Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser

Färre anställda i svenska multinationella företag under 2020

Dela

Antalet anställda i svenska multinationella företag minskade under pandemiåret 2020. Största minskningen skedde inom tjänstesektorn.

Markus Lindvert, analytiker på Tillväxtanalys
Markus Lindvert, analytiker på Tillväxtanalys

Under 2020 var drygt 2,1 miljoner anställda i svenskägda multinationella företag. Det är en nedgång med 2,5 procent jämfört med 2019. Cirka 680 000 var anställda i Sverige vilket är en minskning med 1,6 procent jämfört med året innan.

– De största minskningarna sker inom tjänstesektorn med totalt 3,7 procent. Troligtvis är det effekterna av pandemin som syns i statistiken, säger Markus Lindvert, analytiker på Tillväxtanalys.

Antalet anställda inom tjänstesektorn minskade relativt mycket både i Sverige och utomlands. Inom tillverkningsindustrin ökade däremot antalet anställda i Sverige.

– Det är för tidigt att säga om ökningen är en tillfällig effekt av pandemin och hur svensk ekonomi kommer att påverkas på sikt, fortsätter Markus Lindvert.    

Av de större ekonomierna där svenska multinationella företag är etablerade är minskningen i antalet anställda och antal koncerner särskilt stor i Storbritannien.

– Den negativa utvecklingen i Storbritannien sticker ut och blir intressant att följa, avslutar Markus Lindvert, analytiker på Tillväxtanalys.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Markus Lindvert, analytiker på Tillväxtanalys
Markus Lindvert, analytiker på Tillväxtanalys
Ladda ned bild

Länkar

Om

Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser
Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser
Studentplan 3
831 40 Östersund

010-447 44 00https://www.tillvaxtanalys.se/

Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser, Tillväxtanalys, är en myndighet under Näringsdepartementet. Vårt uppdrag är att analysera och utvärdera svensk tillväxt- och näringspolitik. Genom vår kunskap bidrar vi till att effektivisera, ompröva och utveckla tillväxtpolitiken samt genomförandet av Agenda 2030. Myndigheten som leds av generaldirektör Sverker Härd har sitt huvudkontor i Östersund. Vi har även ett kontor i Stockholm.

Följ Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser

Ny rapport analyserar EU:s införande av klimattullar2.2.2023 07:00:00 CET | Pressmeddelande

EU är först med att införa klimattullar på import av varor. Detta för att förhindra så kallat koldioxidläckage; något som uppstår när industrier väljer att flytta till länder med lägre utsläppskrav. I en ny rapport från Tillväxtanalys diskuteras om koldioxidläckage har ökat i världen och om klimattullar är rätt väg att gå för att hantera problemet. Rapporten presenteras på ett seminarium i Stockholm idag, torsdagen den 2 februari.

VC- investeringar i svenska portföljbolag ökar fortsatt kraftigt under år 202124.1.2023 09:05:00 CET | Pressmeddelande

Sedan toppåret 2008, då nästan 5 miljarder kronor riskkapital investerades i svenska portföljbolag, har trenden i investeringsvolymerna i Venture Capital (VC) varit negativ och var som lägst under 2015. Sedan dess har vi haft en positiv trend i investeringsvolymerna. – Vi ser samma positiva tendenser under år 2021 med fortsatt kraftiga ökningar i investeringsvolymerna. Den totala VC-volymen ökade från 6,2 miljarder (2020) till 9,3 miljarder (2021), säger Torbjörn Danell, analytiker, Tillväxtanalys. Det har skett ett tydligt positivt trendbrott i investeringsvolymerna inom miljöteknik (Cleantech) under år 2021. Sedan toppåret 2008 med en investeringsvolym på 700 mkr har de årliga miljöteknikinvesteringarna varit på en låg nivå fram till år 2020. Under år 2021 ökade investeringsvolymen till totalt 1 016 mkr, vilket innebär en ökning på 884 mkr från föregående år. Investeringsnivån är nu för första gången klart högre än toppåren 2008 och 2009. Vid sidan om fortsatt ökade VC-investeringar

Företagsstöd under pandemin – lärdomar inför framtida kriser17.1.2023 08:00:00 CET | Pressmeddelande

De statliga stöden till näringslivet under pandemin påverkade sysselsättningen positivt och bidrog till att antalet konkurser minskade. Men alla branscher gavs inte samma möjligheter att söka och ta del av stödet. Det är några av de slutsatser som sammanfattas i en ny rapport från Tillväxtanalys och som mynnar ut i sju rekommendationer. Rapporten presenteras i samband med ett seminarium som hålls i Stockholm idag, tisdag 17 januari.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum