Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

Får man ta hunden med sig till himlen?

Dela
Får man ta hunden med sig till himlen? Tja, i alla fall till kyrkan. Åtminstone på Midsommardagen.
Får man ta hunden med sig till himlen? Tja, i alla fall till kyrkan. Åtminstone på Midsommardagen.

Får man ta hunden med sig till himlen? Tja, i alla fall till kyrkan. Åtminstone på Midsommardagen. Temat för bibeltexterna är då ”Skapelsen”, och i Västerås domkyrka (eller, rättare sagt, strax utanför domkyrkan i skuggan av KATTedralen) anordnas en gudstjänst med särskilt fokus på våra husdjur.

- Inom kristendomen är det framförallt helgonet Fransiscus som uppmärksammar djuren, och kallar dem bror och syster, berättar Markus Holmberg, präst i Västerås domkyrka.

Skapelsegudstjänsten på Midsommardagen har nu hunnit bli en uppskattad tradition, och precis som tidigare år samlas hussar och mattar utanför södra porten, sjunger ur psalmboken om skapelsen och ber för alla djur - inte bara de egna utan också alla djur som far illa runt om i världen. Prästen välsignar gärna varje husdjur individuellt.

- Själv är jag stolt husse till en katt av rasen Helig Birma – den lär ha fått sin vita tassar och blå ögon då den försvarade ett tempel mot angripare, berättar Holmberg.

Skapelsegudstjänsten leds av Markus Holmberg, och katten Cedric kommer givetvis att vara med!


Dag/tid: Midsommardagen 23 juni kl 15
Plats: Utanför Västerås domkyrka
Husdjur välkomna!
Gudstjänsten ställs in vid hundväder.

För mer information: Markus Holmberg, domkyrkokaplan Västerås domkyrka, 021-81 46 46, markus.holmberg@svenskakyrkan.se

Nyckelord

Bilder

Får man ta hunden med sig till himlen? Tja, i alla fall till kyrkan. Åtminstone på Midsommardagen.
Får man ta hunden med sig till himlen? Tja, i alla fall till kyrkan. Åtminstone på Midsommardagen.
Ladda ned bild

Om

Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat
Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat
Box 5
721 03 Västerås

https://www.svenskakyrkan.se/vasteras

Svenska kyrkan Västerås möter människor i vardag och högtid, i glädje såväl som sorg. Verksamheten är öppen för alla, oavsett tro eller tvivel. 
Det finns mötesplatser för alla åldrar och för många olika intressen, allt från öppen förskola och ungdomsgrupper till samtalsgrupper och körverksamhet. 
Kyrkan är också en naturlig del av vardagen i till exempel skolor och på sjukhuset. Fler än 60 procent, nästan 90 000, av alla västeråsare tillhör Svenska kyrkan, vilket gör kyrkan till den i särklass största folkrörelsen i Västerås. Här finns 29 kyrkor och 23 begravningsplatser.

Följ Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

Svenska kyrkan Västerås byter plattform för pressmeddelanden29.11.2018 11:54Pressmeddelande

Nu byter Svenska kyrkan Västerås/Västerås pastorat presstjänst och från Mynewsdesk till TT. Både nya och tidigare pressmeddelanden går från och med nu att hitta hos vår nya leverantör. För att registrera dig som följare i den nya plattformen, se: https://via.tt.se/abonnera Pressmeddelanden från Svenska kyrkan Västerås berör stora som små händelser inom områden som religion, kultur och socialt arbete.

Braskväll - Om psykisk ohälsa hos äldre29.10.2018 08:32Pressmeddelande

Onsdag den 31 oktober kl 18 tänds brasan i Martasalen, Tomasgården. Det blir en samtalskväll om psykisk ohälsa hos seniorer. Fyra gäster från olika föreningar kommer att vara på plats för att prata om psykisk ohälsa och var hjälp finns att få. De representerade föreningar är: ReagerA, (h)järnkoll, NSPH och föreningen Balans. Under kvällen kommer Anders Caringer och Bo Senter att underhålla med tänkvärd musik. Kvällens värd är präst Gunnar Kärrbom. Även diakon Sofie Möllberg kommer att finnas på plats. Fri entré! Martasalen öppnas från kl 17.30 och det finns fika att köpa (30 kr för kaffe och smörgås). För mer information, kontakta: Gunnar Kärrbom, 021-40 41 25, e-post Gunnar.Karrbom@svenskakyrkan.se. Adress: Tomasgården, Cedergatan 1, 723 41 Västerås.

Eric Ericson 100 år22.10.2018 09:17Pressmeddelande

Exakt på 100-årsdagen av Eric Ericsons födelse ger två av hans världsberömda körensembler, Radiokören och Eric Ericsons kammarkör, en hyllningskonsert till körnestorn i Västerås domkyrka. Eric Ericson är en av få svenska musikprofiler som med självklar rätt bar epitetet ”levande legend”. Han var verksam som dirigent i de stora sammanhangen i över 60 år, och kom med sitt konstnärskap att prägla generationer av dirigenter och sångare. 1945 startade han Kammarkören, och som kormästare vid Sveriges Radio i över tre decennier gjorde han Radiokören till en världsledande ensemble. Samma världsrykte nådde han med anrika Orphei Drängar i Uppsala. Sin egen kammarkör vårdade han hela tiden ömt, och efter pensionering 1983 tog kören hans namn - Eric Ericsons Kammarkör. Under sin långa gärning som professor i kördirigering vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm formade han årskull efter årskull av dirigenter som i sin tur startade egna kammarkörer runt om i Sverige och över hela världen. Hans inte

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum