Schyst resande – nätverket för hållbar turism

Få företag ställer sociala krav vid tjänsteresa

Dela

Svenska storföretag med internationell verksamhet tar ofta hänsyn till klimatpåverkan i styrdokument för tjänsteresor – men många missar att inkludera sociala krav, så som rimliga arbetsvillkor, alkoholrestriktioner och förbud mot sexköp.

– Det är positivt att företagen blivit bättre lyfta vikten av klimathänsyn i samband med tjänsteresor. Men vad många missar är att inkludera den sociala hållbarheten, säger Helena Myrman, projektledare vid Schyst resande.

Resandet i tjänsten gick ned markant under fjolåret. Det finns dock anledning att förvänta en viss återgång, i takt med att pandemins restriktioner släpps.

Schyst resande har granskat hur 27 stora och mellanstora svenska företag med verksamhet internationellt reglerar resor i tjänsten. Inom vissa av dessa företag gjordes innan pandemin upp till 50 000 resor per år. När så många resor görs blir frågan hur man reser en viktig pusselbit för företagets hållbara utveckling.

Granskningen visar att:

  • 26 av 27 undersökta företag har en resepolicy som innehåller restriktioner för fossildrivna färdsätt av hänsyn till miljö och klimat, men…

  • 2 av 27 resepolicyer ställer krav på bra arbetsvillkor

  • 2 av 27 resepolicyer innehåller restriktioner för nyttjande av alkohol

  • 2 av 27 innehåller förbud mot sexköp

Granskningen visar också att företagen sällan tar upp tjänsteresorna och de utsläpp de orsakar i samband med hållbarhetsrapporteringen, vilket skulle kunna tolkas som att man inte ser resorna som en del av hållbarhetsarbetet. I många fall ligger resepolicyarbetet på personalavdelningen eller särskilda Travel Managers, långt ifrån hållbarhetsansvariga.

– Tjänsteresorna bör integreras i det samlade hållbarhetsarbetet. Statistik och analyser av tjänsteresornas effekt bör redovisas i den årliga hållbarhetsredovisningen, säger Helena Myrman.

Om rapporten

Rapporten heter "Så får vi ett hållbart tjänsteresande – en granskning av svenska företag med internationell verksamhet/produktion.

För mer information, kontakta Helena Myrman.

Kontakter

Bilder

Om

Schyst resande – nätverket för hållbar turism
Schyst resande – nätverket för hållbar turismhttps://schystresande.se/

Schyst resande – nätverket för hållbar turism

Schyst resande är ett nätverk av sju organisationer som jobbar för hållbar turism, ur ett socialt, ekonomiskt och miljömässigt perspektiv. Några av de frågor som vi driver är bra arbetsvillkor, värna om miljöfrågor, barnens rättigheter, frihet från sexuell exploatering, sundare alkoholvanor, främja den lokal ekonomin, rättvis tillgång till vatten. Grunden för vårt arbete är de globala målen i Agenda 2030 och vi fokuserar i stor utsträckning på hur turismen påverkar låg- och medelinkomstländer.

Nätverket Schyst resande är ett samarbete mellan Unionen, Childhood, Fair Action, Hotell- och restaurangfacket, IOGT-NTO-rörelsen, RealStars och Union to Union.

Följ Schyst resande – nätverket för hållbar turism

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Schyst resande – nätverket för hållbar turism

Kryssningsresandet ökar i popularitet, men är en större miljöbov än flyget27.6.2022 14:52:04 CEST | Pressmeddelande

Hållbarhetsproblemen kring kryssningsindustrin är många, samtidigt växer den rekordsnabbt. Rapporter visar att fartygen är värre miljöbovar än flyget. Det är en utveckling som inte är hållbar och som kräver förändring, men debatten är tyst. Schyst resandes nya studie ”Kryssning – en lyxresa med smutsig baksida” granskar kryssningsresandets ohållbara följder och kräver åtgärder.

Ny rapport: Risk för greenwashing vid omställning till hållbar turism22.6.2022 15:02:20 CEST | Pressmeddelande

FN och världens regeringar står i kö, för att presentera nya strategier och initiativ för hållbar turism. Men skapar de förändringar på djupet eller ser vi en parad i greenwashing? I november står Egypten och Sharm el-Sheikh värd för FN:s klimatmöte, COP27. Schyst resande har varit på plats där och i Mexiko för att granska våra stora turistländers initiativ för att göra turismen mer hållbar, men även lyssnat till lokalbefolkningens syn på initiativen och hur hållbar turism byggs på gräsrotsnivå. I Schyst resandes nya rapport ”Framtidens turism” ställer vi frågan om turismen kan bli mer hållbar efter pandemin?

Ny rapport från Schyst resande: Lokalbefolkning vräks för att ge plats åt ökad turism19.4.2022 09:22:04 CEST | Pressmeddelande

Globala turistföretags expansion bidrar till att lokalbefolkningen i låginkomstländer fördrivs från sina hem, för att ge plats åt nya turistattraktioner och hotellanläggningar. En ny rapport från Schyst resande ”Landgrabbing – en av turismens mörka sidor” beskriver hur människor körs iväg från sina hem för att bereda plats åt den ökade turistnäringen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum