Svenska Afghanistankommittén

Färre döda civila i Afghanistan visar att politisk vilja kan minska våldet

Dela

Nya siffror från FN-organet UNAMA visar att antalet dödade och skadade civila i Afghanistan förra året var det lägsta sedan 2013. Men under årets sista kvartal skedde en kraftig upptrappning av våldet, ett trendbrott som sammanfaller med starten av fredsförhandlingar mellan regeringsrepresentanter och talibanerna.

Under 2020 dödades eller skadades 8 820 civila i landet, enligt UNAMA:s årsrapport för 2020 som släpps idag. 3 035 civila dödades, varav 760 barn och 390 kvinnor. Totalt är det en minskning av antalet civila offer med 15 procent jämfört med året innan.

– Det faktum att våldet minskade kraftigt under årets första nio månader visar att kriget i Afghanistan inte är en konflikt utom kontroll. De huvudsakliga parterna, talibanerna och regeringen, har verkligen makt att reducera våldet. Det är mycket långt kvar men med uppriktig politisk vilja, också från omgivande länder och stormakter, kan krigets avslutas, säger Andreas Stefansson, generalsekreterare för Svenska Afghanistankommittén.

– Svenska Afghanistankommitténs kliniker och sjukhus tog förra året emot mer än 1,7 miljoner patientbesök och ansvarade för fler än 100 000 elevers skolgång. Vårt kontaktnät i 17 av landets 34 provinser är mycket stort. När vi samråder med representanter för civilbefolkningen är deras krav tydligt, att det måste bli ett slut på våldet. Men de framhåller också att det inte får ske till priset av att kvinnors rättigheter – mänskliga rättigheter – offras, säger Andreas Stefansson.

Att antalet civila offer minskat har främst två orsaker: att väpnade grupper utfört färre storskaliga attacker, och att utländska trupper i princip inte har utfört några luftangrepp sedan USA slöt ett avtal med talibanerna i februari.

Men Afghanistan är fortfarande ett av världen farligaste länder för civila. Antalet kvinnor som dödades förra året var det högsta sedan 2009 då UNAMA:s systematiska dokumentation av civila offer började.

Journalister och aktivister dödade

Antalet dödliga attacker på journalister och människorättsaktivister har också ökat kraftigt. Sedan fredsförhandlingarna inleddes har fem aktivister och sex mediearbetare mördats i Afghanistan. Majoriteten har skjutits ihjäl och i de flesta fallen har ingen grupp tagit på sig ansvaret för dåden.

– Morden på journalister och människorättsaktivister är ett direkt hot mot Afghanistans sköra demokrati. De måste få ett slut. En fri och oberoende press är avgörande för att Afghanistan ska kunna fortsätta utvecklas bort från våld och fattigdom, säger Andreas Stefansson.

Talibanerna och andra väpnade gruppers våld står för 62 procent av de civila offren, enligt UNAMA. Afghanska regeringstrupper har trappat upp sin krigsföring under året och stod för 22 procent av de dödade och skadade, totalt 1 906, vilket är det högsta antalet sedan 2009.

Fredsprocessen mellan den regeringsutsedda delegationen och talibanerna inleddes i september men går nu på tomgång då parterna inväntar president Joe Bidens besked om hur den framtida amerikanska truppnärvaron ska se ut. Enligt avtalet mellan USA och talibanerna ska alla trupper dras tillbaka före 1 maj.

­– Att våldet eskalerande under hösten visar hur oerhört viktigt det är att parterna genast återvänder till förhandlingsbordet och enas om ett eldupphör. Ett fredsavtal är den enda möjliga lösningen på konflikten. Omvärlden måste ge processen sitt fulla stöd och samtidigt sätta press på parterna så att kvinnors och minoriteters rättigheter inte förhandlas bort, säger Andreas Stefansson.

UNAMA:s rapporter:

Protection of civilians in armed conflict - Annual report 2020 (23 februari)

https://unama.unmissions.org/sites/default/files/afghanistan_protection_of_civilians_report_2020.pdf

Killing of human rights defenders and media professionals in Afghanistan (15 februari)

https://unama.unmissions.org/killing-human-rights-defenders-and-media-professionals-afghanistan-%E2%80%93-new-un-report

Nyckelord

Kontakter

Om

Svenska Afghanistankommittén
Svenska Afghanistankommittén
Malmgårdsvägen 63
116 38 Stockholm

08-545 818 40https://sak.se/

Svenska Afghanistankommittén (SAK) är en medlemsbaserad bistånds- och solidaritetsorganisation som arbetat med förändring i ett av världens farligaste länder i 40 år. Arbetet bedrivs på den fattiga landsbygden med särskild inriktning på de mest utsatta grupperna: kvinnor, barn, människor med funktionsnedsättning och internflyktingar. SAK har mer än 6 000 anställda, av dem är över 99 procent afghaner. Organisationen finansieras bland annat av Sida, EU, Världsbanken samt tusentals privatpersoner och är ansluten till Svensk insamlingskontroll. 

Följ Svenska Afghanistankommittén

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Afghanistankommittén

Historiskt hopp för fred i Afghanistan – fortsatt svenskt stöd behövs29.2.2020 07:00:00 CET | Pressmeddelande

Avtalet i Doha mellan USA och talibanerna ger historiskt hopp för Afghanistans civilbefolkning, som drabbats hårt under 18 år av väpnad konflikt. Fredsprocessen kan underlätta för Sverige att bistå med långsiktig utveckling. Samtidigt är det viktigt att rättigheterna för unga, kvinnor och personer med funktionsnedsättningar inte förhandlas bort. – Det är banbrytande med ett avtal och inledd fredsprocess efter 18 år av väpnad konflikt. Svenska Afghanistankommittén ser fram emot att färre behöver drabbas av konflikten, så människor får en chans att bygga upp sina liv. Nu finns det förutsättningar för en fredlig utveckling, säger generalsekreterare Andreas Stefansson. Nyligen kom FN-organet Unamas årsrapport, som berättar om två motsägande trender. Å ena sidan har antalet civila offer minskat under året, vilket äntligen vänder den dystra trenden de senaste åren med konstant förvärrad situation för Afghanistans civila. Å andra sidan tycks våldet på många sätt ha ökat och förvärrats. – Fjol

Daniel Madhani ny landchef i Afghanistan för 6 000 anställda18.11.2019 07:00:00 CET | Pressmeddelande

Daniel Madhani gör i dag sin första arbetsdag som landchef i Kabul för Svenska Afghanistankommitténs omkring 6 000 anställda i landet. Daniel kommer närmast från ett uppdrag som generalsekreterare för Swedo (före detta Qandil) och dessförinnan Project Playground. – Det som driver mig är att jobba för människor i utsatthet. Utmaningen i Afghanistan blir att nå ut i regionerna och på landsbygden för att jobba med unga, kvinnor, personer med funktionsnedsättning och människor på flykt. Säkerheten i landet har försämrats och antalet civila dödsoffer har skenat i den 40 år långa konflikten, säger Daniel Madhani, landchef i Kabul för Svenska Afghanistankommittén. I dag måndag 18 november gör Daniel Madhani sin första arbetsdag på plats på Kabulkontoret för Svenska Afghanistankommittén och dess omkring 6 000 anställda, varav 99 procent är afghaner. Närmast kommer Daniel Madhani från Swedo – The Swedish Development Aid Organization (före detta Qandil) där han var generalsekreterare. Tidigare h

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum