Röda korset

Extremväder måste bekämpas med föregripande insatser  

Dela

I extremhettans spår kämpar människor mot skogsbränder i södra Europa. Över 1 700 människor rapporteras ha dött av värmen i Portugal och Spanien. Tusentals har evakuerats från sina hem. Volontärer från Röda Korset i varje land rycker in för att evakuera människor undan elden, hjälpa sjuka och de som fått brännskador, dela ut vatten och stötta brandmännen.

Våldsamma skogs- och terrängbränder härjar i södra Europa. Greklands Röda Kors har ryckt ut för att bistå med evakuering, första hjälpen och stöd till brandmän.
Våldsamma skogs- och terrängbränder härjar i södra Europa. Greklands Röda Kors har ryckt ut för att bistå med evakuering, första hjälpen och stöd till brandmän.

Under det senaste årtiondet har klimat- och väderrelaterade katastrofer påverkat mer än 1,7 miljarder människor. Över 400 000 av dem har dött och i genomsnitt tvingades 25 miljoner årligen fly undan dessa livsfarliga katastrofer. Värst drabbas de allra fattigaste och särskilt utsatta grupper som äldre, gravida, barn och människor med hälsoproblem som till exempel högt blodtryck. Överdödlighet förekommer, något som också registrerades i Sverige i samband med värmesommaren 2018. Extremväder påverkar därtill samhällsekonomin och redan ansträngda sjukvårds- och hälsosystem samt eltillförsel. 

−Just nu kämpar människor i eldhav, sot och rök, medan chock och rädsla griper omkring, då bränderna sprider sig snabbare än vad man föreställde sig. Det görs bragdinsatser för att rädda liv och egendom, säger Lena B Hansson, senior policyrådgivare på Svenska Röda Korset. 

−Utvecklingen är djupt oroande och måste bromsas. Detta får inte bli det nya normala. Utsläppen måste minska radikalt. Men vi måste också våga se bortom extremhettan och på allvar fråga oss hur vi bäst anpassar våra samhällen till klimat- och väderrelaterade katastrofer. För oavsett så kommer de att fortsätta att öka.   

Varje dag runt om i världen arbetar Röda Korset/Röda Halvmånen med de humanitära konsekvenserna av klimatkrisen: torka som leder till fattigdom och hungersnöd, stormar som vräker sig in över land, översvämningar som drar med sig allt i sin väg. 

Samtidigt drabbar klimatkrisen människor i länder där väpnad konflikt redan pågår. Somalia, Etiopien, Jemen är några av dem. Flera faktorer samspelar och människor faller offer för en tilltagande utsatthet. Matosäkerheten som hotar i spåren av den väpnade konflikten i Ukraina förvärrar läget ytterligare. 

−Åratal av erfarenhet från kriser och katastrofer har lärt oss att föregripande åtgärder är vägen framåt. Det kan handla om prognosbaseradevarningssystem för att tidigt varna om förestående fara i form av stigande floder eller omfattande torka – eller som nu värmeböljor. Allt från att stärka äldreboendens beredskap för att skydda äldre i Sverige till att utbilda lokalsamhällen i ett system av varning, evakuering och första hjälpen när cykloner sveper in över låglänta deltat i Bangladesh, säger Lena B Hansson. 

−Vi har helt enkelt inte råd att avstå från smarta investeringar i människor som är närmast krisen, lokala aktörer som är förankrade i bygden, kan språket och hittar överallt. Detta gäller även i Sverige där regeringens lärdomar från de omfattande bränderna 2018 var just att lokala och andra frivilliga bidrog med ett ovärderligt stöd till räddningsinsatserna, men att mer måste göras för att skapa samverkan mellan alla aktörer. 

Röda Korsets tips om hur du skyddar dig i hettan
Värmebölja – 10 tips för att klara hettan | Röda Korset (rodakorset.se)

Röda Korsets tips om hur du skyddar dig i skogsbränder
https://www.rodakorset.se/vad-vi-gor/kris-och-katastrof/krisberedskap/skogsbrand-sa-skyddar-du-dig/

Lär dig mer hos Röda Korset/Röda Halvmånens Klimatcenter 
Red Cross Red Crescent Climate Centre – The Climate Centre supports the Red Cross and Red Crescent Movement and its partners in reducing the impacts of climate change and extreme weather events on vulnerable people.

 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Våldsamma skogs- och terrängbränder härjar i södra Europa. Greklands Röda Kors har ryckt ut för att bistå med evakuering, första hjälpen och stöd till brandmän.
Våldsamma skogs- och terrängbränder härjar i södra Europa. Greklands Röda Kors har ryckt ut för att bistå med evakuering, första hjälpen och stöd till brandmän.
Ladda ned bild
Lena Birgitta Hansson är senior policyrådgivare på Svenska Röda Korset.
Lena Birgitta Hansson är senior policyrådgivare på Svenska Röda Korset.
Ladda ned bild

Om

Röda korset
Röda korset
Hornsgatan 54
11891 Stockholm

08-452 46 00http://www.rodakorset.se

Röda Korset finns över hela världen. Tack vare miljontals volontärer når vi fram till människor i kriser och katastrofer, även när det är svårt. Vi kämpar för att rädda liv och ge hopp, överallt och varje dag.

Följ Röda korset

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Röda korset

Svenska Röda Korset skickar 3 miljoner kronor till krisdrabbade Sri Lanka29.7.2022 11:42:35 CEST | Pressmeddelande

I spåren av den ekonomiska krisen på Sri Lanka, ön som många svenskar kommit att upptäcka och älska, har en vädjan om internationell hjälp utfärdats. Det råder brist på mat, medicin och bensin samt gas för att laga mat. Svenska Röda Korset skickar nu 3 miljoner kronor till hjälpinsatsen som bedrivs av Internationella rödakors- och rödahalvmånefederationen (IFRC) och omfattar kontantstöd, mat, rent dricksvatten, sanitet och förbättrad hygien till en halv miljon människor.

Röda Korset larmar: Stora brister i vården för tortyröverlevare visar ny kartläggning23.6.2022 10:30:00 CEST | Pressmeddelande

Tortyr är ett brott mot mänskliga rättigheter och internationell humanitär rätt som regleras i flera internationella konventioner. Studier visar att många av de som flytt till Sverige bär på trauma kopplat till tortyr. Samtidigt varierar möjligheten för tortyröverlevare att få rätt typ av vård beroende av vilken region de bor i. Detta visar en ny kartläggning gjord av Svenska Röda Korset.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum