Få neddragningar eller varsel – så påverkas svenska företag av kriget i Ukraina

Unionens fackklubbar har svarat på ifall det egna företaget har vidtagit eller planerar att vidta åtgärder med anledning av kriget i Ukraina. Det ger en bild av hur effekterna av Rysslands invasion av Ukraina påverkat svenska företag.
– Kriget leder till vissa anpassningar, som byte av underleverantörer eller prisjusteringar. Men nästan alla företag håller fast vid den övergripande kursen. De planerar inte att dra ned på personal eller minska sina investeringar, säger Katarina Lundahl, chefsekonom på Unionen.
Nästan hälften av klubbarna svarar att företaget redan har vidtagit eller att de planerar att vidta åtgärder till följda av kriget. Den vanligaste är att företaget behöver söka nya leverantörer på grund av att nuvarande eller tidigare leverantör i Ukraina eller Ryssland inte kan eller får leverera. Näst vanligast är att man har eller planerar att höja försäljningspriset, följt av att man har eller planerar att dra ner på produktionstakten. Men inverkan av kriget och sanktionerna på företagens personalstyrka och bemanningsplaner ser just nu ut att vara liten.
– Enligt klubbarna är det inte ens en procent av företagen som har varslat eller planerar att varsla egna anställda på grund av kriget, säger Katarina Lundahl.
Personalstyrkan kan påverkas på fler sätt än genom varsel, till exempel genom att inhyrning av bemanningsanställda eller konsulter avslutas eller att man skjuter upp eller ställer in sedan tidigare planerade anställningar. Endast 5 procent av klubbarna uppger att något av detta skett eller kommer att ske hos dem.
– De allra flesta företag fortsätter att rekrytera som planerat. Det visar på framtidstro. Många har ett bra orderläge, god finansiell ställning och tänker långsiktigt. Det här tyder också på att svensk arbetsmarknad kommer utvecklas positivt den närmaste tiden. Företagen kommer fortsätta slåss om arbetskraften och kompetensförsörjningen kommer fortsatt att vara ett bekymmer, säger Katarina Lundahl.
Om undersökningen
Resultaten är hämtade ur Unionens Branschbarometer, en enkätundersökning som riktas till förbundets förtroendevalda inom näringslivet. Förtroendevalda från knappt 350 klubbar på företag med sammanlagt 420 000 anställda i Sverige har deltagit. Undersökningen genomfördes 29 mars till 5 april.
Resultat från Unionens Branschbarometern april
- Nästan hälften av klubbarna (46 procent) svarar att företaget antingen redan har, och/eller planerar att vidta någon åtgärd med anledning av kriget i Ukraina eller sanktionerna mot Ryssland. 43 procent svarar att åtgärder redan har vidtagits.
- Den vanligaste åtgärden är att företaget behöver söka nya leverantörer på grund av att nuvarande/tidigare leverantör i Ukraina eller Ryssland nu inte kan/får leverera. 20 procent av klubbarna, var femte, svarar att företaget antingen redan har eller planerar att söka nya leverantörer.
- Näst efter sökande efter nya leverantörer är den vanligaste åtgärden som företagen vidtagit eller planerar att vidta som en följd av kriget och sanktionerna höjningar av försäljningspriserna. 17 procent svarar att detta antingen redan har genomförts, eller att företaget planerar att göra det. Främsta skälet till detta är att kompensera för ökade produktions-/inköpskostnader.
- 12 procent av företagen har och/eller planerar att dra ner på produktionstakten som en följd av kriget och sanktionerna. Andelen är högre inom industrin än bland tjänsteföretagen. Främsta anledningen till den sänkta produktionstakten är störningar i leverantörsleden, följt av minskade eller uteblivna leveranser till Ryssland.
- 1 procent av klubbarna uppger att företagen i dagsläget har varslat egna anställda om uppsägning. Men personalstyrkan kan påverkas på fler sätt än genom varsel, exempelvis genom att inhyrning av bemanningsanställda eller konsulter avslutas eller att sedan tidigare planerade anställningar ställs in eller skjuts upp. Sammantaget är det 5 procent av klubbarna som svarar att företaget antingen redan har vidtagit eller planerar att vidta någon av dessa tre åtgärder som påverkar antalet sysselsatta i verksamheten negativt.
- 3 procent av klubbarna uppger att företaget antingen har eller planerar att ställa in/skjuta upp investeringar som sedan tidigare var planerade att genomföras.
- Tre av tio företag anger att utvecklingen gällande kriget i Ukraina och/eller sanktionerna mot Ryssland är det eller ett av de främsta hindren för företaget att kunna expandera i nuläget. Detta är till största delen kopplat till problem som kriget och/eller sanktionerna skapar i leverantörsleden.
Nyckelord
Kontakter
Johanna GréenPressekreterare
Tel:072-469 05 91johanna.green@unionen.seUnionen press
Välkommen att ringa vår presstelefon. Här svarar alltid någon av våra pressekreterare.
Bilder



Om
Unionen är Sveriges största fackförbund med över 685 000 medlemmar på 88 000 arbetsplatser. Vi är 27 000 förtroendevalda på drygt 14 000 arbetsplatser.
Vi finns för tjänstemän på den privata arbetsmarknaden.
Unionen finns i allt från stora internationella koncerner till små familjeföretag, ensamföretag, organisationer och föreningar.
Tillsammans är vi i Unionen den ledande kraften som skapar framgång, trygghet och glädje i arbetslivet.
Följ Unionen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Unionen
Unionen och Ericsson pratar om trygghet i arbetslivet på Järvaveckan31.5.2023 09:19:40 CEST | Pressmeddelande
Unionen har under flera år medverkat under Järvaveckan. I år deltar vi med ett seminarium om vad som ger anställda trygghet på jobbet. I panelsamtalet deltar förtroendevalda inom Unionen samt företrädare för Ericssons företagsledning.
Fortsatt stark arbetsmarknad och ingen djup lågkonjunktur10.5.2023 08:31:45 CEST | Pressmeddelande
Svensk ekonomi visar stor motståndskraft och den djupa lågkonjunktur som många spått har inte kommit än. – Det gäller tillväxten i ekonomin och särskilt arbetsmarknaden. Arbetslösheten blir inte högre i år än förra året, säger Tobias Brännemo, chefsekonom, som idag presenterar Unionens konjunkturprognos.
Unionen har tecknat nya kollektivavtal inom Handeln2.5.2023 16:47:37 CEST | Pressmeddelande
Unionen har idag tecknat avtal med Svensk Handel gällande avtalsområdena Handelns tjänstemannaavtal och avtalet för Tjänstemän inom detaljhandeln, DT-avtalet.
Var finns jobben och när kommer reallönerna att öka igen? Vad tror Unionen om framtiden? – Unionen presenterar konjunkturprognos28.4.2023 11:01:27 CEST | Pressmeddelande
Onsdag 10 maj kl. 08.30 - 09.00 är det dags att se in i framtiden när Unionens chefsekonom Tobias Brännemo presenterar Unionens konjunkturprognos för press och särskilt inbjudna. Presentationen sker via Teams.
Hundratusentals behöver vidareutbildning - men att hitta rätt utbildning är svårt25.4.2023 10:00:00 CEST | Pressmeddelande
Hundratusentals privatanställda tjänstemän anser att de behöver vidareutbildning de närmaste 3 åren, men närmare hälften som letar utbildning hittar inte någon som passar deras behov. Det visar Kompetensbarometern, Unionens årliga undersökning om kompetensutveckling.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum