FN:s World Food Programme (WFP)FN:s World Food Programme (WFP)FN:s World Food Programme (WFP)FN:s World Food Programme (WFP)

Faces of Hunger and Conflict – 17 december

Dela

FN-förbundet, FN:s World Food Programme (WFP), Stockholm International Peace Research Institute och Utrikesdepartementet bjuder in till utställningen Faces of Hunger and Conflict, den 17:e december på Fotografiska i Stockholm.

Foto: WFP/ Reem Nada
Foto: WFP/ Reem Nada

Där det finns konflikt, finns det hunger. Där det finns hunger, finns konflikt. Trots enorma framsteg i avskaffandet av hunger under det senaste decenniet, har hungern återigen börjat stiga. Idag lider 821 miljoner människor av hunger i världen, 60% av dem bor i konfliktområden. Det motsvarar 493 miljoner människor som lider av hunger orsakad av människor, hunger som hade gått att undvika. 

I maj 2018 antog ett enat FN:s säkerhetsråd resolutionen #2417 som erkänner kopplingen mellan konflikt och hunger. Resolutionen fördömer användandet av svält som ett vapen i krig och möjliggör användandet av sanktioner emot de som är skyldiga till att ha hindrat humanitär assistans till civila. 

Sverige var en drivande kraft bakom antagandet av resolution #2417. Sverige är också en av WFP:s viktigaste partners och det svenska stödet är avgörande för WFP:s möjlighet till att arbeta på frontlinjerna i länder med konflikt eller i länder som tagit emot många flyktingar. 

Människorna som porträtteras i utställningen Faces of Hunger and Conflict ser på oss från gränslandet mellan hunger och konflikt. Det är en av de värsta platserna att vara på, de är hungerns och konflikternas ofrivilliga offer. Delta den 17:e december i Stockholm. Hjälp oss stärka rösten för de 821 miljoner människor som lider av hunger i världen idag. Läs mer och spara eventet i din kalender här.

Innan utställningen öppnar för allmänheten påbörjas dagen med ett panelsamtal. För att delta vid panelsamtalet krävs registrering via denna länk. Panelsamtalet pågår mellan 10:30-12:00, insläpp sker från 09:30.

Deltagare i panelen:

Eva Svedling 
Statssekreterare hos Isabella Lövin, minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat, Utrikesdepartementet

Dan Smith 
Direktör, Stockholm International Peace Research Institute 

Petra Hallebrant 
Generalsekreterare, FN-förbundet 

Arif Husain 
Chefsekonom, FN:s World Food Programme

Till media:

Det kommer finnas möjlighet till intervjuer under dagen. Vid intervjuförfrågningar och för mer information om utställningen kontakta:

Anne Poulsen, direktör, WFP:s nordiska kontor, anne.poulsen@wfp.org, +4540-503993
Jonathan Eng, svensk kommunikatör, WFP:s nordiska kontor, jonathan.eng@wfp.org, 072-2010046

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: WFP/ Reem Nada
Foto: WFP/ Reem Nada
Ladda ned bild

Länkar

Om

FN:s World Food Programme (WFP)
FN:s World Food Programme (WFP)http://sv.wfp.org/

Utställningen arrangeras av FN-förbundet, FN:s World Food Programme, Stockholms internationella fredsforskningsinstitut, Svenska utrikesdepartementet.

Följ FN:s World Food Programme (WFP)

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från FN:s World Food Programme (WFP)

Livsmedelspriserna fortsätter att öka i länder med konflikt - borde utlösa ”chock och ilska”16.10.2018 07:01Pressmeddelande

KÖPENHAMN– Ny forskning från FN:s World Food Programme som släpps i samband med världslivsmedelsdagen visar att livsmedel blir allt mindre prisvärda i länder som är utsatta för konflikt eller politisk instabilitet. I ytterligare ett dussintal länder fortsätter de ihärdigt höga livsmedelspriserna att göra det omöjligt för miljontals människor att få tillgång till en näringsrik måltid.

Mediematerial för årsdagen av den rohingyska flyktingkrisen23.8.2018 08:48Pressmeddelande

Köpenhamn – Det var den 25 augusti för ett år sedan som den stora strömmen av hundratusentals rohingyska flyktingar började lämna Myanmar. Det finns nu nästan en miljon rohingyer som bor i flyktingläger runt Cox’s Bazar i Bangladesh – den största samlingen av flyktingar i världen. De är helt beroende av humanitära organisationer, inklusive FN:s World Food Programme (WFP), Bangladeshs regering och av det bangladeshiska folket.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum