Fackförbundet ST

Fackliga rättigheter för lokalanställd ambassadpersonal

Dela
Fackförbundet ST och Regeringskansliet har träffat en överenskommelse som ger lokalanställd ambassadpersonal möjlighet att arbeta fackligt. Det ger också förtroendevalda lokalanställda möjlighet att företräda personal på andra ambassader. ST har länge drivit arbetet för att lokalt anställda på svenska ambassader ska få fackliga rättigheter, och ser överenskommelsen som en stor framgång.
 - Vi på ST har kämpat under många år för att arbetsgivaren Regeringskansliet ska erkänna att även de lokalt anställda ska ha fackliga rättigheter, och att vi som fackligt förtroendevalda ska kunna företräda alla våra medlemmar på Utlandsmyndigheterna. Att vi nu kommit överens är mycket glädjande för alla våra lokalanställda medlemmar på svenska beskickningar, säger Melanie Hedlund Bjersten, tills nyligen ordförande för ST inom Regeringskansliet.
 

Alla svenska beskickningar i utlandet hör till myndigheten Regeringskansliet. För den utsända personalen gäller svenska arbetsrättsliga regler fullt ut, men de lokalt anställda (som kan vara både svenska och utländska medborgare) har tidigare hamnat mellan stolarna arbetsrättsligt eftersom de är verksamma och anställda i länder där svensk arbetsrätt inte gäller. Detta har bland annat inneburit att de inte har rätt till fackligt arbete på arbetstid. Deras oklara arbetsrättsliga ställning fick stor uppmärksamhet bland annat i samband med att Sverige tvingades evakuera ambassaderna i Afghanistan och Ukraina, och det fanns ingen formell möjlighet för STs förtroendevalda att företräda dem. Under evakueringen av ambassaden i Kabul fick Regeringskansliet omfattande kritik för att det inledningsvis inte fanns någon plan för att hjälpa de lokalt anställda på ambassaden.

STs förtroendevalda ute på ambassaderna i världen kommer nu ha möjlighet att arbeta fackligt, både på sina egna arbetsplatser men också att utreda frågor och stötta medlemmar på andra ambassader. Parterna har dock inte enats om huruvida facket har möjlighet att driva tvister för lokalanställdas räkning.

 - Överenskommelsen är en bra grund för vår framtida samverkan med arbetsgivaren, som nu möter många av de önskemål vi haft. Det gör det möjligt för våra förtroendevalda att ha en dialog med arbetsgivaren och genomgå fackliga utbildningar, det har vi arbetat för länge. säger Melanie Hedlund Bjersten.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Fackförbundet ST
Fackförbundet ST
Sturegatan 15
Box 5308 102 47 Stockholm

0771-555 444https://st.org/

ST är det största fackförbundet inom statlig verksamhet med över 95000 medlemmar som arbetar inom statliga myndigheter och verk, bolag med statligt uppdrag, universitet, högskolor och statligt finansierade stiftelser. ST är fackförbundet för alla som valt att arbeta på statens och medborgarnas uppdrag. Vårt motto är "En arbetsplats - en fackförening". Alla är välkomna som medlemmar, oberoende av utbildning, befattning och arbetsuppgifter. Det ger inflytande, styrka och ökar gemenskapen.

Följ Fackförbundet ST

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Fackförbundet ST

Överenskommelse klar om avtal inom spårtrafiken15.5.2023 10:44:37 CEST | Pressmeddelande

Efter långa förhandlingar har arbetsgivarna och ST nått en överenskommelse om nytt avtal för anställda i spårtrafiken. På måndagsmorgonen godkände parterna den hemställan som medlarna skickat. Avtalet innebär ett tvåårigt avtal med en löneökning på sammanlagt 7,4 procent med individgaranti under avtalsperioden, varav 0,2 procent till flexpension, samt förbättrade regler kring schemaändringar och en gemensam arbetsgrupp som ska se över ensamarbete och andra arbetsmiljöfrågor.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum