Sveriges Allmännytta

Familjebostäder i Göteborg är en av vinnarna av 2022 års bästa klimatinitiativ i allmännyttan

Dela

Familjebostäder i Göteborg vinner utmärkelsen bästa klimatinitiativ i kategorin ”Klimatsmart boende”. Detta för att de med stort engagemang skapat klimatsmarta lösningar med avstamp i kreativitet och interna idéer. Deras projekt ”Bästa klimatidén” involverar hela organisationen i omställningen.

Vinnaren Familjebostäder representerades av Mattias Pettersson, Senir Jalovicic, Ellen Johnsson, Katarina Palm och Helene Persson
Vinnaren Familjebostäder representerades av Mattias Pettersson, Senir Jalovicic, Ellen Johnsson, Katarina Palm och Helene Persson

Med tävlingen ”Bästa klimatinitiativen 2022” vill Sveriges Allmännytta lyfta fram framgångsrika exempel på hur bostadsbolag kan bidra till en miljömässigt mer hållbar utveckling.

Familjebostäder i Göteborg vann kategorin "Klimatsmart boende" för att de med stort engagemang skapat klimatsmarta lösningar med avstamp i kreativitet och interna idéer. I deras interna tävling ”Bästa klimatidén” får medarbetare komma med idéer som sedan förankras och beslutas om i delar av ledningsgruppen som utgör jury.

– Det är roligt att se hur allmännyttan skapar engagemang och involverar hela organisationen i klimatarbetet. Vinnaren får dessutom möjlighet att åka på kicken som pris, vilket känns extra tillfredsställande, säger Oliver Berger, projektledare Klimatsmart boende på Sveriges Allmännytta.

– Inspirerande att se hur ett stort bolag lyckats jobba med ”morötter” för att involvera alla i omställningen till ett klimatsmart boende. De som till vardags finns i bostadsområdena sitter ju på så mycket kunskap om hur det funkar och vad som behövs. En spännande utveckling vore om man på något sätt lyckas utveckla konceptet så att även hyresgäster kan komma med förslag, säger Jennie Wiederholm, jurymedlem och utredare energi och miljö på Hyresgästföreningen.

– Att få vinna pris för hur vi systematiskt arbetar med att fånga upp klimatsmarta idéer i bolaget tycker vi är fantastiskt roligt. Vår interna tävling bygger stolthet genom att uppmärksamma bolagets förebilder och skapar med enkla medel en kanal för att tillvarata medarbetarnas engagemang för att minska vår klimatpåverkan. Det bästa av allt är såklart idégenereringen och när de vinnande bidragen genomförs, säger Karin Hagberg, Hållbarhetsansvarig Familjebostäder i Göteborg

Totalt har tre allmännyttiga bolag belönats i olika kategorier för sitt klimatarbete och därmed tagit viktiga steg mot en mer klimatsmart allmännytta. Förutom Familjebostäder i Göteborg utsågs följande vinnare i två andra kategorier.

• Effekttoppar och förnybar energi: Kopparstaden i Falun
• Klimatkrav på leverantörer: Skelleftebostäder AB (Skebo)

Klimatinitiativet är ett upprop initierat av Sveriges Allmännytta för att minska utsläppen av växthusgaser. Målet är att de allmännyttiga bostadsföretagen ska vara fossilfria senast år 2030 och att energianvändningen ska minska med 30 procent. Idag deltar 192 medlemsföretag som tillsammans har mer än 800 000 lägenheter.

Mer om Klimatinitiativet och tävlingen

Läs mer om tävlingen ”Bästa klimatinitiativen 2022” här.

Läs mer om Klimatinitiativet.

För mer information, kontakta:

Oliver Berger, projektledare klimatsmart boende, Sveriges Allmännytta,
oliver.berger@sverigesallmannytta.se, 073–068 93 61

Karin Hagberg, hållbarhetsansvarig Familjebostäder i Göteborg, 0704-93 48 37, Karin.hagberg@familjebostader.se

Frida Hansson, tävlingsansvarig, Sveriges Allmännytta, 070-029 34 82, frida.hansson@sverigesallmannytta

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Vinnaren Familjebostäder representerades av Mattias Pettersson, Senir Jalovicic, Ellen Johnsson, Katarina Palm och Helene Persson
Vinnaren Familjebostäder representerades av Mattias Pettersson, Senir Jalovicic, Ellen Johnsson, Katarina Palm och Helene Persson
Ladda ned bild

Om

Sveriges Allmännytta
Sveriges Allmännytta
Hornsgatan 15
118 46 Stockholm

08-406 55 00http://www.sverigesallmannytta.se

Sveriges Allmännytta är bransch- och intresseorganisation för över 300 allmännyttiga kommunala och privata bostadsföretag över hela Sverige. Vi bistår våra medlemmar så att de kan vara långsiktiga och konkurrenskraftiga aktörer på bostadsmarknaden. På så sätt bidrar vi gemensamt till en hållbar utveckling: ekonomiskt, miljömässigt och socialt.

Följ Sveriges Allmännytta

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges Allmännytta

Pressinbjudan: Sociala kontrakt – en väg till egen bostad webbinarium 9 december 202229.11.2022 08:21:45 CET | Pressinbjudan

Allmännyttan ska ta ett omfattande bostadssocialt ansvar. Men hur fungerar det i praktiken? Är kraven på nya hyresgäster rimliga och i vilken omfattning arbetar allmännyttan med förturer och sociala kontrakt? Det är några av de frågor som Sveriges Allmännyttas marknadsrapport försöker besvara. Den presenteras vid ett webbinarium den 9 december klockan 08.30. Media är varmt välkomna.

Marknadsrapport: Hyresutvecklingen måste hålla jämna steg med fastighetsägarnas kostnadsutveckling24.11.2022 08:30:00 CET | Pressmeddelande

2022 års hyresjusteringar hamnade på en betydligt lägre nivå än inflationen. Den kommer år 2022 att landa på cirka 7,77 procent, enligt Riksbanken, medan 2022 års hyresjustering blev 1,74 procent. Det innebär en real hyresjustering nedåt med 6,03 procent. Därmed fortsatte de negativa reala hyresjusteringarna. Under den senaste femårsperioden har hyresutvecklingen mattats av i förhållande både till den allmänna prisutvecklingen och till byggkostnadsindex för flerbostadshus. Det visar Sveriges Allmännyttas marknadsrapport om hyresutvecklingen som presenteras idag.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum