäkra mig om att det inte fanns genomgående brister i våra rutiner som orsakar någon otrygghet för de boende, deras anhöriga eller våra medarbetare, säger Magnus Johansson, vård- och omsorgsdirektör.

Rapporten presenterar många starka sidor hos verksamheterna, till exempel att chefer och medarbetare har de utbildningar som bedöms relevanta och att man använder lågaffektivt bemötande vid utagerande eller utmanande beteende. Men det finns också förbättringsområden, till exempel mer närvarande chefer, kompetensutveckling och att hålla ihop det systematiska kvalitetsarbetet.

Med insatser som redan påbörjats eller är planerade ska våra verksamheter bli bättre på att skapa trygghet för alla berörda, förebygga missförhållanden och även säkerställa att avvikelser rapporteras, utreds och åtgärdas, säger Magnus Johansson.

Kontakt:
Magnus Johansson
Titel: Vård- och omsorgsdirektör
Telefon: 011-15 22 16 eller 073-020 23 00
______________________________________________________________________________

Avsändare: Andreas Åsenheim, presskommunikatör
Telefon: 072-584 72 15

Om

Norrköpings kommun
Norrköpings kommun
Rådhuset
604 81 Norrköping

http://norrkoping.se

Följ Norrköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Norrköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum