Familjebostäder

Familjebostäder växlar upp med förnybar energi

Dela

Familjebostäder har halverat sitt klimatavtryck de senaste åren. Vi växlar nu upp satsningen på förnybar energi och effektiv energianvändning för att bidra till ett klimatneutralt Stockholm.

Familjebostäder arbetar aktivt för att minska påverkan på klimat och miljö. Vi bidrar till Stockholms stads klimatplan där stadens verksamheter ska vara fossilfria 2030. Lägre klimatutsläpp och minskad energianvändning har halverat vårt klimatavtryck sedan 2007. Fram till 2023 strävar vi efter att minska klimatutsläppen med ytterligare 10 procent. Det gör vi genom att:

  • Producera mer förnybar energi med exempelvis solceller. Fram till 2023 utökar vi solcellsytan på våra tak till 9 000 kvadratmeter, en ökning med femtio procent. Vi testar också batterilösningar för att använda så mycket som möjligt av den energi vi producerar direkt i våra fastigheter.
  • Se till att våra fastigheter är energieffektiva genom planerat underhåll och driftåtgärder.
  • Ställa krav på klimateffektiva entreprenader vid upphandling
  • Undersöka möjligheter att investera i vindkraft och öka produktionen av förnybar energi.

 – Vi fortsätter satsa på energieffektiva fastigheter och öka vår förnybara energiproduktion. Det är vårt bidrag till ett klimatneutralt Stockholm år 2030. För att nå våra ambitiösa mål behöver vi också titta på nya metoder för förnybar energi. Där kan investering i vindkraft vara en bra lösning, säger miljöchef Helena Ulfsparre.

Minskar klimatavtryck från byggproduktion

Att bygga nya bostäder påverkar klimatet i större omfattning än att förvalta samma bostäder under femtio år. Därför tar Familjebostäder nya steg för att minska klimatpåverkan även från vår byggproduktion.

Klimatberäkningar för byggmaterial

Med klimatberäkningar kan vi minska utsläppen och bygga hållbara hem för dagens och framtidens Stockholmare.

 – Vi beräknar hur stor klimatpåverkan olika byggmaterial har när vi bygger. Då ser vi också hur vi kan minska utsläppen. Målet är att halvera klimatavtrycket i vår nyproduktion till år 2030, säger Helena Ulfsparre.

Minskat byggavfall

Familjebostäder ställer krav på våra byggentreprenörer att förebygga och hantera byggavfall i våra byggprojekt.

 – Genom att minska mängden byggavfall och återanvända avfallet som ändå uppstår kan vi minska vår klimatpåverkan. Vi har nyss lämnat vidare 120 ton tegel för återbruk i ett projekt, säger Helena Ulfsparre.

Enkelt att bo utan bil

Vi vill göra det enkelt för våra hyresgäster att bo hos oss utan bil. Idag erbjuder vi bilpooler i Farsta strand, Rågsved och på Årstastråket. Ytterligare bilpooler är på gång i flera nyproduktionsprojekt och vårt Stockholmshus i Farsta Strand blir först ut med cykelpool.


Om Allmännyttans klimatinitiativ: Familjebostäder är med i Allmännyttans klimatinitiativ. Det är ett gemensamt initiativ inom allmännyttan med syfte att minska utsläppen av växthusgaser. Klimatinitiativet har två övergripande mål - en fossilfri allmännytta senast år 2030 och 30 procents lägre energianvändning till 2030 (jämfört med 2007 års resultat).

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Familjebostäder
Familjebostäder
Hammarby Fabriksväg 67, Box 92100,
120 07 Stockholm

https://www.familjebostader.com/
Familjebostäder har jobbat för allas rätt till ett tryggt hem sedan 1936. Vi äger och förvaltar över 20 000 hyresrätter i Stockholm. Just nu bygger vi mer än på 40 år. Vi tar klivet in i framtiden med bostäder som är energisnåla och uppkopplade. Vi förbättrar möjligheterna att leva utan bil – med bilpooler och bra service för cyklar. Vi lägger mer tid på utemiljöer, portar och källare för att det ska vara tryggt överallt. Vi bygger inte bara hus. Vi bygger hem – för dagens och morgondagens stockholmare.

Följ Familjebostäder

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Familjebostäder

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum