Brynild AS

Familjeföretaget Brynild levererade ett stabilt resultat under jubileumsåret 2020 och blir nu ny ägare till Troll-Gott Konfektyr  

Dela

Under 2020 levererade Brynild en omsättningstillväxt på 38 miljoner NOK (5%) till 807 miljoner NOK. Dessutom levererade familjeföretaget ett rörelseresultat på 36 miljoner kronor. Det är 11 miljoner (44%) bättre än 2019.

Under ett år präglat av stor osäkerhet till följd av Coronakrisen lyckades Brynild leverera goda resultat under sitt 125:e år. – Det är ett imponerande lagarbete som ligger bakom det goda resultatet, säger VD för Brynild Anders Brynildsen. "Även om försäljningen ökade i norska och svenska dagligvarubutiker såg vi en dramatisk nedgång i försäljningen av lösviktsnötter och lösviktsgodis till följd av Coronakrisen. Med högre råvarupriser och högre kostnader för smittsäker produktion och transporter var det inte givet att Brynild skulle komma starkare ur den här situationen, fortsätter han.

« Det viktigaste av allt är jobbet som görs i alla led i vår organisation och jag är mycket stolt över vad vårt team har levererat under ett mycket krävande år. Inte minst har det varit viktigt att ha ett extra nära samarbete med våra kunder och samarbetspartners i branschen för att säkerställa säker tillgång på varor till livsmedelsbutikerna i Norge och Sverige"

Står stark i kampen om marknadsandelar 
Under 2020 tog vi marknadsandelar från konkurrenterna inom godis och hygien i Norge och mot slutet av året tog Brynild över positionen som marknadsledande inom sockerkonfektyr. Utanför Norge levererades också en solid tillväxt på nötter och pastiller. Utomlands står nu för 16 procent av Brynilds totala omsättning, med Sverige som vår andra hemmamarknad.    

Efter att ha levererat 50% tillväxt inom sockerkonfektyr under de senaste 4 åren går fabriken i Fredrikstad för närvarande på sin fulla kapacitet. Det var därför naturligt att det långsiktiga samarbetet mellan Brynild och Troll-Gott utökades genom att Brynild köpte sockerkonfektyrsspecialisten och familjeföretaget i Årjäng. Brynild kommer inte bara att öka sin totala kapacitet genom köpet, vi förstärker även vår närvaro i Sverige med egen produktion.  

Anders Brynildsen säger: "Jag är övertygad om att detta är en bra lösning. Familjeföretaget Troll-Gott har många av samma värderingar som Brynild, och när syskonparet Dan och Regina Andersson ville ha en ny ägare är jag glad att de valde Brynild som de tror kommer att ta bäst hand om det nästan 50-åriga företag de tog över efter sin pappa och säkerställa fortsatt trygga arbetsplatser i Årjäng.   

Vill växa vidare  
Totalt sett fortsatte försäljningsintäkterna att öka under första kvartalet 2021, enligt Brynilds VD. " Vi följer tillväxtplanen, men med tanke på det undantagstillstånd som har varit under det senaste ett och ett halvt året måste vi justera planen löpande. Vi är bra på träffsäkra lanseringar och gör produkter som smakar gott och ser bra ut. Det är framgångsformeln när man jobbar med nötter och godis,” avslutar han.  

Kontakter

Anders Brynildsen
tel:+47 913 96 925
anders.brynildsen@brynild.no

Bilder

Om

Brynild AS
Brynild AS
Postboks 34
1615 Fredrikstad Norge

http://www.brynildgruppen.no

Om Brynild: Ett norskt familjeföretag med ledande positioner inom godis och snacks. Brynild äger varumärkena Den Lille Nøttefabrikken, St. Michael, Dent, Brynild och Minde Choklad, förutom att sälja varumärket Nivea i Norge. Företaget fyller 126 år i år och ägs fortfarande till 100% av familjen Brynildsen, med femte generationen, Anders Brynildsen, i rollen som VD. Företaget har cirka 190 anställda och omsätter mer än MNOK 800. Fabriken i Fredrikstad är den enda i Norden där nötter, choklad och konfektyr produceras under samma tak.  
 
Om Troll-Gott: En svensk familjeägd godisfabrik med närmare 50 års historia i Årjäng. Företaget producerar klassiker som Dundersalt, Kryptoniter, Draculadrops och ett stort antal produkter i lösvikt för den nordiska marknaden. Troll-Gott omsatte 40 MSEK under 2020 och har 28 anställda.  

Följ Brynild AS

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.