"Farhågan är att människor fjättras till hemmet” - DHR kommenterar LSS-utredningen
En allt mer detaljstyrd assistans och en ökad bundenhet till hemmet kan bli följden om LSS-utredningens förslag blir verklighet. Vi måste sätta stopp för nedmonteringen av en av Sveriges största frihetsreformer, säger Åsa Strahlemo, förbundsordförande för DHR.

Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) var den största reformen som Sverige genomfört för människor med omfattande funktionsnedsättning, när den antogs 1994. Sedan dess har den ifrågasatts och utretts ett flertal gånger, senast i ”Översyn av insatser enligt LSS och assistansersättningen (SOU 2018:88)”, vars slutbetänkande nu är på remiss.
- Betänkandet innehåller många förödande förslag som, om de förverkligas, leder till minskad självständighet, minskad frihet och minskad delaktighet för personer i behov av assistans, säger Åsa Strahlemo.
Hon menar att ett av de mest bekymmersamma förslagen är en ny insats benämnd personlig service och boendestöd. Den ska kunna ges till personer som har behov av stöd i vardagen och kan till exempel innebära praktisk hjälp i hemmet, ledsagning eller stöd vid föräldraskap.
- Personlig service och boendestöd kan låta bra, men insatsen är inte jämförbar med personlig assistans. Vi fruktar att den kan komma att ses som ett billigare alternativ till just personlig assistans och att det kan leda till att individens frihet och självständighet minskar. När utredningen också föreslår att personer inte ska ha rätt till mer än en assistent samtidigt, om behoven går att lösa genom hjälpmedel eller bostadsanpassning, tycker vi oss se en oroväckande trend; neddragningar av personlig assistans som fjättrar människor till bostaden, säger Åsa Strahlemo.
Objektifiering av människor
I dag är behovsbedömningen vid ansökan om personlig assistans uppdelad i så kallade ”grundläggande behov” och ”andra personliga behov”. Men att dela in människors behov på det här sättet anser DHR är oacceptabelt.
- Behoven skiljer sig naturligtvis åt mellan olika individer, precis som för personer utan funktionsnedsättning. Kravet på att människor ska rangordna sina behov på det här sättet innebär en objektifiering av personer som har rätt till assistans. Det är något som människor utan funktionsnedsättning aldrig behöver göra, säger Åsa Strahlemo.
Hon hävdar att ett exempel på den här avhumaniseringen är ett avgörande i Högsta förvaltningsdomstolen. Där fastslogs att hjälp med sminkning inte ingår i det grundläggande behovet ”personlig hygien”.
- Men hur många människor sminkar sig inte varje dag eller stajlar håret, som en självklar och återkommande del av morgonrutinerna? Att nekas hjälp med detta betyder att du inte kan leva som andra, säger Åsa Strahlemo.
DHR anser att det i dag saknas utrymme för flexibilitet i bedömningen av assistansbehoven, vilket inte alls stämmer överens med syftet med den personliga assistansen.
- Försäkringskassan och kommunerna måste sluta att hacka upp tiden för assistans i minuter och sekunder, och istället se individens assistansbehov i sin helhet per dygn. När assistansen blir allt mer detaljstyrd fungerar den inte så som den var tänkt, säger Åsa Strahlemo.
För fler kommentarer, var god kontakta: Åsa Strahlemo, förbundsordförande, DHR – Delaktighet, Handlingskraft, Rörelsefrihet, telefon 070 – 50 88 029, asa.strahlemo@dhr.se
För mer information om DHR:s remissvar, var god kontakta: Eugenia Rudenberg, jurist och handläggare, DHR, telefon 070-108 84 42, eugenia.rudenberg@dhr.se
Kontakter
Catharina BergstenPressekreterare
Tel:070-194 32 38catharina.bergsten@dhr.seÅsa StrahlemoFörbundsordförande
Tel:070-50 88 029asa.strahlemo@dhr.seBilder
Om

Storforsplan 44
123 21 Farsta
08-685 80 00https://dhr.se/
DHR är en idéburen demokratisk organisation av och för personer med nedsatt rörelseförmåga, som arbetar för att förverkliga principen om alla människors lika värde. Genom att skapa opinion och påverka de politiska besluten arbetar vi för ett öppet Sverige, där personer med nedsatt rörelseförmåga inte blir utestängda utan fullt jämlika, jämställda och delaktiga i samhället. En av utgångspunkterna i vårt arbete är FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning.
Följ DHR, Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från DHR, Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet
Kroppens effekt på livet är en myt - nytt avsnitt av podden "Hur tänkte ni nu?"18.2.2021 14:38:31 CET | Pressmeddelande
Annika Ödling, kurator och Lyckselebo, är supernöjd för att hon överlevde en olycka. För Karro finns det inget hon vare sig kan sörja eller sakna, medan Janna aldrig har behövt reflektera över frågan om varför hon kan gå.
Så kan sjukersättningen förbättras15.2.2021 08:27:03 CET | Pressmeddelande
Enhetliga riktlinjer till myndigheterna vid utredning av arbetsförmåga skulle innebära att färre människor faller mellan stolarna och hamnar i fattigdom. DHR föreslår flera åtgärder för att förbättra sjuk- och aktivitetsersättningen.
DHR positivt till att hanteringen av bilstödet ses över4.2.2021 15:47:40 CET | Pressmeddelande
DHR har länge jobbat för ett bättre bilstöd, så att människor med funktionsnedsättning ska få större frihet, oberoende och ökade möjligheter att delta i samhällslivet. I den allmänna debatten och i ett remissvar hösten 2019 har förbundet uppmärksammat flera problem som regeringen nu vill utreda.
”Helhetssynen saknas” - DHR kommenterar utredningen Hållbar socialtjänst2.2.2021 10:49:11 CET | Pressmeddelande
DHR har lämnat synpunkter på utredningen Hållbar socialtjänst – En ny socialtjänstlag SOU 2020:47. Förbundet anser att utredningen presenterar flera positiva förslag, men som helhet kommer de inte innebära någon avgörande skillnad för personer med funktionsnedsättning.
Jaha, är det så jag ser ut? Nytt avsnitt av podden ”Hur tänkte ni nu?”28.1.2021 09:57:37 CET | Pressmeddelande
Den egna självbilden och bilden andra har av mig – den skiljer sig åt. Och det kan bli en kollision att möta sig själv utifrån. Det händer alla, men i synnerhet om du också har en normbrytande funktionalitet.
Bygg vårt transportsystem rätt från början28.1.2021 09:42:40 CET | Pressmeddelande
När nya stora investeringar genomförs måste det göras så att de fungerar för hela befolkningen. Förslaget till plan för kommande investeringar inom transportsystemet saknar skrivningar om både universell utformning och FN-konventionen för personer med funktionsnedsättning. "Vi förutsätter att det justeras", säger Åsa Strahlemo, förbundsordförande för DHR.
DHR Västra Götaland protesterar mot höjda kostnader för sjukresor25.1.2021 09:35:41 CET | Pressmeddelande
Den 13 januari förslog Hälso- och sjukvårdsstyrelsen i Västra Götalandsregionen en höjning av både egenavgifter och högkostnadsskydd för sjukresor. Nu protesterar DHR Västra Götaland, som anser att förslaget är provokativt och diskriminerande.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum