Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser

Färre anställda i svenska multinationella företag under 2020

Dela

Antalet anställda i svenska multinationella företag minskade under pandemiåret 2020. Största minskningen skedde inom tjänstesektorn.

Markus Lindvert, analytiker på Tillväxtanalys
Markus Lindvert, analytiker på Tillväxtanalys

Under 2020 var drygt 2,1 miljoner anställda i svenskägda multinationella företag. Det är en nedgång med 2,5 procent jämfört med 2019. Cirka 680 000 var anställda i Sverige vilket är en minskning med 1,6 procent jämfört med året innan.

– De största minskningarna sker inom tjänstesektorn med totalt 3,7 procent. Troligtvis är det effekterna av pandemin som syns i statistiken, säger Markus Lindvert, analytiker på Tillväxtanalys.

Antalet anställda inom tjänstesektorn minskade relativt mycket både i Sverige och utomlands. Inom tillverkningsindustrin ökade däremot antalet anställda i Sverige.

– Det är för tidigt att säga om ökningen är en tillfällig effekt av pandemin och hur svensk ekonomi kommer att påverkas på sikt, fortsätter Markus Lindvert.    

Av de större ekonomierna där svenska multinationella företag är etablerade är minskningen i antalet anställda och antal koncerner särskilt stor i Storbritannien.

– Den negativa utvecklingen i Storbritannien sticker ut och blir intressant att följa, avslutar Markus Lindvert, analytiker på Tillväxtanalys.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Markus Lindvert, analytiker på Tillväxtanalys
Markus Lindvert, analytiker på Tillväxtanalys
Ladda ned bild

Länkar

Om

Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser
Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser
Studentplan 3
831 40 Östersund

010-447 44 00https://www.tillvaxtanalys.se/

Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser, Tillväxtanalys, är en myndighet under Näringsdepartementet. Vårt uppdrag är att analysera och utvärdera svensk tillväxt- och näringspolitik. Genom vår kunskap bidrar vi till att effektivisera, ompröva och utveckla tillväxtpolitiken samt genomförandet av Agenda 2030. Myndigheten som leds av generaldirektör Sverker Härd har sitt huvudkontor i Östersund. Vi har även ett kontor i Stockholm.

Följ Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum