Brå

Färre fall av dödligt våld under 2021

Dela
Totalt sett minskade det dödliga våldet under 2021 jämfört med 2020. Främst var det färre fall av dödligt våld mot män utan användning av skjutvapen. Det var även färre fall av dödligt våld mot kvinnor med användning av skjutvapen under 2021, jämfört med 2020. Däremot var det något fler fall av dödligt våld mot män med användning av skjutvapen samt mot kvinnor i närstående parrelation, under 2021 jämfört med 2020. Det visar ny statistik från Brå över konstaterade fall av dödligt våld 2021.

Under 2021 konstaterades totalt 113 fall av dödligt våld, vilket är 11 fall färre än 2020. År 2020 noterades dock den högsta nivån av konstaterat dödligt våld, sedan mätningarna startade år 2002. Dödligt våld mot män utan användning av skjutvapen, minskade under 2021 till 46 fall, jämfört med 2020, då det var 58 fall. Dödligt våld mot kvinna med användning av skjutvapen uppgick till 2 fall under 2021, året innan var det 7 fall.

– Även om det totalt sett var färre fall av dödligt våld under förra året, så var det vissa typer av dödligt våld som var fler än 2020. Till exempel ser vi ett fåtal fler fall av dödligt våld med skjutvapen där offret är en man. Det var också något fler fall av dödligt våld mot kvinnor i närstående parrelation, jämfört med 2020, säger Jan Lundbeck, statistiker på Brå.

Det var 43 män som dödades med skjutvapen under 2021, vilket är två fall fler än året innan. 15 kvinnor föll offer för dödligt våld i en närstående parrelation, vilket är två fall fler än 2020. Det var 4 män som föll offer för dödligt våld i närstående parrelation, vilket var oförändrat jämfört med året innan.

– Det dödliga våldet har varierat en del sett över tid. Men även om vissa typer av dödligt våld har ökat de senaste åren så är ändå nivån på det dödliga våldet totalt sett lägre i dag, jämfört med början av 1990-talet, om man tar hänsyn till befolkningsmängden, säger Klara Hradilova Selin, utredare på Brå.

Fakta
Varje år anmäls långt fler händelser som mord, dråp, barnadråp, vållande till annans död genom misshandel och terroristbrott, än vad som efter utredning kan konstateras vara dödligt våld. En stor del av anmälningarna visar sig vara annat än brott; exempelvis självmord, olyckor eller naturliga dödsorsaker. Under 2021 gjordes totalt 592 anmälningar om mord, dråp, barnadråp, vållande till annans död genom misshandel och terroristbrott. Av dessa konstaterades 113 fall vara dödligt våld.

All statistik och statistikrapporten Konstaterade fall av dödligt våld 2021 finns på www.bra.se Där finns även slutlig statistik över Anmälda brott samt Handlagda brott 2021, som också publiceras idag.

Kontakt

  • Jan Lundbeck, 08-527 58 508, jan.lundbeck@bra.se (Statistiken över konstaterade fall av dödligt våld)
  • Klara Hradilova Selin, 08-527 58 408, klara.selin@bra.se (forskningsstudie om europeisk jämförelse av dödligt skjutvapenvåld)
  • Jonas Öberg, 08-527 58 436, jonas.oberg@bra.se (forskningsstudie om dödligt våld i kriminell miljö)

Nyckelord

Dokument

Länkar

Om

Brå
Brå
Tegnérgatan 23
111 40 Stockholm

08-527 58 400

Brottsförebyggande rådet (Brå) är en myndighet som verkar för att brottsligheten ska minska och tryggheten öka i samhället genom att ta fram fakta och sprida kunskap om brottslighet och brottsförebyggande arbete. Brå producerar även den officiella kriminalstatistiken, utvärderar reformer, bedriver forskning och stödjer lokalt brottsförebyggande arbete. www.bra.se

Följ Brå

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Brå

Unga gängkriminella, bedrägerier samt kommuners brottsförebyggande i fokus på Råd för framtiden10.4.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Finns det någon koppling mellan barn som utsätts för våld i hemmet och senare involvering i gängkriminalitet? Hur kan man minska risken för privatpersoner att utsättas för bedrägerier? Det är några programpunkter som lyfts på Brottsförebyggande rådets årliga konferens. Den 10–11 april samlas drygt 1 100 av landets brottsförebyggare på Råd för framtiden, digitalt och på plats i Umeå.

Möjliggörare på arbetsplatser är eftertraktade för kriminella nätverk1.3.2024 08:30:00 CET | Pressmeddelande

Personer som utnyttjar sin anställning för att hjälpa kriminella nätverk är relativt ovanliga på de flesta arbetsplatser. Men de är mycket eftertraktade för nätverken, och deras agerande kan få allvarliga konsekvenser för både verksamheten och samhället i stort. De nätverkskriminella utnyttjar släkt och vänner, men även personer som inte själva är medvetna om sin roll som möjliggörare. Det visar en studie som Brå publicerar idag.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye